Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Lakuga.lv un ReTV ar videostāstiem kliedēs mītus par aizsardzību

Projekta "Drošs, vēl drošāks – kliedējam mītus par aizsardzību” iniciatore un producente Anželika Litvinoviča kopā ar Latvijas Republikas ārlietu ministri Baibu Braži.
Projekta "Drošs, vēl drošāks – kliedējam mītus par aizsardzību” iniciatore un producente Anželika Litvinoviča kopā ar Latvijas Republikas ārlietu ministri Baibu Braži. Foto: Indars Krieviņš

No svētdienas, 27. oktobra septiņas svētdienas pēc kārtas latgaliešu kultūras ziņu portāla lakuga.lv un ReTv soctīklos un no 2. novembra septiņas sestdienas pēc kārtas kanālā ReTV uzreiz pēc raidījuma “Prāta banka” pl. 20.25 tiks pārraidīta izglītojoša īsraidījumu sērija “Drošs, vēl drošāks – kliedējam mītus par aizsardzību”.

Projekta galvenais mērķis ir panākt Latgales iedzīvotāju informētību par jautājumiem, kas saistīti ar aizsardzības nozari.

Ir arī daudzi vienlīdz nozīmīgi papildu elementi – dezinformācijas apkarošana, stereotipu laušana par sieviešu lomu aizsardzības nozarē, kā arī informācijas ievākšana par Latgales iedzīvotāju attieksmi pret dažādiem nozīmīgiem jautājumiem.

Foto: Publicitātes foto

Īsraidījumu sērija “Drošs, vēl drošāks – kliedējam mītus par aizsardzību” piedāvās ieskatu dažādās tēmās – Latvijas ārējā drošība, austrumu robežas stiprināšana, gatavība un rīcība krīzes situācijās, noturība pret Krievijas propagandu, VAM skolās un citos nozīmīgos jautājumos.

Valsts aizsardzības mācības stunda Daugavpils Valstspilsētas vidusskolā.
Valsts aizsardzības mācības stunda Daugavpils Valstspilsētas vidusskolā. Foto: Publicitātes foto

Raidījumi ir aptuveni piecas minūtes gari. Tie iekļauj ielu intervijas ar Rēzeknes, Daugavpils, Ludzas, Krāslavas un Preiļu iedzīvotājiem. Ielu intervijas ļauj izprast Latgales iedzīvotāju uzskatus par noteiktiem aizsardzības un drošības jautājumiem, kā arī identificēt iespējamos dezinformācijas naratīvus.

Tad seko intervija ar amatpersonu, ekspertu vai citā veidā ar tematu saistītu cilvēku, kas kliedē mītus un sniedz precīzu informāciju par noteiktu jautājumu. Video īsais formāts un dinamiskums ir stratēģija, kas palīdz noturēt skatītāju uzmanību un skaidrot svarīgākos valsts aizsardzības aspektus pieejamā veidā.

Projekta laikā tiek intervēti tādi eksperti kā Latvijas ārlietu ministre Baiba Braže, Latvijas Transatlantiskās organizācijas ģenerālsekretāre Sigita Struberga, Valsts kancelejas Stratēģiskās komunikācijas koordinācijas departamenta vadītājs Rihards Bambals, citi nozares pārstāvji un eksperti.

Intervija ar Anželiku Litvinoviču Latvijas Radio Latgales studijas raidījumā "Latgolys stuņde" 2024. gada 15. martā. 

Projekta iniciatore un producente Anželika Litvinoviča par projektu saka: “Ņemot vērā globālo tendenci – cilvēku vēlmi novērsties no ziņu patērēšanas – ir svarīgi atrast inovatīvus veidus, kā pasniegt informāciju par valsts drošības un noturības jautājumiem.

Īsraidījumu sērijas iecere ir veicināt Latgales iedzīvotāju interesi par aizsardzības un drošības nozarē notiekošo, veicināt izpratni par individuālo un kopējo atbildību.

Saturs tiek veidots tā, lai tas ir pieejams, kodolīgs un aizraujošs. “Drošs, vēl drošāks – kliedējam mītus par aizsardzību” ir projekts, kurš par prioritāti izvirza Latgales iedzīvotāju bažas un jautājumus par nozari. Tādā veidā reģiona iedzīvotāji tiek izglītoti par tiem jautājumiem, kas ir patiesi aktuāli.”

Visi videomateriāli būs publiski pieejami portālā lakuga.lv un retv.lv, kā arī sociālo mediju platformās, un tos varēs izmantot skolās un citās institūcijās, kurās nepieciešams stāstīt par aizsardzības nozarei aktuālām tēmām.

Projekts tapis sadarbībā ar Aizsardzības ministriju, no projektu konkursa “Atbalsts Latgales informatīvās telpas stiprināšanai” 2024. gadam līdzfinansējuma. Projektu īsteno latgaliešu kultūras ziņu portāls lakuga.lv sadarbībā ar ReTV, projekta iniciatore ir žurnāliste Anželika Litvinoviča.

Nepalaid garām!

Uz augšu