Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Latvijā pirmajā Eiropas kordziedāšanas "Grand Prix" konkursa posmā uzvar koris no Filipīnām

Jauktais koris "Imusicapella" (Filipīnas).
Jauktais koris "Imusicapella" (Filipīnas). Foto: Kaspars Teilāns

Svētdien, 22. septembrī, Dzintaru koncertzālē noslēdzies 7. Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss un European Grand Prix for Choral Singing (EGP) konkursa posms, kurā Grand Prix balvu ieguva koris “Imusicapella” no Filipīnām.

Šis koris šogad jau ir uzvarējis citā EGP posmā, tāpēc tiesības piedalīties EGP finālā, kas nākošajā gadā notiks Tolosā, Spānijā, ieguva konkursa otrās vietas ieguvējs – Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris “Sōla”.

Konkursa otrās vietas ieguvējs – Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris “Sōla”.
Konkursa otrās vietas ieguvējs – Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris “Sōla”. Foto: Kaspars Teilāns

Sākot ar 2024. gadu, Jūrmalā notiekošais Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss ir kļuvis par vienu no sešiem kormūzikas nozarē prestižās konkursu apvienības European Grand Prix for Choral Singing oficiālajiem posmiem, ierindojot Latvijas un Jūrmalas vārdu pasaulē atzītāko amatierkoru konkursu vidū.

Par septītā Starptautiskā Baltijas jūras koru konkursa 1. vietas un Grand Prix ieguvēju, saņemot īpašo Jūrmalas pilsētas kausu un 3500 eiro naudas balvu, kļuva jauktais koris “Imusicapella” no Filipīnām diriģenta Tristana Kalistona Ignacio vadībā.

Otro vietu un 2000 eiro naudas balvu ieguva pašmāju jauktais koris “Sōla” diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā. Trešo vietu un 1000 eiro naudas balvu ieguva otrs dalībnieks no Latvijas – Latvijas Universitātes jauktais koris “Juventus” diriģenta Valda Tomsona vadībā.

Par konkursa labāko diriģentu tika atzīta Vilija Mažintaite no Lietuvas sieviešu kora “Viva”. Labākā obligātā skaņdarba – Georga Pelēča opusa “Eye Has Not Seen” interpretācijas, kā arī Latvijas Nacionālā kultūras centra simpātijas balvu ieguva Igaunijas Nacionālās operas vīru koris diriģenta Hirvo Surva vadībā. Skatuviski atraktīvākā priekšnesuma balvu ieguva kamerkoris “Oñati” no Spānijas, bet par Skatītāju simpātijas balvas jeb Skatītāju balsojuma uzvarētājiem kļuva koris ”Imusicapella” no Filipīnām.

Izdevniecības “Musica Baltica” balvu par labāko unisona skaņdarba interpretāciju, kā arī Dzintaru koncertzāles simpātijas balvu ieguva jauktais koris “Sōla” un diriģents Kaspars Ādamsons.

7. Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss noritēja no 20. līdz 22. septembrim Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē un pulcināja kora dziedātājus no astoņām pasaules valstīm – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Zviedrijas, Čehijas, Spānijas un Filipīnām. Koru sniegumu vērtēja profesionāla starptautiska žūrija, kuru veidoja Māris Sirmais (Latvija), Orla Flanagana (Orla Flanagan, Īrija), Ārne Saluvērs (Aarne Saluveer, Igaunija); Kristo Bergers (Christo Burger, Dienvidāfrika) un Artūrs Dambrausks (Arturas Dambrauskas, Lietuva).

Konkursa partneri: Jūrmalas valstspilsētas pašvaldība, “Peruza”, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Dzintaru koncertzāle. Atbalsta: TV24, Dienas mediji, izdevniecība “Musica Baltica”, restorāns “36.line”, mākslas centrs “Zuzeum”, zīmoli “6th taste”, “Pupuchi”, “Dzīvotne” un TV Jūrmala.

Nepalaid garām!

Uz augšu