Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Pārdomu avots gan bērniem, gan pieaugušajiem. Drīzumā uz ekrāniem – animācijas filma "Meitene dzinējsuns”

Foto: Publicitātes foto

Filmu studijas "RIJA" kopražojuma ģimenes animācijas filma "Meitene dzinējsuns” ceļu pie skatītājiem sāka Berlīnes kinofestivālā, 2023. gadā saņemot Eiropas Kino akadēmijas nomināciju "Labākā Eiropas pilnmetrāžas animācijas filma”, un no 11. oktobra priecēs skatītājus Latvijā.

Mūsdienīgs, smieklīgs un aizkustinošs ģimenes kino par vienpadsmit gadus veco Mēriju, viņas īpašajām attiecībām ar vecmāmiņu, kopīgo hobiju – veselīgu ēdienu gatavošanu – un sapni būt par šefpavāri, kā arī par ģimenes spoku, kurš eksistē, lai palīdzētu Mērijai uz mūžu atvadīties no omītes.

Mērijai ir īpašas attiecības ar savu vecmāmiņu: abām patīk gatavot ēdienu, un Mērija sapņo kādu dienu kļūt par šefpavāri. Taču vecmāmiņas mūža nogale tuvojas, un bezrūpīgajai virtuves idillei drīz pienāks gals. Kādu dienu pie Mērijas ierodas kāda mistiska sieviete, kas aizved Mēriju, viņas mammu, vecmāmiņu un vecvecmāmiņu ceļojumā ģimenes vēsturē, kas ļauj dzimtas sievietēm citai citu patiesi iepazīt.

Īru rakstnieks Rodijs Doils. 
Īru rakstnieks Rodijs Doils. Foto: Wikimedia

“Meitene dzinējsuns” (A Greyhound of a Girl) ir Luksemburgas, Itālijas, Īrijas, Apvienotās Karalistes, Latvijas, Igaunijas un Vācijas kopražojuma filma. Latviešu valodā ierunātā filma “Meitene dzinējsuns” ir veidota pēc īru rakstnieka Rodija Doila (Roddy Doyle) noveles, savukārt režisors, scenārists un mūziķis Enzo d’Alo ir viens no atzītākajiem animācijas filmu radītājiem Eiropā.

Filmas "Meitene dzinējsuns" producents Vilnis Kalnaellis kopā ar animatorēm Montu Andžijevsku un Rozi Stiebru televīzijas "ReTV" raidījumā "Trīs kvadrātā".  
Filmas "Meitene dzinējsuns" producents Vilnis Kalnaellis kopā ar animatorēm Montu Andžijevsku un Rozi Stiebru televīzijas "ReTV" raidījumā "Trīs kvadrātā".  Foto: ReTV.lv

Plašāk par filmu stāsta filmas producents Vilnis Kalnaellis: “Meitene dzinējsuns” ir stāsts, kas šķērso laika barjeras, dažreiz ironiski, dažreiz dīvaini, dažreiz... dabiski.

Ģimenes vispārcilvēciskās kaislības palīdz skatītājam atklāt iekšējo bērnu, kas mīt katrā no mums. Ceru, ka filma patiks gan Latvijas bērniem, gan pieaugušajiem, jo tā ir daudzslāņaina un dziļa.

Filmas pamatā rakstnieka Rodija Doila brīnumainais stāsts, kuram līdztekus filmas scenārija autori attīstīja elementus, kas grāmatā atradās vien fonā, piemēram, meitenes aizraušanās ar pavārmākslu un viņas vēlme kļūt par šefpavāri.

Foto: Publicitātes foto

Mērija ar visiem pārrunā veselīga uztura nozīmi, pat ar slimnīcas ārstiem, kuri ārstē viņas vecmammu, un slepeni iebaro omītei savus kulināros eksperimentus cerībā, ka tie viņu dziedinās. Filmā ir arī daži pārdabiski mirkļi, bet vecvecmātes spoks īru ģimenē tiek pieņemts vienkārši un dabiski.”

Enzo D'Alo 2023. gada jūlijā Džifoni filmu festivālā Itālijā, kur saņēma Grifona balvu par savu filmu "Brīnumainā trijotne" (The Fantastic Three) konkursa sadaļā "Generator +18". 
Enzo D'Alo 2023. gada jūlijā Džifoni filmu festivālā Itālijā, kur saņēma Grifona balvu par savu filmu "Brīnumainā trijotne" (The Fantastic Three) konkursa sadaļā "Generator +18". Foto: Shutterstock

Filmu studijā “RIJA” tika veikta filmas fonu gleznošana, animācijas un ieskaņošanas darbi. Turpina Vilnis Kalnaellis: “Enzo D’Alo uzticēja animācijas fonu veidošanu gleznotājai Laimai Puntulei, māksliniecei ar animācijas pieredzi un starptautisku atzinību. Filmas varoņu ikdienas dzīve risinās šarmantās vietās Dublinas ielās un fantastiskās Īrijas lauku ainavās. Pirms filmas varones nonāk autentiskās lauku mājās, tās brauc gar piekrasti cauri Korkai uz Veksfordu, kur apmeklē kulinārijas skolu “Ballymaloe”. 

Kulinārijas skola "Ballymaloe Cookery School" Korkā, kas kalpojusi par iedvesmas avotu filmā redzamajai kulinārijas skolai. Skolu 1983. gadā  atklāja šefpavāre Derina Allena, slow food kustības aizsācēja Īrijā.  
Kulinārijas skola "Ballymaloe Cookery School" Korkā, kas kalpojusi par iedvesmas avotu filmā redzamajai kulinārijas skolai. Skolu 1983. gadā  atklāja šefpavāre Derina Allena, slow food kustības aizsācēja Īrijā.  Foto: Shutterstock

Laima Puntule ar savu profesionalitāti veica filmas fonu darbu ar unikālu svaigumu un prasmi. Viņa spēj atveidot animācijas kino poētisku, pat ja filmas animācija un tēli ir reālistiski. Arī tamdēļ filma būtu jāredz uz lielā ekrāna.”

Mērijas lomā iejutusies Mare Auškāpa, vecmāmiņas lomā Olga Dreģe. Citas lomas ierunāja: Ieva Florence-Vīksne, Baiba Broka, Juris Lisners, Artis Robežnieks, Imants Strads, Eremijs Sējāns, Vestards Kalnaellis, Amēlija Barone, Tamāra Kabakova, Gita Rolmane un Anna Jansone.

Foto: Publicitātes foto

Filmas režisors Enzo d’Allo, filmas producenti: Adriens Šefs, Pols Tiltgess, Ksenija Duglasa, Marks Kambertons, Ričards Gordons, Vilnis Kalnaellis, Rīna Sildosa un Artūrs Kubičeks. Filmas scenārija autori – Enzo d'Allo un Deivs Ingams.

Latvijas puses filmas producents Vilnis Kalnaellis, fonu māksliniece Laima Puntule, mākslinieces – Sanda Biteniece, Laura Blūma un Ilze Zalāne, animatori – Taiga Zīle, Jolanta Bīgele un Aleksandrs Šehovcovs.

Filmas tapšanu finansējis Latvijas Nacionālais kino centrs. Filmu izplata “Baltic Content Media”.

Nepalaid garām!

Uz augšu