Šodienas redaktors:
Krista Garanča

VIDEO Baltijas baleta festivāla direktore Lita Beiris: "Deja kā mākslas forma ir jāpieredz klātienē"

Baltijas baleta festivāla direktore Lita Beiris Foto: Gints Bāliņš/TVNET GRUPA

No 3. oktobra līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs norisināsies jau 29. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls. To no pašiem pirmsākumiem vada šīs skatuves mākslas speciāliste, savulaik spoža balerīna Lita Beiris. “Katru gadu pēc festivāla nosolos – šis būs pēdējais! Tomēr ļoti sarežģīti tas viss ir,” viņa atzīst intervijā TVNET studijā.

(Intervijas tīzeris. Sarunu pilnā garumā iespējams noskatīties, abonējot tiešsaistes žurnālu TVNET+.)

Un tomēr arī šoreiz ir izrādījies, ka iepriekšējais festivāls nav bijis pēdējais. Baleta festivāla notikumi ar savu dažādību cer uzrunāt gan ilggadīgus baleta cienītājus, gan kļūt par “ledus salauzējiem” kāda vai kādas līdz šim atturīgajā attieksmē pret šo dejas mākslu.

“Antonio Andrade Flamenco Company” (Spānija).
“Antonio Andrade Flamenco Company” (Spānija). Foto: Publicitātes foto

Ideja par Starptautisko Baltijas baleta festivālu, kas pirmo reizi Latvijā notika 1996. gadā, baleta prīmai, horeogrāfei un producentei Litai Beiris radās 1995. gadā Kopenhāgenā – slavenajā Tivolī zālē, tolaik lielu skatītāju atsaucību guvušajā labdarības koncertā.

Kā atzīst pati māksliniece, viņa vēlējās izvest baletu ārpus ierastās skatuves, parādīt dejas daudzveidīgās izpausmes, dažādu žanru mijiedarbību, liekot paskatīties uz ierasto no neparasta rakursa – tādēļ par pirmā festivāla atklāšanas vietu tika izvēlēta Rīgas dzelzceļa stacija. Jau pirmie panākumi iedrošināja šo darbu turpināt.

Turpinot sasaisti ar šo vietu, festivāla moto "No klasikas līdz avangardam" atspoguļosies tradicionālajā bezmaksas atklāšanas koncertā 3. oktobrī, kas notiks tirdzniecības centrā "Origo".

Vanemuines teātra (Tartu) iekšskats.
Vanemuines teātra (Tartu) iekšskats. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Savukārt otrs brīvpieejas pasākums būs foto izstāde "Dejas lidojums – Vanemuines baletam 85". Tā no 4. līdz 13. oktobrim būs apskatāma būs Rīdzenes ielā, Vecrīgā. Izstāde šogad iekļauta arī Eiropas kultūras galvaspilsētas "Tartu 2024" programmā.

Ukraiņu Modernā baleta teātris horeogrāfa Radu Poklitaru vadībā īpaši festivālam un Latvijas skatītājiem sagatavojis programmu "Dejot, lai dzīvotu", kas veidots kā veltījums ukraiņu māksliniekiem.

Horeogrāfs un pedagogs Radu Poklitaru.
Horeogrāfs un pedagogs Radu Poklitaru. Foto: Dmitry Skvorstov

Programma veidota no dažādos gados tapušajiem horeogrāfiskajām miniatūrām un diviem pavisam jauniem darbiem. Izrāde 7.oktobrī būs skatāma Latvijas Nacionālās operas un baleta Jaunajā zālē.

Radu Poliktaru dzimtene ir Moldāvija, taču viņš vairākus gadus dzīvo un strādā Ukrainā, Kijivā. Viņš ir profesors modernās horeogrāfijas nodaļā Kijivas Nacionālajā kultūras un mākslu universitātē. Par savu darbību modernā baleta laukā saņēmis Tarasa Sevčenko nacionālo prēmiju (2016).

Savukārt ar dažādiem flamenko stiliem skatītājus iepazīstinās mūziķi un dejotāji no Spānijas.

Antonio Andrades vadītā mākslinieku apvienība “Antonio Andrade Flamenco Company” specializējusies visdažādāko šovu uzvedumos dažādos formātos: no solo ģitāras programmas līdz pilnai, 25 dejotāju kopai uz skatuves.

Nepalaid garām!

Uz augšu