4. maijā tradicionālais Latvijas filmu maratons

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Valsts svētkos, Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienā, Nacionālais Kino centrs jau tradicionāli rīko 4. maija Latvijas filmu maratonu kinoteātrī «Splendid Palace» - bezmaksas seansus abās kinozālēs visas dienas garumā un brīvdabas seansu kinoteātra priekšpagalmā vakara noslēgumā. Šāgada akcents - Nacionālā Kino centra programma «Latvijas filmas Latvijas simtgadei» un citu jaunāko filmu pirmizrādes, informē Kristīne Matīsa, NKC filmu nozares informācijas speciāliste.

Filmas lielajā zālē

2018. gada Latvijas filmu maratons kinoteātrī «Splendid Palace» notiek Latvijas valsts simtgades zīmē - līdz 4. maijam pirmizrādi būs piedzīvojušas jau septiņas filmas Nacionālā Kino centra programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei, un jaunākā no tām - režisores Kristīnes Želves dokumentālā spēlfilma «Mērijas ceļojums» - kļūs par vienu no centrālajiem notikumiem kinoteātra Lielās zāles vakara cēlienā (seanss 18:00). Tomēr pirmizrāžu sērija Lielajā zālē sāksies jau agrāk - ar seansu 13:30, kad pirmizrādi piedzīvos Jura Podnieka studijas un režisora Roberta Rubīna dokumentālā filma «Gribētos būt aplim» par pāragri mūžībā aizgājušo baletdejotāju Alekseju Avečkinu.

Nākamajā lielās zāles seansā 15:00 pirmizrādi svinēs Valsts Kultūrkapitāla fonda Simtgades mērķprogrammā atbalstīta filma - «Zigfrīds Anna Meierovics», dokumentāla filma ar inscenējumiem, kuros piedalās Agnese Cīrule, Andris Gindra un citi aktieri; scenārija autors un režisors Tālivaldis Margēvičs pie ieceres par Latvijai tik nozīmīgā valstsvīra dzīvesstāstu strādājis vairāk nekā 20 gadu.

Lielās zāles seanss 16:30 arī sākas ar divām pirmizrādēm - tās ir īsfilmas, kuras pieņemts klasificēt kā «animāciju pieaugušajiem», Indras Sproģes «Ievads epilogam» un Vladimira Leščova «Elektriķa diena», kas kopš aprīļa beigām ieplānota jau trīs nopietnu pasaules animācijas festivālu programmās, ieskaitot Anesī festivāla konkursa skati.

Seansu noslēdz 4. maija filmu maratonam tradicionāla parādība - režisores Lailas Pakalniņas jaunākā filma, kas jau apmetusi loku pa starptautiskiem festivāliem, un šogad tā ir dokumentālā filma «Zirdziņ, hallo!», kas pasaules pirmizrādi piedzīvoja Lokarno festivālā Šveicē.

Latvijas filmu maratona vakars Lielajā zālē (pēc septītās Simtgades filmas «Mērijas ceļojums») noslēgsies ar seansu 20:00, kurā pirmizrādi piedzīvos divu senu kolēģu un domubiedru kopdarbs - režisors Arvīds Krievs pabeidzis dokumentālo filmu «Kamēr tu šo dzīvi spēlē» par komponistu Mārtiņu Braunu, kurš mūziku Arvīda Krieva filmām rakstījis jau kopš 70. gadu sākuma, bet tieši šogad 4. maijā saņems Triju Zvaigžņu ordeni.

Filmas mazajā zālē

Tradicionāli 4. maijā bezmaksas seansi notiek arī kinoteātra Splendid Palace Mazajā zālē, un tur šogad likumsakarīgā kārtā varēs noskatīties gandrīz visas līdz šim pirmizrādītās Simtgades filmas. Pati pirmā filma no Nacionālā Kino centra programmas Latvijas filmas Latvijas simtgadei, nu jau gandrīz leģendārā Vara Braslas ģimenes filma «Vectēvs, kas bīstamāks par datoru», atklās 4. maija Latvijas filmu maratonu pirmajā Lielās zāles seansā 11:30, bet Mazajā zālē seansi sākas jau 11:00 - vispirms Ivara Selecka dokumentālā filma «Turpinājums» (pirmizrādīta 22. martā un joprojām kinoteātru repertuārā), tad 13:00 režisores Ilonas Brūveres dokumentālā spēlfilma «Ievainotais jātnieks», seansā 15:00 režisora Askolda Saulīša dokumentālais pētījums «Astoņas zvaigznes», seansā 17:00 - režisores Madaras Dišleres debijas spēlfilma «Paradīze ’89» (pirmizrādīta 22. februārī un arī joprojām kinoteātru repertuārā).

Filmas «Vectēvs, kas bīstamāks par datoru» titulvaronis, vectēvs Paulis – Mārtiņš Vilsons, vecmāmiņa Irma – Akvelīna Līvmane
Filmas «Vectēvs, kas bīstamāks par datoru» titulvaronis, vectēvs Paulis – Mārtiņš Vilsons, vecmāmiņa Irma – Akvelīna Līvmane Foto: Kadrs no filmas

Mazās zāles seansu virkne noslēdzas 19:00 ar režisora Aigara Graubas un producenta Andreja Ēķa jaunāko kases grāvēju, filmu-leģendu «Nameja gredzens», kura 2018. gada pirmo trīs mēnešu laikā kļuvusi par visas Latvijas kinoteātros visvairāk apmeklēto filmu - to jau redzējuši gandrīz 80 000 kinoskatītāju; maija sākumā filma piedzīvos starptautisko pirmizrādi Lietuvā. Jāatceras, ka šī ir vienīgā filma 4. maija maratona programmā, kam piemērots vecuma ierobežojums - daudzo kaujas skatu dēļ filma nav īsti piemērota skatītājiem, kas vēl nav sasnieguši 12 gadu vecumu.

Tradicionāli 4. maija Latvijas filmu maratona noslēgums iziet ārpus kinozālēm, uz «Splendid Palace» priekšpagalmu, kur līdz ar tumsas iestāšanos sākas brīvdabas seanss. Kinoseansa ieskaņā no 20:30 valsts svētkiem piemērotu, priecīgi jautru gaisotni sagādās folkmūzikas grupa Imanta Dimanta un draugi, bet kinoseansa programma, kas sāksies apmēram 21:30, šogad veidota sadarbībā ar Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvu, kur ar ERAF atbalstu risinās kinodokumentu digitalizācijas un restaurācijas projekts, piešķirot 21. gadsimta kvalitāti 20. gadsimtā filmētiem materiāliem, tāpēc arhīva darbinieki ir priecīgi darba rezultātu demonstrēt plašākai publikai. Latvijas filmu maratona brīvdabas seansā varēs noskatīties 50.-70.gadu kinožurnālu izlasi.

Jau tradicionāli Nacionālais Kino centrs 4. maija Latvijas filmu maratona ietvaros sadarbojas ar Kalnciema kvartālu, kur šogad kino tiks demonstrēts no pulksten 21, sākot ar VKFFDA digitalizētajām hronikām, bet pulksten 21:30 arī Kalnciema kvartāla viesiem būs iespēja noskatīties septīto Simtgades filmu, Kristīnes Želves režisēto dokumentālo spēlfilmu «Mērijas ceļojums». Kinovakars Kalnciema kvartālā noslēgsies ar piecām Latvijas Kultūras akadēmijas studentu filmām, savus darbus piedāvās jaunās režisores Marta Elīna Martinsone, Elita Kļaviņa, Tīna Zariņa, Adriāna Roze un Elizabete Mežule-Gricmane.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu