Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Festivāls “Skaņu mežs” izziņo bezmaksas meistarklašu un sarunu programmu

Festivāla "Skaņu mežs" izglītības programmas dalībnieks, norvēģu mākslinieks Āre Mokelbusts (Are Mokkelbost).
Festivāla "Skaņu mežs" izglītības programmas dalībnieks, norvēģu mākslinieks Āre Mokelbusts (Are Mokkelbost). Foto: Anne Valeur

Eksperimentālās mūzikas festivāls "Skaņu mežs" izziņo septiņu bezmaksas meistarklašu un lekciju programmu – to temati robežojas no brīvās improvizācijas un mūzikas sacerēšanas ar mākslīgā intelekta palīdzību līdz profesionālai koncertu fotografēšanai. Tās noritēs 3. un 4. oktobrī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) un Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA).

Šis pasākumu cikls ir vietējo studentu, mūziķu un mākslinieku, kā arī gluži vienkārši klausītāju un skatītāju iespēja sastapties ar starptautiski pazīstamiem profesionāļiem avangarda mūzikā un tai pietuvinātās sfērās. 

Lektoru vidū ir ģitārists Freds Frits (Fred Frith), kuru medijs “The Guardian” nodēvējis par mūsdienu ģitārspēles pionieri; Pulicera balvas mūzikā un Makārtura “ģēniju granta” laureāts, komponists Reivens Čakons (Raven Chacon); prestižās koncerttelpas “Cafe OTO” fotogrāfs Dāvids Laskovskis (Dawid Laskowski), kā arī Dženifera Volša (Jennifer Walshe), kuru laikraksts “The Irish Times” nodēvējis par oriģinālāko īru komponisti pēdējo 20 gadu laikā.

Medijs “The Wire magazine” “Skaņu mežu” nodēvējis par lielāko avangarda mūzikas festivālu Baltijā. 28. septembrī tas tiks atklāts ar bezmaksas apmeklējamu koncertvakaru bārā “Laska V21” (Vagonu ielā 21), savukārt tā centrālie koncertvakari noritēs 4. un 5. oktobrī kultūras ēkā “Hanzas Perons” (Hanzas ielā 16A).

Festivāla meistarklases un lekcijas vadīs kā mūziķi, kas ieradušies Rīgā, lai uzstātos “Skaņu mežā”, tā īpaši izglītības pasākumiem pieaicināti profesionāļi, piemēram, norvēģu mākslinieks Āre Mokelbusts (Are Mokkelbost).

Visas meistarklases ir apmeklējamas bez maksas, taču uz ģitārista Freda Frita meistarklasi ir nepieciešams pieteikties iepriekš, jo mūziķis izvēlējies vadīt šo izglītības pasākumu ierobežotam apmeklētāju skaitam. Iepriekšēja pieteikšanās iespējama, rakstot neformālu e-pasta vēstuli uz adresi aliseziemule@gmail.com.

Festivāla mājaslapā ir iespējams sīkāk iepazīties ar katras lekcijas vai meistarklases vadītājiem un saturu.

“Skaņu meža” izglītības pasākumu saraksts

Ceturtdiena, 3. oktobris

11.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (Krišjāņa Barona ielā 1), LMT kamerzāle

Vokāliste Šārmeina Lī (Charmaine Lee): performance-lekcija “Balss, improvizācija un personīgās valodas radīšana”.

13.00 Latvijas Mākslas akadēmija (Kronvalda bulvāris 4, bijusī LU bioloģijas fakultāte), 2. auditorija

Komponists Nīls Laks (Neil Luck): atvērtā lekcija “Izkrist no lomas – apstulbis aktieris mediju pārsātinātā ainavā”. Kompozīcija, izmantojot multimedijus un dzīvo uzstāšanos.

Komponists Nīls Laks uzstājas kopā ar ansambļiem "Plus Minus" un "TENM" Klangšpūrenes festivālā Austrijā. 
Komponists Nīls Laks uzstājas kopā ar ansambļiem "Plus Minus" un "TENM" Klangšpūrenes festivālā Austrijā. Foto: Verena Nagl

15.00 JVLMA (Krišjāņa Barona ielā 1), džeza klase (telpa nr. 328)

Ģitārists Freds Frits: meistarklase improvizācijā. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, rakstot uz aliseziemule@gmail.com.

16.00 LMA (Kalpaka bulvāris 13), jaunais korpuss K2

Mākslinieks Āre Mokelbusts (Are Mokkelbost): lekcija “Tehnoloģija kā piekļuves līdzeklis” un individuālās sarunas ar studentiem.

Piektdiena, 4. oktobris

11.00 JVLMA (Krišjāņa Barona ielā 1), LMT kamerzāle

Saruna ar komponistu Reivenu Čakonu: “Kompozīcija, interpretācija, videi pielāgots izpildījums”

Fotogrāfs Dāvids Laskovskis.
Fotogrāfs Dāvids Laskovskis. Foto: Peter Gannushkin

13.00 LMA (Kalpaka bulvāris 13), jaunais korpuss K2

Saruna ar fotogrāfu Dāvidu Laskovski: “Kailā patiesība par skatuves fotogrāfiju”

15.00 LMA (Kalpaka bulvāris 13), jaunais korpuss K2

Saruna ar komponisti Dženiferu Volšu: “13 veidi, kā uzlūkot mākslīgo intelektu, mākslu un mūziku”.

“Skaņu meža” lekciju un meistarklašu ciklu atbalsta VKKF, Latvijas Kultūras ministrija, Eiropas Savienības līdzfinansētie projekti “tekhnē” un “SHAPE+”, kā arī fondi “Pro Helvetia”, “Trust for Mutual Understanding” un “Culture Ireland”, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Latvijas Mākslas akadēmija.

Vairāk informācijas – festivāla tīmekļa vietnē

Nepalaid garām!

Uz augšu