Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Bāzele novembrī rīkos referendumu par Eirovīzijas dziesmu konkursu

Foto: EPA/Scanpix

Bāzelē, visticamāk, notiks referendums par Eirovīzijas dziesmu konkursa organizēšanu. Neliela Bībelei lojāla, ultrakonservatīva partija ir savākusi referenduma rīkošanai nepieciešamos parakstus.

Paredzams, ka balsojums par nākamā gada maijā paredzēto Eirovīzijas dziesmu konkursu (ESC) notiks 24. novembrī Bāzelē. Neliela reģionāla partija – Federālā demokrātiskā savienība (EDU) nedēļas nogalē iesniegusi vairāk nekā 4000 parakstu referendumam, jo tā ir pret konkursa rīkošanu Bāzelē.

Referendums ir vērsts pret aizdevumu gandrīz 37,5 miljonu Šveices franku apmērā, ko Bāzeles kantons vēlas samaksāt par Eirovīzijas organizēšanu. EDU prezidents Daniels Frišknehts, nododot apmēram 4000 parakstu Bāzeles rātsnama pagalmā, teica, ka Bāzeles pilsēta šo naudu varētu izmantot lietderīgāk.

EDU principā neesot iebildumu ne pret mūziku, ne arī pret dalībnieku seksuālo orientāciju, taču Eirovīzijai esot maz sakara ar mūzikas šovu, un tā ir ļoti politiski un ideoloģiski uzlādēta. Piemēram, EDU apgalvo, ka Eirovīzijā uzstājas mākslinieki, kas arvien atklātāk demonstrē “okultisma un sātanisma vēstījumus un simbolus”. Pasākums arī padarot “pieņemamu antisemītismu” un draudot sabojāt Šveices tēlu.

Bāzeles kantona valdības priekšsēdētājs Konradins Krāmers (Liberāldemokrātu partija) sākotnēji šo iniciatīvu vērtēja atturīgi. Pēc Krāmera teiktā, Eirovīzijas piedāvājumu atbalsta plaša sabiedrība - gan pilsētas parlamenta partijas, gan uzņēmēju aprindas, gan radošo mākslinieku pārstāvji. Pamatā esot skaidrs, ka Eirovīzija būs ieguvums Bāzelei, jo tā izplatīs pilsētas vārdu visā Eiropā un piesaistīs tūristus.

Bāzeles Lielā padome 37,5 miljonu Šveices franku lielo aizdevumu apstiprināja 11. septembrī ar 87 balsīm par, 4 balsīm pret un 4 atturoties. Pēc tam EDU sāka vākt parakstus referendumam. Lai ierosinātu tautas nobalsošanu, jāsavāc vismaz 2000 parakstu, taču partijai izdevies savākt 4203 balsis.

Ja Bāzeles vēlētāji nobalsos pret pilsētas finansiālo ieguldījumu, Eirovīzija būs ievērojami jāmaina, ziņu aģentūrai “Keystone-SDA” sacīja organizatora SRG pārstāvis.

“Pasākums tiktu reducēts līdz lielam televīzijas šovam sestdienas vakarā, bez papildu pasākumiem un, protams, ar daudz mazāku pievienoto vērtību pilsētai.”

Pēc Šveices kandidāta Nemo uzvaras Malmē 2024.gadā, Šveice rīkos Eirovīziju 2025 kā uzvarētāja valsts. 69. Eirovīzijas dziesmu konkurss norisināsies no 13. līdz 17. maijam Svētā Jakobshallē, Bāzelē.

Uz augšu