Aptauja: Teju puse Latvijas iedzīvotāju valsts simtgadē kultūru uzskata par būtisku aktivitāšu jomu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Teju puse jeb 45% Latvijas iedzīvotāju šogad kultūru uzskata par būtisku aktivitāšu jomu, kas ir par 10% vairāk nekā 2017. gadā, liecina Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta un pētījumu kompānijas «Kantar TNS» veiktā aptauja.

Primāri pieaug iedzīvotāju interese par valsts kultūras mantojumu - pieminekļiem, pilīm, parkiem u.c. Tāpat pieaug interese par klasiskās mūzikas koncertiem, par glezniecību, tēlniecību, arhitektūru un lietišķās mākslas jomu. Likumsakarīgi, ka dažādu pasākumu vidū augstāka sabiedrības interese ir par plašākām tautas masām pieejamiem bezmaksas pasākumiem kā, piemēram, «Muzeju nakts» vai «Staro Rīga».

Aptaujas dati liecina, ka sabiedrībā ir augsta interese par Nacionālā kino centra programmu «Latvijas filmas Latvijas simtgadei». Šo projektu atpazīst 65% Latvijas sabiedrības, turklāt ieinteresēti filmu programmā (seko līdzi filmu aktualitātēm, skatās tās u.tml.) ir teju vai piektā daļa iedzīvotāju jeb 19%. Tiesa gan, uzsver eksperti, lielāka ieinteresētība ir latviešu vidū.

«Tas, ka valsts simtgadē kultūras joma un tās notikumi ir kļuvuši sabiedrībai aktuālāki un pamanāmāki, noteikti ir plašās simtgades programmas nopelns. Daudz tiek runāts par notikumiem reģionos, tiek rīkoti īpaši koncerti, izstādes, izcelti mūsu mākslinieki un kultūras mantojums. Noteikti liela loma ir arī tam, ka šogad notiek Dziesmu un deju svētki. Patīkami vērot, ka plašais notikumu klāsts un uzņēmumu iesaiste kultūras jomas atbalstā apmierina Latvijas sabiedrības vajadzību pēc kultūras un mākslas pieejamības. Kultūra ir tā, kas ne tikai vieno sabiedrību, bet arī piepilda mūsu ikdienu ar pozitīvo un skaisto,» skaidroja «Kantar TNS» eksperte Intra Priedola.

Aptaujas laikā aprīlī un maijā ar datorizēto interviju dzīvesvietās visā Latvijā tika uzrunāti 1148 iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Izlases kopa ir reprezentatīva 1,6 miljoniem Latvijas iedzīvotāju šajā pašā vecuma grupā.

Kā ziņots, saskaņā ar «Kantar TNS» šī gada februārī veikto aptauju, 81% Latvijas iedzīvotāju apsver iespēju iesaistīties kādā no valsts simtgades pasākumiem. Tāpat augsta ir valsts simtgades piederības zīmes atpazīstamība, kuru zina 72% iedzīvotāju.

No 81% aptaujātajiem vislielākā interese ir apmeklēt sociāli organizētos pasākumus, ko gatavi darīt 53% aptaujātie, bet 43% svinētāju plāno valsts simtgades pasākumus atzīmēt mājās, savas ģimenes lokā. Aptuveni desmitā daļa jeb 14% rosinās citus apmeklēt, izzināt un iesaistīties valsts simtgades pasākumos, kā arī 14% aptaujāto norādījuši, ka arī paši līdzdarbosies un palīdzēs pasākumu norisē. Savukārt 5% aptaujā norādījuši, ka īstenos paši savu publisku vai privātu valsts simtgadei veltītu iniciatīvu.

Aptaujā piedalījās 850 respondenti vecumā no 15 līdz 60 gadiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu