Šodienas redaktors:
Krista Garanča

FOTO Mājas kafejnīcu dienās Sēlijas salās šogad viesojušies 3700 apmeklētāju

Noslēgušās ceturtās mājas kafejnīcu dienas Latvijā un apkopota apmeklētāju statistika arī Sēlijā. Lielākais viesu skaits šogad uzņemts kafejnīcās Neretā, Šēderē un Pilskalnes pagastā pie Neretas.

Pirms mēneša – 7. un 8. septembrī – Sēlijas salās norisinājās Mājas kafejnīcu dienas. Akcija Sēlijā tiek rīkota jau ceturto gadu un šogad viesi uzņemti 27 kafejnīcās. Kopumā divu dienu laikā Sēlijā apkalpoti 3 700 viesu, kas ir līdz šim lielākais sasniegtais apmeklētāju skaits četru gadu laikā.

Mājas kafejnīcu dienas Sēlijas salās.
Mājas kafejnīcu dienas Sēlijas salās. Foto: Māra Multiņa

Lielāko viesu skaitu šogad uzņēma Neretas mājas kafejnīca “Pie bagātās kundzes”, kurā ieradās ap 400 viesu. Ēdienkartē tika piedāvāti dažādi ēdieni, taču lielāko atzinību ieguva tieši Neretā ceptās kūkas. Vienas dienas laikā šeit apēsti 36 kilogrami dažādu kūku un daudzi tās izvēlējās arī paņemt līdzi.

Mājas kafejnīcu dienas Sēlijas salās.
Mājas kafejnīcu dienas Sēlijas salās. Foto: Māra Multiņa

Kafejnīcas “Pie bagātās kundzes” rīkotāja Gunita Leite kopā ar draudzenēm akcijā piedalījās pirmo reizi un atzina, ka gājis visai traki:

“Iepriekš apzvanīju dažas jau notikušas māju kafejnīcas, lai noskaidrotu aptuveno apmeklētāju skaitu un uzklausītu kādu padomu. Bijām rēķinājuši ap 250 apmeklētāju, bet ieradās noteikti 400 apmeklētāju, ja ne vēl vairāk. Ievēroju, ka daudzi vietējie nāca vairākas reizes. Viena ģimene atzinās, ka ceturto reizi atnākuši.”

Pilskalnes pagastā pie Neretas kafejnīcā “Irmelins”, ko rīkoja Pilkalnes muižā, sestdienā galdiņu rezervēja 50, taču ieradās ap 150 viesu. Tādēļ svētdienai, kad ieradās vēl ap 70 viesu, nācās visu ēdienkarti gatavot no jauna. “Šēderē pie upes” šogad viesojās 220 apmeklētāju. Iepriekš sagatavotās 70 pildītās pankūkas un zupu apēda uzreiz, pārējiem nācās pagaidīt, kamēr izvārīs otru zupas katlu.

Medumu vienas dienas kafejnīcā “MedumMedus” viesojušies ap 150 viesu, Rubenes pagasta “Pagalma svētkos Rubeņos” ap 90 viesu, bet Dvietes pagasta “Sarmas-1” kafejnīcā 219 viesi. Divu dienu laikā “Mikado Ilūkste” apkalpojuši 200 ciemiņu, Sunākstes “Kurzemes smeķis Sēlijā” paēdinājis 147 izsalkušos, savukārt “Klajumu ķēķis” Kaplavas pagastā abās dienās apkalpojis 67 ēdājus.

Lai arī rīkotāji atzinuši, ka gājis ļoti saspringti, daudzi no viņiem plāno piedalīties arī nākošgad. “Tagad es zinu, kas ir laimīgs nogurums. Daudz apmeklētāju, daudz emociju. Nākošajam gadam jau domāju par vienādiem priekšautiem, vispār par vienotu apģērbu, maziem galdiņiem un vēl šo to, ” atklāj viena no Mazzalves dižozola kafejnīcas rīkotājām Silvija Lisovska.

Kā informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā, visā Latvijā šogad viesus uzņēma 617 improvizētas kafejnīcas, apkalpojot rekordlielu skaitu – 86 000 apmeklētāju. Kopumā darbojās 41 Mājas kafejnīcu dienu reģionālais galamērķis, akciju pie sevis rīkojot dažādās nedēļas nogalēs. Visvairāk mājas kafejnīcu šogad bija Tukuma un Cēsu apkārtnē – 30, kā arī Sēlijas salās – 28.

Māju kafejnīcu dienas ir reģionāla tūrisma galamērķa popularizēšanas pasākums, kas notiek visā Latvijas no jūlija līdz oktobrim. Sēlijā tās organizē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), Lauku Ceļotājs / Baltic Country Holidays un kopienu sadarbības tīkls “Sēlijas salas”.

Nepalaid garām!

Uz augšu