Jāņa Rozentāla laukumā atklāj Latvijas Arhitektūras gada balvai nominēto darbu izstādi

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Arhitektu savienība

Jaņa Rozentāla laukumā vakar atklāta Latvijas Arhitektūras gada balvai nominēto darbu izstādi, kas ir daļa no Arhitektūras nedēļas pasākumiem. Izstādē būs apskatāmi deviņi atlases žūrijas izvirzītie pusfinālisti - Latvijas arhitektūras nozares izcilākie projekti, kuri pabeigti pēdējā gada laikā.

Latvijā ieradīsies «Latvijas Arhitektūras gada balvas 2018» fināla starptautiskās žūrijas pārstāvji, lai klātienē vērtētu nominētos objektus. Žūrijas sastāvā būs arhitekts, urbānists un Parīzē bāzētās «Studio Muoto» vadītājs Īvs Moro, atlases žūrijas izvirzītā pārstāve, viena no Cīrihē bāzētā «Hosoya Schaefer Architects» biroja vadītājām, arhitekte Dagnija Smilga, Igaunijas Arhitektu savienības prezidente un arhitektu biroja «Kavakava» līdzdibinātāja, arhitekte Katrina Kova, jaunās paaudzes neatkarīgais arhitekts, lietuvietis Lins Lapinsks, kā arī Londonas biroja «PUP architects» pārstāvis un Oksfordas Brūkas universitātes arhitektūras nodaļas lektors, arhitekts Teodors Molojs.

Šonedēļ Rīgā norisināsies arī citi balvai veltīti pasākumi. Trešdien, 16.maijā, Arhitektūras nedēļas pasākumu sēriju papildinās publiska nozares profesionāļu diskusija, kas notiks plkst. 17.30. Vairāki nozares profesionāļi kā arī profesionāļi, kas pārstāv citas kultūras nozares, kas cieši saistītas arī ar arhitektūru, meklēs atbildi uz jautājumu: «Vai laba arhitektūra ir nepieciešamība?»

Šogad astoto reizi tiks pasniegta bērnu balva arhitektūrā «Zirnis», tāpēc arhitektūras nedēļas notikumu sēriju papildinās brīvdomīgās izglītības projekta «Skolnieks pētnieks pilsētnieks» organizētās bērnu balvas arhitektūrā žūrijas tikšanās un 2018.gada «Zirņa» izvēle. Tā notiks ceturtdien, 17.maijā Latvijas Arhitektu savienības namā.

Savukārt piektdien, 18.maijā, K.K. fon Stricka villā no plkst. 16.30 līdz 19.30 plānotas publiskas arhitektu un arī citu nozaru profesionāļu lekcijas. Lekciju sēriju iesāks atlases žūrijas pārstāves un Latvijas Jaunā teātra institūta vadītājas Gundegas Laiviņas lekcija latviešu valodā «Gaistošā telpa», kurā tiks runāts par telpas organizācijas principiem, kas ir svarīgi gan teātrī, gan arhitektūrā.

Nākamajā lekcijā «Ekstra(ordinārs)» Smilga runās par savu pieredzi, praktizējot Šveicē un Baltijā, un sīkāk iedziļināsies kopīgajās vadlīnijās un arhitektūras rīkos, kas var palīdzēt Eiropas kopainā sasniegt augstas kvalitātes būvkultūru jeb cilvēku veidoto vidi, Lapinsks lekcijā «Spoguļu zāle» runās par simtgades perspektīvu reģionālismā - par ceļu uz nacionālo identitāti un autentiskumu arhitektūrā, bet lekciju sēriju noslēgs Moro lekcija «Arhaiskā modernitāte», kurā arhitekts runās par otro modernisma laikmetu un to, ka inovācija ne vienmēr ir saistīta ar tehnoloģisko progresu.

Arhitektūras nedēļas pasākumu sēriju noslēgs «Latvijas Arhitektūras gada balvas 2018» svinīgā apbalvošanas ceremonija, kas notiks 18.maijā plkst.19 K.K. fon Stricka villas dārzā. Ceremonijas laikā tiks paziņots, kuri ir tie objekti un procesi, kas saņēmuši augstākos apbalvojumus Latvijas arhitektūrā - zelta un sudraba ananasus.

Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālais konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu