Kurp doties? Muzeju nakts ceļvedis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes, TVNET

Ar Latvijas simtgades tēmu «Šūpulis» šosestdien jau 14. reizi norisināsies Muzeju nakts, to, kā vēsta aplēses, katru gadu apmeklē 250 000 cilvēku. Kā allaž, garas rindas, visticamāk, veidosies pie Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja, pie Rīgas Biržas, taču šajā ceļvedī piedāvājam piecas alternatīvas.

 
Foto: Ekrānuzņēmums

Bunkurs - civilās aizsardzības inventāra izstāde

Viens no interesantākajiem šā gada Muzeju nakts objektiem ir «Bunkurs», kas atrodas Rīgā, Andrejostā (Andrejostas iela 29 k.3 (koordinātes 56.9700, 24.0965)). 19. maijā no plkst. 19 līdz 01 būs iespēja nokļūt padomju laikos izveidotajā bumbu patvertnē, aplūkot civilās aizsardzības inventāru, to pielaikot u.tml.

www.muzeju-nakts.lv

 
Foto: publicitātes

Filmas «Kriminālās ekselences fonds» pop-up muzejs

Rīgā, Sporta ielā 2 no plkst. 20 līdz 01 būs apskatāma filmas «Kriminālās ekselences fonds» rekvizītu un kostīmu interaktīvā izstāde ar iespēju apskatīt un pielaikot filmas varoņu kostīmus un rekvizītus. Būs iespēja nofotografēties pēc filmas sižeta būvētā dekorācijā. Būs apskatāmi informatīvie materiāli par filmas tapšanu un iedvesmas avotiem, filmas projekcijas un filmas mūzika.

 
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Muzeju nakts Sarkandaugavā

Muzeju nakts Sarkandaugavā - izklausās interesanti. 19. maijā šajā Rīgas rajonā notiks četras ekskursijas, lekcijas, izstādes un vakara programma. Rīdzinieki un pilsētas viesi varēs iepazīties ar Sarkandaugavas apkaimi caur tās bagātīgo industriālo vēsturi, kas ir veidojusi apkaimi tādu, kāda tā redzama šodien.

Pasākums iesāksies ar stratēģisku piedzīvojumu spēli bijušajā fabrikā «Prowodnik», sekos izzinoša Sarkandaugavas apkaimes ekskursija gida pavadībā ar sākumu Alekša skvērā, bet pl. 17.00 tiem, kas nepiedalās piedzīvojumu spēlē, būs iespēja apskatīt bijušo gumijas izstrādājumu fabriku gida pavadībā (ar iepriekšēju pieteikšanos). Plkst. 18 savas durvis interesentiem vērs Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs.

Vakarā rūpnīcas «Aldaris» pagalmā būs iespēja iepazīt alus brūvēšanas ceļu, kā arī baudīt grupu «Double Faced Eels» un «Labvēlīgais tips» koncertu.

 
Foto: publicitātes

Iedarbini pasaules autobūves šūpuli – Benz Patent Motorwagen

CSDD Rīgas Motormuzejā no agra rīta līdz vēlam vakaram (no plkst. 10:00 līdz 24:00) norisināsies Muzeju nakts pasākumi. To galvenais varonis šoreiz būs pasaulē pirmais un līdz ar to arī vecākais auto Benz Patent Motorwagen. Lai pierādītu, ka spēkratu vectētiņš vēl aizvien ir pie labas veselības, muzeja speciālisti Benz Patent Motorwagen motoru centīsies iedarbināt vismaz trīs reizes: plkst. 17:00; 19:00 un 21:00. Tas nebūs viegls uzdevums, ņemot vērā, ka auto tehnoloģija ir vairāk nekā 130 gadus sena. Iepriekšējā publiskā auto piešķilšana pēc ilgas darbošanās sekmīgi tika realizēta 2016.gada maijā - īsi pirms atjaunotā Rīgas Motormuzeja atklāšanas.

Benz Patent Motorwagen ir pasaules autobūves vēstures leģenda, jo lepojas ar pirmā pasaules auto titulu. Tā radītājs vācu autobūves pionieris Karls Benzs jau 1885. gadā uzbūvēja pirmo spēkratu ar benzīna dzinēju - vieglu trīsriteņu pašgājējekipāžu ar 0,75 zirgspēku motoru. Pirmie izmēģinājuma braucieni notika 1885. gada oktobrī fabrikas pagalmā, bet jau 1886. gada vasarā - vairāk nekā pirms 130 gadiem - Karls Benzs veica pirmos izbraucienus pa Manheimas pilsētas ielām un tās apkaimi. Tas, protams, piesaistīja nedalītu cilvēku uzmanību un izbrīnu.

Interesanti, ka pirmo tālbraucienu pasaules vēsturē ar automobili 1888. gada augustā veic Karla Benza sieva Berta Benza. Bez priekšzināšanām par auto darbību un bez vīra piekrišanas Berta dodas savā 106 km slavenajā tālbraucienā no Manheimas līdz Forcheimai. Tā kā degvielas uzpildes staciju toreiz nebija, auto uz priekšu dzina ligroīns, ko varēja iegādāties aptiekās.

 
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2018 nominantu izstāde

Latvijas Mākslas akadēmijas Esplanādes pusē no plkst. 18 līdz 01 aplūkojama «Latvijas Arhitektūras gada balvas 2018» nominantu izstāde. Izstādē apskatāmi deviņi atlases žūrijas izvirzītie pusfinālisti - Latvijas arhitektūras nozares izcilākie projekti, kuri pabeigti pēdējā gada laikā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu