Tallinā norisināsies «Latvijas kultūras dienas»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

No 9. jūnija līdz 10. jūnijam Tallinā norisināsies pasākumu programma «Latvijas kultūras dienas Igaunijā - Latvijai 100», informē Latviešu Nacionālās kultūras biedrībā Igaunijā. Sestdien svētki norisināsies nesen atklātajā Igaunijas Vēstures muzeja filiālē Marjamē pils parkā, un tos atklās ar Latvijas valsts simtgades filmas «Vectēvs, kas bīstamāks par datoru» seansu, kurā piedalīsies arī filmas veidotāji.

Pasākuma turpinājumā paredzēti folkloras kopu, koru, deju ansambļu un citu mākslinieku koncerti. Visas dienas garumā darbosies «Latviešu gardumu un meistardarbu tirgus», kurā tradicionālos amatus pārstāvēs Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja meistari. Mūsdienīgo Latvijas dizainu pārstāvēs SIA «M50» un citi veikali. Tāpat visas dienas garumā darbosies meistardarbnīcas, kurās apmeklētāji varēs izmēģināt dažādus amatus.

Līdzās amatniecībai pasākuma apmeklētāji baudīt «Valmiermuižas» alus un tradicionālos ēdienus, kurus gatavos saimniece Ilze Briede ar savu Brīvdabas muzeja kafejnīcas «Pūnīte» komandu.

Pasākuma rīkotāji sestdien iecerējuši arī koru koncertu, kurā piedalīsies Igaunijas latviešu kolektīvs «Ziemeļu balsis», Somijas latviešu koris «Ziemeļmeita» un Tallinas Tehniskās Universitātes kamerkoris. Iepazīt latviešu Jāņu tradīcijas un tradicionālo mūziku palīdzēs Igaunijas latviešu folkloras kopa «Rēvele», folkloras un seno cīņu kopa «Vilkači», ģimeņu tradīciju kopa «Garataka» un īpašie viesi - postfolkloras grupa «Imanta Dimanta».

Savukārt deju koncertā piedalīsies Somijas latviešu kopa «Aurora», igauņu tradīciju kopēji «Leigarid» un Garkalnes novada senioru deju kopa «Baltābele». Tradicionālajiem dančiem tiks aicināti pievienoties visi dejotgribētāji.

Sadarbībā ar Baltijas filmu skolā studējošajām Santu Siņicu un Sindiju Vītolu «Latvijas kultūras dienu» apmeklētājiem tiks piedāvāts arī Tallinas latviešu skolas «Taurenis» audzēkņu priekšnesums, izrāde un filma.

Svētki turpināsies 10. jūnijā Tallinas vecpilsētas «Meistaru pagalmā», Vene ielā 6, kur notiks «Latviešu gardumu un meistardarbu tirgus» un svētku dalībnieku koncerti.

Tradīciju rīkot «Latviešu kultūras dienas» aizsāka latvieši Īrijā 2011. gadā. Viņu iedvesmoti, latvieši rīko svētkus visā Eiropā, un to mērķis ir iepazīstināt diasporas mītnes zemi ar latviešu tautas kultūru un tradīcijām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu