Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Sandensas kinofestivāla programmas sastādītājs Bezils Ciokoss: “Noskatos ap 500 filmām gadā”

Foto: Pauls Zvirbulis/TVNET GRUPA

Šonedēļ norisinās 28. Dokumentālo filmu forums (“Baltic Sea Docs”), kurā vēl bez industrijas pasākumiem jebkuram interesentam tiek piedāvāta filmu programma, kas piedāvās starptautiski atzītus dokumentālos kinodarbus un tikšanos ar filmu veidotājiem. Foruma filmu seansi šonedēļ notiks arī kultūras namā “Wiktorija” Liepājā, kinoteātrī “Auseklis” Talsos, koncertzāles “Gors” kinoteātrī Rēzeknē un Vidzemes koncertzāles “Cēsis” kinoteātrī, un trīs filmas bez maksas varēs noskatīties Nacionālā kino centra platformā filmas.lv. Plašāka informācija foruma tīmekļa vietnē.  

Starp foruma viesiem no industrijas profesionāļu vidus arī Bezils Ciokoss (Basil Tsiokos) - Sandensas filmu festivāla vecākais filmu programmas veidotājs, kurš īpaši fokusējas uz dokumentālajām filmām. Rīgā viņš tikās arī ar pāris latviešu režisoriem, kuru vārdus gan labvēlīgas māņticības labad šeit neminēsim, jo tas, vai viņu darbi tiks izrādīti šajos pasaulslavenajos Ziemeļamerikas kino svētkos, vēl nav zināms. Taču – ak, kas tās būs par labām ziņām, ja kāds no mūsu veidotajiem stāstiem gūs ievērību vispirms no Bezila un tad arī viņa kolēģu puses.

"Baltic Sea Docs" filmu programmas tīzeris.

Bezils teju desmit gadus strādājis lielākajā ASV dokumentālo filmu festivālā “DOC NYC”, sastādot festivāla programmas, darbojies arī Nantaketas filmu festivālā ar šiem pašiem pienākumiem. Pirms šiem amatiem Bazils bija ilggadējais kvīru/LGBTQ+ kinofestivāla “NewFest” mākslinieciskais un izpilddirektors. Sandensas festivālā Bezils darbojas jau 16 gadus, ir aktīvs Starptautiskās Dokumentālo filmu asociācijas balvas un “Cinema Eye Honors” nomināciju komitejās, kopš 2010. gada raksta arī savu blogu, kurš lielā mērā veltīts tieši dokumentālajam kino un tam, ko ir vērts un ko – ne pārāk vērts dokumentēt kino formātā. Bezilam ir maģistra grāds filmu zinātnē Ņujorkas Universitātē un divi bakalaura grādi Stenfordas Universitātē – angļu literatūrā un humanitārajās zinātnēs.

Mūsu tikšanās vieta – Fon Stricka villas terase Rīgā, kur paralēli mūsu sarunai norisinās “Baltic Sea Docs” profesionāļu semināri, kurus pēcpusdienā nomainīs filmu projektu piči jeb prezentācijas, kuru tālākais mērķis ir gūt sadarbības partnerus konkrētās ieceres īstenošanai.

Foto: Pauls Zvirbulis/TVNET GRUPA

Toms Treibergs: Lūdzu, pastāstiet, kā jūsu iegūtā izglītība vispirms Stenfordā un tad Ņujorkā jums palīdzēja jūsu karjeras sākotnē un palīdz šobrīd?

Bezils Ciokoss: Bakalaura grādu ieguvu laikā, kad mana universitāte nepiedāvāja pievērsties filmām. Tāpēc es nevarēju iegūt grādu kino zinātnē bakalaura līmenī. Bet angļu literatūras un humanitārās studijas man ir noderējušas vienmēr un kalpojušas pilnīgi universālā mērogā. Pēdējos divos bakalaura gados es atradu daudz dažādu veidu, kā mēģināt rakstīt par kino un iekļaut filmu kā izpētes lauku savā noslēguma darbā.

Zināju, ka tas, uz ko vēlos koncentrēties, ir kino.

Sākotnēji domāju, ka būšu akadēmiķis – pieļāvu, ka varētu būt profesors kino zinātnē. Tāpēc es devos uz Ņujorkas Universitāti, lai studētu kino, vairāk koncentrējoties uz šī medija vēsturi, teoriju, estētiku un tamlīdzīgi, nevis domājot, ka rīkošu festivālus. Tā sagadījās, ka studijas man padevās viegli un parādījās salīdzinoši daudz brīva laika.

Foto: Pauls Zvirbulis/TVNET GRUPA

Šķita, ka vajadzētu vairāk pašizglītoties, skatīties filmas. Es devos uz kino katru dienu, pastāvīgi, visa gada griezumā. Sāku piedalīties kā brīvprātīgais filmu festivālos Sanfrancisko, kur tobrīd dzīvoju, tobrīd domāju, ka arī šī pieredze man palīdzēs manam maģistra darbam. Pamanīju sludinājumu par filmu festivālu, kurš meklēja praktikantus. Tā es sāku stažēties kinofestivālā “NewFest” Ņujorkā, un galu galā kļuvu par tā izpilddirektoru un arī māksliniecisko vadītāju.

Pabeidzu maģistra grādu kino zinātnē, bet doktorantūrā nestājos – tā vietā tiku iesūkts festivālu pasaulē. Tādā veidā es iekritu festivālu programmu veidošanā. Es esmu arī mazliet pasniedzis augstskolā. Bet mana primārā uzmanība vienmēr ir bijusi uz filmu festivāliem, sākot jau no 1996. gada.

Nepalaid garām!

Uz augšu