Šodienas redaktors:
Krista Garanča

FOTO Mākslinieks Reinis Dzudzilo: “Jebkas, kas ir iecementēts, pazaudē savu kustību”

Mākslinieks un scenogrāfs Reinis Dzudzilo (1987) ir atpazīstams ar savu novatorisko darbu vizuālajā mākslā un scenogrāfijā. Viņš ir izglītojies Latvijas Mākslas akadēmijā, kur ieguvis maģistra grādu mākslās un attīstījis savpatīgu pieeju, apvienojot tradicionālās un mūsdienu mākslas tehnikas. Šobrīd Tallinas ielas kvartāla mākslas telpā “TUR_telpa” skatāms Reiņa jaunākais veikums vizuālajā mākslā – meditatīvs un slēptiem akcentiem caurvīts.

Izstādē “ONE WILL HEART ONE” Reinis izmanto “TUR_telpas” plašumu, lai vēstītu par kustību, saikni un potenciālu, pētot, kur mākslas darbs un arhitektūra saplūst dialogā starp atpazīstamo un jauno.

Caur laika, telpas un atklājuma mijiedarbību, mākslinieks kā estētiska skaistuma un rotaļīguma simbolu izmanto lodi. Simetriski perfektā lode alkst pēc kustības. Zemeslode vai bumba, kuru iesist atvērtā telpā, kurā pati telpa tur kļūst par vārtiem – kā metaforisks ceļš uz potenciālu.

Karjeras laikā Reinis ir saņēmis vairākus apbalvojumus, tostarp “Spēlmaņu nakts” balvu “Gada scenogrāfs”, kas atspoguļo viņa nozīmīgo ieguldījumu mākslā. Kā viena no atpazīstamākajām personībām Latvijas mākslas scēnā Reinis Dzudzilo turpina caurlūkot un pat izaicināt radošās izteiksmes robežas, iedvesmojot skatītājus ar savu vizionāro pieeju un apņemšanos pētīt cilvēka pieredzes sarežģītību.

Šobrīd Reinis kopā ar režisoru Matīsu Kažu strādā pie vizuālās mākslas projekta “Nacionālais kanāls”, kuru iedvesmojusi amerikāņu režisora Sidnija Lumeta četrām “Oskara” statuetēm apbalvotā filma “Network” (1976).

Bet pagaidām, kamēr jaunā iecere vēl ir tapšanas stadijā, mūsu saruna par izstādi “TUR_telpā” notiek Tallinas kvartāla it kā radošajā, bet vasaras izskaņas klusajā un patukšajā scenogrāfijā.

Līdzīgi kā Reiņa izstādē, tieši klusums un tukšums ļauj skatienam atrast iepriekš nepamanītus elementus citkārt cilvēkiem pieblīvētajā rajonā. Piemēram, asprātīgi izveidotu mansarda dzīvokļa terasi vienā no kvartālu ieskaujošajiem namiem, kurā, kā norāda izstādes kurators Eds Šūtens, kādā pēcpusdienā esot sauļojusies puskaila dāma.

Nepalaid garām!

Uz augšu