Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Rīgā un Jūrmalā notiks Rudens kamermūzikas festivāls

Kvartets "Modiljāni" (Francija).
Kvartets "Modiljāni" (Francija). Foto: Publicitātes foto

VSIA “Latvijas Koncerti” aicina izbaudīt plašo Rudens kamermūzikas festivāla programmu. Šogad festivāls norisināsies no 5. līdz 17. oktobrim Rīgas koncertzālēs un Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē.

Festivālu atklās pasaulslavenais stīgu kvartets no Francijas “Modiljāni”, kas klausītājiem piedāvās īpaši izsmalcināto Vīnes klasikas koncertprogrammu. Līdzās spožajiem ārvalstu viesiem festivālā uzstāsies pianisti Sergejs un Andrejs Osokini, uz vienas skatuves tiksies kamerorķestris “Sinfonietta Rīga” un pianists Reinis Zariņš, muzikālas pastkartes no Kurzemes sūtīs Santa Vižine, Agnese Egliņa un Matīss Eisaks.

Festivālu noslēgs jaunā, talantīgā dziedātāja Katrīna Paula Felsberga kopā ar leģendāro pianistu Malkolmu Martino.

Dziedātāja Katrīna Paula Felsberga.
Dziedātāja Katrīna Paula Felsberga. Foto: felsberga.com

5. oktobrī Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē Rudens kamermūzikas festivālu atklās pasaulslavenais stīgu kvartets “Modiljāni”, kas koncertē nozīmīgākajos Eiropas kamermūzikas festivālos un sniedz koncertus slavenākajās koncertzālēs. Šoreiz mūziķi klausītājiem piedāvās īpaši izsmalcinātu programmu, kuras saknes meklējamas mākslas tradīcijām bagātajā Vīnē. Koncertā skanēs Ludviga van Bēthovena Astotais stīgu kvartets mi minorā, Johannesa Brāmsa Trešais stīgu kvartets Sibemol mažorā un Antona Vēberna Pieci skaņdarbi stīgu kvartetam.

Festivāla nākamais koncerts aicina uz Latvijas Universitātes Lielo aulu, kur 11. oktobra vakarā koncertprogrammā “Sinfonietta Rīga. Bahs, Taveners, Makmilans” uzstāsies talantīgais melnbalto taustiņu pavēlnieks Reinis Zariņš un kamerorķestris “Sinfonietta Rīga”. Koncertprogrammā iekļauto komponistu skaņdarbus caurstrāvo padziļināta interese par garīgumu, un tos vieno vēlme runāt par ticību, cerību un mīlestību. Koncertā skanēs Johana Sebastiāna Baha Koncerts re minorā BWV 1052, Džona Tavenera “Pratirùpa” un Džeimsa Makmilana “A Meditation on Iona”.

Skotu komponists un diriģents Džeimss Makmilans. 
Skotu komponists un diriģents Džeimss Makmilans. Foto: James Bellorini

12. oktobrī “Dzintaru koncertzāles” Mazajā zālē programmā ”Divi Osokini. Haidns, Bēthovens, Ravels” uz skatuves tiksies divi virtuozi pianisti, tēvs un dēls – Sergejs un Andrejs Osokini, kuri vienlīdz labi izbauda gan solo muzicēšanu, gan saspēles prieku. Programmā Jozefa Haidna, Ludviga van Bēthovena, Morisa Ravela un Kloda Debisī skaņdarbi.

Savukārt 16. oktobrī “Mazajā ģildē” būs klausāma koncertprogramma “Pastkartes no Kurzemes”.

Altiste Santa Vižine.
Altiste Santa Vižine. Foto: kremeratabaltica.com

Amsterdamas Karaliskā “Concertgebouw” orķestra altu grupas koncertmeistare Santa Vižine, Leipcigas “Gewandhaus” orķestra kontrabasu grupas mūziķis Matīss Eisaks un Lielās mūzikas balvas laureāte, dinamiskā pianiste Agnese Egliņa satiksies Rīgā, lai vienotos kamermūzikas programmā, kuras kopsaucējs meklējams Kurzemē. Programmā – Pēteris Vasks “Sonāte kontrabasam”, Tālivaldis Ķeniņš “Partita breve” altam un klavierēm, Gundaris Pone “Grand duo funebre” altam un kontrabasam”, kā arī vēl viens Gundara Pones opuss “Pastkartes no Kurzemes” klavierēm.

Komponists Gundaris Pone (1932-1994). 
Komponists Gundaris Pone (1932-1994). Foto: lmic.lv

17. oktobrī Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē “Rudens kamermūzikas festivālu” noslēgs emocijām bagāts un mīlestības pilns vokālās mūzikas koncerts. Lielās mūzikas balvas laureāte, dziedātāja Katrīna Paula Felsberga un leģendārais pianists Malkolms Martino koncertprogrammā savīs austriešu dziesmu ģēniju daiļradi un latviešu vokālās mūzikas klasiku. Klausītājus priecēs Riharda Štrausa, Franča Šūberta, Klāras Šūmanes, Hugo Volfa un Lūcijas Garūtas mūzika.

Pianists Malkolms Martino un Elīna Garanča atskaņo Johannesa Brāmsa Piecu dziesmu ciklu, Op. 71:III, "Noslēpums". 

“Rudens kamermūzikas festivāla” patrons – komponists Pēteris Vasks.

Festivāls notiek ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Jūrmalas domes atbalstu.

Biļetes iespējams iegādāties „Biļešu paradīzes“ kasēs un tīmeklī.

Rudens kamermūzikas festivāla tīmekļa vietne – www.kamermuzika.lv.

Nepalaid garām!

Uz augšu