«Latvijas Goda aplis» aicina uz Brīvības svētkiem Madonas novadā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas simtgades svinēšanas festivāls «Latvijas Goda aplis» turpina apceļot un godināt valsts novadus. Šajā nedēļas nogalē – 4. maijā – tas aicina uz Brīvības svētkiem jeb Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svinībām Madonas novadā.

Brīvības svētki 4. maijā Madonā sāksies pulksten 9.00 ar dievkalpojumu Madonas katoļu baznīcā. Pulksten 11.00 Madonā notiks Latvijas un ārvalstu bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Jaunsardzes vienību un tehnikas parāde, kā arī lidojumu paraugdemonstrējumi. Savukārt no pulksten 12.00 norisināsies militārā ekipējuma, bruņojuma un tehnikas apskate un paraugdemonstrējumi.

www.madona.lv

Pulksten 16.00 Sarkaņu pagasta skolas telpās Kalna ielā 1 notiks Baltā galdauta svētki «Skolas stāsts – raksts Latvijas vēstures audeklā». Uz šo kopā sanākšanu aicināti visi bijušie audzēkņi, skolotāji, darbinieki un pārējie interesenti. Tiks stāstīts un demonstrēts skolas 112 gadu vēstures stāsts un uzstāsies jauktais vokālais ansamblis «Rondo», kā arī amatierteātra «Piņģerots» aktieri. Pasākuma laikā akcijas «Goda liepa» ietvaros arī tiks stādītas jaunās liepas, tādējādi papildinot ošu-liepu gatvi pie vecās skolas ēkām. Festivāls «Latvijas Goda aplis» uzsācis šo akciju, sagaidot Mātes dienu un aicinot ikvienu iestādīt liepu sev tuvā vietā, tādējādi godinot savu mammu. Kociņu stādītāji arī aicināti kopā ar to nofotografēties un ievietot attēlu savā Facebook, Twitter vai Instagram profilā, norādot tēmturi #GodaLiepa un savu lokāciju, vai arī atsūtīt bildi uz e-pastu info@staro100.lv. Pēc Mātes dienas, kas šogad tiks svinēta 13. maijā, festivāla «Latvijas Goda aplis» mājas lapā godaaplis.lv tiks publicēta «Goda liepas» fotogalerija.

Arīdzan pulksten 16.00 Mārcienas kultūras namā, Meža ielā 20, norisināsies dzimtās puses vērtību izzināšanas un iedzīvināšanas pasākums jeb radošā pēcpusdiena «Mēs savam pagastam un Latvijai». Tās ietvaros dažādās rokdarbu tehnikās tiks veidoti interjera objekti un darināts īpašs ietērps kokiem, kas aug pie kultūras nama.

Pulksten 19.00 Dzelzavas kultūras namā, Ozolu ielā 1, sāksies muzikāls sarīkojums un koncerts «Dzelzavā dzied!». Tā devīze ir «Mūsu dziesmas Latvijai» un koncertā uzstāsies gan solisti, gan ansambļi, gan tuvi, gan tāli viesi.

Savukārt Madonas pilsētas kultūras namā, Raiņa ielā 12, pulksten 19.00 norisināsies pasākumu cikla «Madona laiku lokos» 3. daļa, kas veltīta laika posmam no 1991. gada līdz mūsdienām. Šis ir noslēguma pasākums triju gadu pasākumu ciklam, kas radīts par godu pilsētai 90 gadu jubilejā. Par tā moto izvēlēti Sarmītes Radiņas vārdi: «Laika intervāli – bet mūsu nogriežņi.» Divos iepriekšējos pasākumos ikvienam tika piedāvāts izzināt Madonas vēsturi no pašiem pirmssākumiem un izsekot līdzi pilsētas izaugsmei un attīstībai. Pasākumā piedalīsies vokālistu konkursa «Cīrulītis-2018» laureāti, R. Blaumaņa Madonas Tautas teātra aktieri, Ija Voiniča, Kārlis Auziņš un Imants Pulkstenis. Tiks demonstrēti arī Kārļa Kumsāra video sižeti.

No pulksten 21.30 līdz pat pusnaktij Madonā un tās novada pagastos būs apskatāmi gaismas objekti «Atspulgi». Madonā izgaismosies vides instalācija «Latvieša kods», kuras vēstījums ir latviskās identitātes apziņa, piederība savai tautai, latviskais mantojums un mūsu unikalitāte. Instalācija «Latvieša kods» ir viens no galvenajiem gaismas un vides instalācijas objektiem – atspulgiem. Spirālveida koka konstrukcijas savu vēstījumu nes gan dienas gaišajā laikā, gan naktī, kad objekts tiek izgaismots. Gaismēnu spēle novakarē piešķirs «Latvieša kodam» dzīvīgumu un formas pilnīgumu. Pavisam tiks izvietoti deviņi objekti, kas būs apskatāmi lokveida krustojumā, iebraucot Madonas pilsētā pa autoceļu P37. Vairāki izgaismoti objekti priecēs svētku svinētājus arī Madonas novada pagastos.

Pasākumu rīko biedrība «Staro 100» sadarbībā ar Madonas novada pašvaldību. Bruņoto spēku dienu Madonā organizē Nacionālie bruņotie spēki un Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Iekšlietu ministriju un Madonas novada pašvaldību. Plašāka informācija atrodama festivāla «Latvijas Goda aplis» mājas lapā godaaplis.lv. Nākamais pasākums notiks 12. maijā Mārupes novadā.

Festivāls «Latvijas Goda aplis» ir viens no Latvijas valsts simtgades projektiem, kas kopš pērnā gada novembra godina dažādus Latvijas novadus un to ievērojamās personības, katru nedēļu ciemojoties kādā no daudzajām skaistajām un stāstiem bagātajām valsts vietām un aicinot pievienoties ikvienu interesentu un pašmāju kultūras cienītāju. Festivāls turpināsies līdz pat šā gada novembrim, kulminējot gaismas festivālā «Staro Rīga». Attiecīgi arī «Latvijas Goda apļa» pieturvietās tiek ieskicētas gaismu festivāla vizualizācijas, radot vēl emocionāli pacilājošāku noskaņu. Festivālu «Latvijas Goda aplis» rīko biedrība «Staro 100» sadarbībā ar novadu pašvaldībām, kultūras centriem un namiem, nevalstiskām organizācijām, novadu iedzīvotājiem un uzņēmējiem, Latvijas Republikas Kultūras ministriju un Latvijas valsts simtgades biroju.

Nokļūšanai pasākumos ikviens aicināts izmantot sliežu transportu. AS «Pasažieru vilciens» nodrošina regulāru vilcienu satiksmi piecās līnijās, un festivālu apmeklējošie pasažieri ātri, droši un patīkami tiks nogādāti vēlamajā galamērķī. Aplūkot vilcienu kustības sarakstu un iegādāties e-biļeti var AS «Pasažieru vilciens» mājaslapā un mobilajā lietotnē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu