Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Ūga un ansis laiž klajā jaunus singlus no projekta “Putāns. Toreiz un tagad” gaidāmā albuma

Foto: publicitātes

Pašmāju hiphopa mākslinieki ansis un Ūga, piedaloties projektā “Putāns. Toreiz un tagad”, radījuši dziesmas ar leģendām apvītā 20.gadsimta latgaliešu dzejnieka Seimaņa Putāna dzeju. Laikmetīgajās dzejas interpretācijās uz hiphopa bīta pagātnes dumpinieciskais gars saplūst ar mūsdienīgo atdzejojumos latgaliešu un latviešu valodā. Muzikālo pavadījumu veidotājs ir Nikita Grapp (“Ausmeņa Records”).

Reperis, mūzikas producents un bītmeikeru dueta “Netīrās Cilpas” pārstāvis ansis atklāj:

“Man Putāns tika pieteikts praktiski kā reperis, pirms reps bija lieta. Iepazīstoties ar dzejoļiem, šķiet, nojaušu, kāpēc — bieži jūtama autora klātbūtne un personīgie pārdzīvojumi, attiecības ar radošumu un pašizpausmi, brīžiem — nepārprotams tiešums, labi jūtams sociālais komentārs, vērtību sistēmas un sevis paša analīze, tieksme izprast un sadzīvot ar pasauli, neskatoties uz visiem tās mokošajiem trūkumiem. Arī dzeļoju kompozīcijā — tajā, kā veidojas ainas, — ir kaut kas radniecīgs liriskākiem repa dziesmu tekstiem. Pēc tam, kad pamēģinājām dzejnieka vārdus uzlikt uz bīta, šaubu vairs nebija: reps kas reps.”

Abu mākslinieku jaunradītās dziesmas “Kosmiskuo šaļts” (izpilda ansis) un “Kovchegs” (izpilda Ūga) pieejamas straumēšanas servisos. Šie ir pirmie singli no gaidāmā albuma “Caur bolsim as eju”, kurā apkopoti hiphopa skaņdarbi ar Putāna dzeju.

“Kompozīcija “Kovchegs” radās, iedvesmojoties no dzejoļa par vispasaules plūdiem un Noasa šķirstu, kas devās meklēt glābiņu Dieva soda laikā. Manuprāt, ikviens, kurš klausīsies šo dziesmu, un izjutīs dzejnieka nodoto emocionālo dziļumu, spēs kopā ar mani piedzīvot šķirsta ceļojumu. Šajā kompozīcijā kristalizējas dzejnieka redzējums uz pasauli, atklājot viņa attieksmi pret taisnīgumu un dzīves būtību,” stāsta Ūga, latgaliešu repere un koncertizrādes “Putāns. Toreiz un tagad” radošā vadītāja.

Projekta “Putāns. Toreiz un tagad” ietvaros paredzēts vairāku notikumu un pasākumu kopums. Šā gada oktobra nogalē tiks prezentēta dzejnieka Seimaņa Putāna dzejas grāmata. Novembra sākumā Rēzeknes novadā norisināsies “Putāna nedēļa”, un pie klausītājiem nonāks albums “Caur bolsim as eju”, kas tiks izdots arī vinilplatē.

“Gaidāmajā platē jūs dzirdēsiet ne tikai repmūziku – es un mans kolēģis Ņikita Grapp esam iegājuši dziļāk mākslā, radot darbus, kas varētu uzrunāt arī tos, kas ikdienā neklausās repu. Seimaņa Putāna dzeja repmūzikā un nedaudz liriskākā izskanējumā, piešķir šai platei īpašu skanējumu, kas būs baudāms plašākai auditorijai,” norāda Ūga.

Jau vēstīts, ka 2024. gada 9. novembrī plkst. 18:00. Latgales vēstniecībā “Gors” notiks koncertizrādes “Putāns. Toreiz un tagad” pirmizrāde, kurā varēs piedzīvot dzejnieka Seimaņa Putāna dzejas laikmetīgās interpretācijas gan oriģinālajā latgaliešu valodā, gan arī atdzejojumos latviešu valodā. Uzvedumā dzejoļi tiks pielāgoti rečitatīvam uz hiphopa bīta (muzikālā pavadījuma) reperu Ūgas, Gustavo, anša un citu latgaliešu mākslinieku izpildījumā. Savukārt Jānis Skutelis jeb Dekšārietis koncertizrādē būs atbildīgs par režiju un dzejoļu deklamēšanas variācijām.

Koncertizrādes “Putāns. Toreiz un tagad” radošā grupa:

  • Radošā vadītāja: Ūga (Daiga Barkāne)
  • Muzikālo pavadījumu autors: Nikita Grapp (“Ausmeņa Records”)
  • Režijas autors: Dekšārietis (Jānis Skutelis)
  • Producents: Marģers Zeitmanis, “Zeit” komanda
  • Koncertizrādē piedalās: ansis, Gustavo, Ūga, Jānis Skutelis, DJ Straume (Arnolds Zeitmanis), “Ausmeņa Records” mākslinieki

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu