Nacionālo teātri turpmāk vadīs aktieris un režisors Jānis Vimba

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Kultūras ministrija (KM) par Latvijas Nacionālā teātra valdes locekli izraudzījusies aktieri un režisoru Jāni Vimbu, kurš amata pienākumus sāks pildīt 27.jūnijā, informēja KM sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

KM valsts sekretāre Dace Vilsone skaidroja, ka nominācijas komisija atzinīgi novērtēja Vimbas iegūto izglītību ekonomikā, kā arī to, ka šī izglītība likta lietā arī vairākās darba vietās gan valsts, gan privātajā sektorā. Tāpat nozīmīgs kritērijs bijis Vimbas kā aktiera un režisora gūtās zināšanas un prasmes Nacionālajā teātrī.

KM ierēdne norādīja, ka Vimba konkursā spējis piedāvāt arī spēcīgāko vīziju par teātra turpmākās piecgades darbību un attīstību.

Vimba ir Nacionālā teātra aktieris kopš 2007.gada, kā arī veidojis režijas darbus šajā pat teātrī kopš 2009.gada. Viņš arī vadījis teātra radošo grupu un izstrādājis māksliniecisko konceptu teātra dalībai akcijās «Baltā nakts» un «Muzeju nakts,» kā arī piedalījies apbalvojuma «Spēlmaņu nakts» koprežijā. Vimba strādājis arī Finanšu ministrijā pie valsts budžeta izdevumu prognožu sagatavošanas un Pašvaldību lietu pārvaldē, piedaloties valsts teritoriālās reformas izstrādē.

Jaunais teātra vadītājs absolvējis Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas fakultāti, savukārt Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA) ieguvis bakalaura grādu mākslās. Šobrīd Vimba akadēmijā turpina maģistrantūras studijas teātra mākslā.

Deviņus pieteikumus šim amatam izvērtēja speciāli izveidota nominācijas komisija, kuras priekšsēdētāja pienākumus pildīja Vilsone, bet komisijas locekļu pienākumus - VSIA «Latvijas Nacionālā opera un balets» valdes loceklis Zigmars Liepiņš. Tāpat komisijā darbojas Pārresoru koordinācijas centra Kapitālsabiedrību pārvaldības nodaļas vadītāja Dzintra Gasūne un KM Nozaru politikas nodaļas vadītāja Iluta Treija. Tāpat pretendentu izvērtēšanā iesaistījās neatkarīga eksperte - biedrības «Latvijas Jaunā teātra institūts» valdes locekle Zane Kreicberga.

Kā ziņots, KM 30.janvārī izsludināja konkursu uz Nacionālā teātra valdes locekļa amatu, kurā varēja pieteikties līdz 19.februārim, bet, saņemot četrus pieteikumus, ministrija šo termiņu pagarināja līdz 23.martam.

Pretendentiem izvirzītās prasības bija nevainojama reputācija, augstākā izglītība sociālajās vai humanitārajās zinātnēs un vismaz divu gadu darba pieredze vadošā amatā, kas pēdējo septiņu gadu laikā iegūta valsts vai pašvaldības iestādē, kapitālsabiedrībā, biedrībā vai nodibinājumā.

Tāpat no amata kandidātiem tika gaidītas teicamas latviešu valodas un labas vismaz divu citu svešvalodu, tai skaitā angļu valodas zināšanas. Par obligātām konkursā tiek norādītas zināšanas un izpratne par kultūras nozari, īpaši teātra nozari, kā arī valsts kapitālsabiedrības darbību un vadību, labas sadarbības un komunikācijas prasmes, stratēģiskās plānošanas prasmes un orientācija uz rezultātu sasniegšanu.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, Nacionālā teātra valdes locekļa amata mēnešalga pirms nodokļu nomaksas ir 3116 eiro.

Līdzšinējais Latvijas Nacionālā teātra valdes loceklis Ojārs Rubenis, noslēdzot savu otro amata termiņu, no 2017.gada 15.decembra pilda teātra izpilddirektora amata pienākumus. Rubenis Nacionālo teātri vadīja no 2006.gada pavasara.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu