My Bloody Valentine «MBV» (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

2. februārī sociālos tīklus pāršalca (vismaz ar mūziku saistītos blogos un portālos) ziņa, ka «pusnaktī tiks izdots sen solītais «My Bloody Valentine» albums». Šoreiz tā nebija viltus trauksme un studijas kurmis, perfekcionists Kevins Šīldss (Kevin Shields) pilnīgi bez maksas (esam taču to pelnījuši, gaidīdami 22 gadus) grupas oficiālajā «Youtube» kanālā augšupielādēja deviņas dziesmas 46 minūšu garumā. Šis fakts pat aizēnoja Deivida Bovija negaidīto atgriešanos... TIK ietekmīga grupa ir «My Bloody Valentine»!

My Bloody Valentine «MBV»

(My Bloody Valentine)

9/12

Tiem, kas nav dzirdējuši par «My Bloody Valentine» (tā tas var būt, galu galā šūgeizmūzikas šedevrs «Loveless» izdots tālajā 1991. gadā), atgādināšu, ka šī ir viena no tām retajām grupām mūzikas vēsturē, kas nav sasniegusi lielus komerciālus panākumus, taču ietekmējusi tūkstošiem citu mūziķu - no Bilija Korgana līdz «The Big Pink» un «Atlas Sound». 1980. gados grupa izdevusi vairākus mazalbumus, muzikāli daudz tradicionālākus - agrīnās «The Smiths» ietekmes jūtamas 1987. gadā izdotajā EP «Strawberry Wine», «The Jesus and Mary Chain» ietekmes jūtamas 1987. gada EP «Ecstacy».

1989. gadā sevi skaļi pieteica ar plati «Isn't Anything» un tad, pēc divu gadu intensīvas rosīšanās studijā, kulminēja ar jau minēto «Loveless», kurā sakausēta tā brīža aktuāla klubu mūzika un 1980. gadu ģitārnoizs. Spilgts piemērs kompozīcija «Soon».

Tā "My Bloody Valentine" izklausījās 1985. gadā

Liktenīgajā 2. februāra naktī daudzi grupas cienītāji devās uz norādīto grupas mājas lapu, taču vietne neizturēja milzīgo apmeklētāju skaitu un pārstāja darboties. Tas tikai apliecina «My Bloody Valentine» kulta statusu.

www.mybloodyvalentine.org

Šis statuss lielā mērā veidojies pateicoties grupas virzītājspēkam Kevinam Šīldsam, kurš pēc komerciāli neveiksmīgā «Loveless» noslēdzās sevī. Prese viņu dēvēja par 1990. gadu Braienu Vilsonu («The Beach Boys») vai Sidu Baretu («Pink Floyd»)... Viņš centās jaunu albumu sākt rakstīt jau 1993. gadā, taču perfekcionisms un iekšējie dēmoni saplosīja šo ieceri, līdz grupa 1995. gadā beidza pastāvēt.

m b v
m b v Foto: Publicitātes foto

Tā šis nepabeigtais albums laiku pa laikam tiks solīts un solīts, līdz reti kurš vēl cerēja to sagaidīt.

Ir teiciens - jo lielāka pauze, jo lielāks mākslinieks... 22 gadi arī tādam lielam māksliniekam kā Šīldss ir ilga pauze. Daudzi jau bažījās, ka nesanāk kā vienam citam lielajam māksliniekam, proti, Akslam Rouzam (Axl Rose) un viņa 100 gadus tapušajam «Gun's & Roses» albumam, kas diemžēl izrādījās pēdējais m...s.

Uz nule izdoto plati var palūkoties no vairākiem skatpunktiem. Diskusijas globālajā tīmeklī nerimst, un klausītāji sadalījušies «par» un «pret» nometnēs.

Protams, vienmēr kādu jaunu albumu gribas salīdzināt ar mākslinieka iepriekšējo veikumu - reizēm tas ir noderīgi, reizēm lieki. Būtu muļķīgi gaidīt no Šīldsa jaunu «Loveless», šī lappuse grupas vēsturē ir izstudēta līdz detaļai, taču, ņemot vērā faktu, ka daudzu jauno dziesmu aizmetņi meklējami uzreiz pēc «Loveless» izdošanas, šoreiz salīdzināšana, manuprāt, ir vietā.

My Bloody Valentine 1990. gados
My Bloody Valentine 1990. gados Foto: Publicitātes foto
Būtībā šim 2013. gadā izdotajam albumam vajadzēja klajā nākt, piemēram, 1994. gadā.

Tas ir viens no skatpunktiem. Un salīdzinājumā ar «Loveless» šis jaunais ieraksts nav tik uzlādēts, tik intensīvs - būtībā «m b v» ir «Loveless-lite». Kā «Coca-Cola-lite»...

Jā, ir tas pats atpazīstamais Šīldsa ģitāras tembrs, čukstošā viņa un Bilindas Bačeres (Bilinda Butcher) balss, taču nav izteiktu melodiju, prātā paliekošu rifu. Ir grupai raksturīga skaņu siena, kurā bungām atvēlēta sekundāra loma (tās vispār skan pārāk sterili, manuprāt), ir monotona psihedēlija, pat 1990. gadu džanglmūzikas citāti (Šīldss nopietni aizravās ar jungle), bet kopējais iespaids ir «lite». Sagurums? Varbūt vienkārši šis albums ir mīcīts pārāk ilgi? 20+ gadus! Tajā vienkārši nav svaiguma! Tas neelpo, kaut arī turas kopā un ir patīkama atkalredzēšanās ar, manā gadījumā, pusaudža gados vienu no mīļākajām grupām (blakus "Pixies", Sonic Youth" un "The Cure")

Jācer, ka šis bija tas smaigais akmens, kas Šīldsam (viņš būtībā viens ir ierakstījis visus instrumentus) jānoveļ, lai beidzot pievērstos jaunradei.

Labākā dziesma: «In Another Way»

Grupa jau sākusi nelielus koncertus pirms turnejas, kas sāksies martā. Tās laikā «My Bloody Valentine» apceļos Lielbritāniju, Japānu un Austrāliju.

Izdošanas datums - 02.02.2013.

Kevins Šildss (Kevin Shields)

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu