Sākas «Pētera Vaska mūzikas aprīlis» - jauns pavasara festivāls Cēsīs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šomēnes koncertzālē «Cēsis» aizsākas jauns festivāls «Pētera Vaska mūzikas aprīlis», kas veltīts izcilā latviešu komponista Pētera Vaska radītajai mūzikai. Atklājot dažādās Vaska daiļrades šķautnes, klausītāji aicināti uz trīs koncertiem – 7. aprīlī skanēs meistara sarakstītā instrumentālā kamermūzika, 12. aprīlī – kormūzika, bet festivālu vainagos simfoniskās mūzikas koncerts 28. aprīlī.

Pētera Vaska mūzika koncertzāles «Cēsis» veidotajās programmās skanējusi bieži, un tā gan koncertzāles akustikai, gan tās dabas tuvumam, kura runā Vaska mūzikā, šai koncertzālei ir tik piederīga. Arī pats komponists ir biežs viesis Cēsīs notiekošajos akadēmiskās mūzikas notikumos, un izveidojusies draudzība kļuva par iedīgli jauna festivāla idejai. Komponists dzimis 16. aprīlī, un viņa mūzikai veltītais festivāls vienmēr noritēs komponista un pavasara dzimšanas, atmodas laikā.

Festivāla programmu veidojis pats komponists un viņš būs klātesošs visos festivāla koncertos. Koncertprogrammās iekļauti gan senāk rakstīti, klausītāju iecienīti Pētera Vaska darbi, gan jaunāku laiku kompozīcijas. Pārstāvēti būs visi komponista daiļrades posmi, un festivālā, mūzikas valodā ar klausītājiem sarunāsies gan savulaik apbrīnotais, jauneklis brīvdomātājs, gan tas briedušais vīrs, kurš, jau palielus gadskaitļus nesdams, joprojām ir mundrs un sparīgs, pret pasauli dzirdīgs un pret mūziku bijīgs.

Festivālu 7. aprīlī atklās Vaska instrumentālās kamermūzikas koncerts ar koncertzāles «Cēsis» 2018. gada rezidējošo ansamblis Trio Palladio. Trīs Lielās mūzikas balvas laureātu – vijolnieces Evas Binderes, čellistes Kristīnes Blaumanes un pianista Reiņa Zariņa interpretācijā skanēs emocionāli aizraujošais trio Episodi e canto perpetuo, kā arī Castillo interior, bet Vaskam tik tuvās Latvijas dabas ainavas mūzikā atklāsies opusos «Zaļā ainava» un «Līdzenuma ainavas».

Pirms šī koncerta festivāla apmeklētāji aicināti uz pirmskoncerta sarunu ar pašu komponistu, ko vadīs muzikologs Orests Silabriedis.

12. aprīlī gaidāmajā Pētera Vaska kormūzikas koncertā klausīsimies daudzām starptautiskām konkursu uzvarām vīto jauniešu kori «Kamēr...», kas sava diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā muzicēs kopā ar Vaska mūzikas atskaņošanā rūdīto Spīķeru kvartetu. Koncerta « Debesis un zeme» atklāj programmas duālo būtību, tajā skanēs gan komponista rakstītā garīgā mūzika, kā šedevri «Mūsu Tēvs» un Donna nobis pacem, gan dziesmas, kas atklāj viņa dabas un dzimtās zemes mīlestību kā staltā kordziesma «Māte Saule, trakā «Zīles ziņa» vai poētiskās «Līdzenuma ainavas».

Šis koncerts atnesīs arī kādu pārsteigumu.

Ne visiem mūzikas cienītājiem zināms, ka Pēteris Vasks studējis Lietuvas Valsts konservatorijā un absolvējis to kā diplomēts kontrabasists.

Tikai pēc tam, jau Latvijā, studējis kompozīciju. Koncertā Pēteris Vasks dzīvos kopā ar saviem skaņdarbiem un citiem koncerta mūziķiem, spēlējot kontrabasu.

Festivāls kulmināciju sasniegs 28. aprīlī. Pēcpusdienā, plkst. 16.00 būs iespēja noskatīties «Latvijas televīzijas» 2015. gadā radīto dokumentālā filmu par Pēteri Vasku «Musica Serena. Komponists Pēteris Vasks». Savukārt, plkst. 19.00, varēs baudīt festivāla noslēguma koncertu «Tālā gaisma», kura īpašie viesi būs paša komponista uzaicinātais Zviedrijā dzīvojošais britu vijolnieks Hugo Tičati (Hugo Ticciati) un Vaska draugs un domubiedrs – somu diriģents Juha Kangas. Solista un kamerorķestra «Sinfonietta Rīga» izpildījumā būs iespēja dzirdēt Gidonam Krēmeram rakstīto, iekšējas dinamikas un emocionālas spriedzes pilno Vijoļkoncertu «Tālā gaisma». Otrajā daļā Juha Kangas un orķestra lasījumā skanēs simfonija «Balsis», kas tapusi Latvijai grūtajā un izšķirošajā 1991. Simfonijā atklājas Pētera Vaska daiļradē nozīmīgās tēmas – dzīvība, mūžība, sirdsapziņa un pāri visam - komponista mūzikā visuresošais dziļi personīgais garīgums, kurš ikvienam festivāla «Pētera Vaska mūzikas aprīlis» klausītājam sniegs arvien jaunas atklāsmes un emocionāli visaugstāko spriegumu.

Biļetes un festivāla abonementi nopērkamas koncertzāles «Cēsis» kasē, «Biļešu paradīze» tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu