Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Video Venēcijas kinofestivālā – krievu karavīrus slavinoša filma (25)

Anastasija Trofimova
Anastasija Trofimova Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas un Kanādas dokumentālo filmu režisore Anastasija Trofimova septiņus mēnešus dzīvoja kopā ar Krievijas karavīriem Ukrainas frontes līnijas tuvumā, un Venēcijas kinofestivālā demonstrēja viņas stāstu filmā “Krievi karā”, ziņo aģentūra Reuters.

Pirms filmas pirmizrādes Anastasija Trofimova sacīja:

“Lai gan Rietumos krievu karavīri lielākoties ir kara noziedznieki, Krievijā viņi ir “varoņi, kas nekad nemirst””.

“Lielākais šoks man bija redzēt, cik normāli viņi ir. Pilnīgi normāli cilvēki ar ģimenēm, ar humora izjūtu, ar savu izpratni par to, kas notiek šajā karā.”

Strādājot “bez atļaujas”, Trofimova pavadīja kaujās rūdītu bataljonu ceļā cauri Austrumukrainai, gūstot retu ieskatu bieži vien noplukušajā armijā, kurā regulāri valda haoss.

Ieroči ir novecojuši, karavīri pārvietojas transportlīdzekļos, kas maz aizsargā no uzbrukumiem, un vienā brīdī drona operators nejauši nomet bumbu savējo pusē. Šķiet, ka vienīgais, ko tur var iegādāties, ir cigaretes un alkohols.

Daudzi karavīri atzīst, ka cīnās tikai naudas dēļ. Viņi ir arvien vairāk vīlušies, jo konflikts, kas sākās līdz ar Krievijas pilna mēroga iebrukumu Ukrainā 2022. gada februārī, ieilgst, un kara atspoguļojumu valsts medijos viņi dēvē par “meliem”.

“Cilvēki varbūt īsti nesaprot kara iemeslus, bet viņi sāk cīnīties, jo ir kādu zaudējuši. Iespējams, tas ir atriebības jautājums,” sacīja Trofimova.

Filma seko mediķu komandai, kas savāc līķus no kaujas lauka. Viņi izplūst asarās, kad trīs no viņu pašu vienības atgriežas melnos maisos.

Tomēr filmā ir redzami tikai īsi mirkļi no reālajām kaujām, un tā nesniedz nekādu priekšstatu par postījumiem, ko Maskavas spēki nodarīja Ukrainai. Viens no karavīriem noraida apgalvojumus, ka Krievijas karaspēks ir pastrādājis kara noziegumus, kā “neiespējamus”.

Trofimova sacīja, ka, atrodoties frontē, viņa nav redzējusi kara noziegumu pazīmes.

“Es domāju, ka Rietumu mediji šobrīd saista Krievijas karavīrus ar to, jo nebija citu stāstu. Šis ir cits stāsts,” viņa teica.

“Tas ir mans mēģinājums skatīties cauri kara miglai un ieraudzīt cilvēkus kā cilvēciskas būtnes.”

Ceturtdien Venēcijas kinofestivāla sociālā tīkla “X” kontā tika publicēts vēl viens Trofimovas citāts: “Kopš kara sākuma starp Krieviju un Rietumiem ir sagrauti daudzi tilti, kas neļauj satikties. Iespējams, šī filma nevar atjaunot šos tiltus, bet es ceru, ka tā var kalpot kā virve, ko varu mest, lai tos atkal savienotu. Mēs parasti nedzirdam krievu karavīru viedokli, tāpēc, manuprāt, ir ļoti svarīgi kliedēt kara miglu: ieraudzīt, kāda traģēdija ir karš, un ieraudzīt cilvēkus, kurus nesaista politiķu melnbaltie apsvērumi un kara propaganda”.

Tikmēr cita dokumentālā filma, kas arī piedzīvoja pirmizrādi Venēcijas kinofestivālā, “Songs of Slow Burning Earth”, stāsta par ciešanām Ukrainā. Tās ukraiņu režisore Olha Žurba nosodīja lēmumu festivālā demonstrēt filmu “Krievi karā”.

“Es domāju, ka krievu kinematogrāfistiem <..> būtu jāparāda šī kara vaininieku patiesā seja,”

sacīja Olga Žurba.

Venēcijas kinofestivāls vēl nav pieņēmis oficiālu nostāju par Krievijas karu pret Ukrainu.

Filma “Krievi karā” tiks demonstrēta ārpus oficiālā filmu konkursa Venēcijas kinofestivālā, kas noslēgsies sestdien.

Nepalaid garām!

Uz augšu