Kur šūpoties un ripināt olas? Lieldienu pasākumu ceļvedis

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Radošās darbnīcas, koncerti, rotaļas un labdarība – par spīti ne pārāk pavasarīgajām laika prognozēm, visā Latvijā notiks Lieldienu pasākumi visai ģimenei. Atliek vien izvēlēties, kurp doties svinēt!

Rīga

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā šodien un 2.aprīlī no plkst.10 līdz 16 notiks Lieldienu svinību pasākumi. Paredzēta olu krāsošana un ripināšana, šūpošanās, radošās darbnīcas, spēles un danči kopā ar folkloras kopām, amatnieku un mājražotāju tirgus, kā arī tradicionālā Lieldienu cienasta baudīšana.

No plkst.12 līdz plkst.16 Kultūras un atpūtas parkā «Mežaparks», Atpūtas alejas un Janševska prospekta krustojumā notiks pasākums «Nāc, nākdama, Lieldieniņa!». Tā laikā iedzīvotājiem būs sarūpētas dažādas tādas atrakcijas kā putnu būrīšu gatavošana, izzinošas rotaļas, radošās darbnīcas kopā ar ornitologiem un SIA «Rīgas meži» vides izglītības projektu «Zaļā klase». Tāpat Mežaparkā viesosies «Trušu karaliste» un Lieldienu tirdziņš ar latviešu amatnieku un mājražotāju izstrādājumiem. Pasākuma laikā uzstāsies arī folkloras kopa «Grodi», ģimeņu folkloras studija «Garataka», muzikālā apvienība «Lata Donga», kā arī tradicionālās mūzikas grupa «Tautumeitas».

Savukārt kultūras pilī «Ziemeļblāzma» no plkst.14 līdz plkst.16 notiks pasākums «Atnāca Lieldiena dziedādama». Tajā piedalīsies bērnu deju kolektīvs «Bitīte», vidējās paaudzes deju kolektīvs «Auda», tautas mūzikas grupa «Teikas muzikanti».

Vēl dažādi Lieldienu pasākumi notiks kultūras centrā «Imanta» un Kultūras centrā «Mazā ģilde».

No plkst.10 līdz plkst.19 laukumā pie Brīvības pieminekļa būs pieejamas Lieldienu šūpoles.

Vidzeme

Siguldā Šūpoļu festivāla laikā pilsētā viesosies arī festivāls «Latvijas Goda aplis». Galvenā svētku atzīmēšana notiks pilsētas Svētku laukumā šodien no plkst.9 līdz 16. Visi pilsētnieki un tās viesi aicināti piedalīties Latvijas kartes likšanas čempionātā «Cik labi tu pazīsti Latviju?», kā arī pārbaudīt savas zināšanas par mūsu valsti viktorīnā. Plkst.11 gadatirgus apmeklētājus sveiks šā pasākuma Goda saimniece - folkloras kopas «Senleja» vadītāja Anda Skuja. Kopā ar Rīgas Danču klubu tiks izdziedātas un izdejotas skanīgākās pavasara dziesmas, izspēlētas Lieldienu rotaļas un gatavots pantāgs. Tas ir tradicionāls Ūsiņa dienas ēdiens, kas simboliski ataino sauli, tādēļ to bieži gatavo arī Lieldienās.

Savukārt Cēsīs plkst.11 Maija parkā notiks Lieldienu svinības ar šūpošanos šūpolēs, kas tapušas sadarbībā ar Cēsu Tehnoloģiju un Dizaina vidusskolu, olu krāsošanu, iešanu rotaļās un citām Lieldienu tradīcijām. Ar pavasara dziesmām uzstāsies ansamblis «Tieši tāpēc». Izzināt latviešu svētku svinēšanas tradīcijas palīdzēs Ingūna Rauda.

Valkas novada Zvārtavas pagastā šodien plkst.11 notiks Lieldienu skrējiens, bet Madonā plkst.15 par godu saulgriežiem notiks vietējo deju kolektīvu koncerts «Oliņ, boliņ, džimpiņ, rimpiņ», kam plkst.16.45 sekos Lieldienu svinēšana kopā ar folkloras kopu «Vērtumnieki».

Gulbenē pēc Lieldienu lustēm bērniem plkst.12, plkst.18 Gulbenes kultūras centrā notiks humoršovs «Soliņš: Gulbenes novads aktuālo notikumu šūpolēs», bet Smiltenē plkst.10 pie Tautas lietišķās mākslas studijas «Smiltene» tiks atklātas šūpoles un rokdarbu izstāde «Raibie lakati». Tam plkst.11 Smiltenes pilsētas Kultūras centrā sekos Lieldienu koncerts un pēc tam Lieldienu svinības ar folkloras kopu «Rudzupuķe».

Brīvdienu parkā Dimantu kalns Ķeguma novadā no plkst.11 līdz plkst.16 notiks pasākums «Spārnotās Lieldienas» ar Latvijas bērnunamu iemītnieku piedalīšanos. Bērnunamu audzēkņi aktīvi piedalījušies svētku organizēšanā, izveidojot Latvijā garāko olu ripināšanas trasi 100 metru garumā. Savukārt olu kaujas notiks tam īpaši paredzētā boksa ringā. Svētku koncertā piedalīsies dziedātāja Natālija Tumševica, grupa «Riga Biscuits», smilšu animācijas māksliniece Tatjana Gavriļenko, Kristīnas Korvinas vokālā studija, «Stein Studio».

Kurzeme

Ventspilī no plkst.12 līdz 16 notiks Lieldienu svinēšana Piejūras brīvdabas muzejā. Pasākumā uzstāsies grupa «Vēja runa» un Ugāles deju ansamblis «Spiekstiņi». Būs trušu izstāde un olu ripināšana. Smiltiņu ģimene cienās pasākuma viesus ar ķirbju pankūkām. Būs iespēja šūpoties lielajās šūpolēs, bet no plkst.12 līdz 15 kursēs mazbānītis.

Liepājā Lieldienu svinēšana nepatīkamo laika prognožu dēļ pārcelta uz koncertestrādi «Pūt, vējiņi». No plkst.12 līdz 15 lielus un mazus liepājniekus un pilsētas viesus uz svinībām gaidīs bērnu raidījuma «Kas te? Es te!» varoņi, lai kopā risinātu Lieldienu mīklas, krāsotu olas, darbotos saulgriežu darbnīcās un modinātu pavasari ar tautasdziesmām, dejām un rotaļām. Kopā ar tautas lietišķās mākslas studijas «Liepava» meistarēm būs iespējams apgūt olu krāsošanas mākslu. Šai nodarbei ikviens aicināts līdzi ņemt nevārītas olas, lai tās apdarinātu un nokrāsotu, vārot lielajā katlā. Radošajās darbnīcās varēs pagatavot Lieldienu dekorus, pavasara ziedu groziņus un Lieldienu cāļus un zaķus no koka ripiņām. Pasākumā uzstāsies Liepājas bērnu deju kolektīvs «Krustiņi», vidējās paaudzes deju kolektīvi «Kvēle» un «Vaduguns», kā arī Liepājas pirmsskolas izglītības iestādes «Saulīte» un Liepājas privātās sākumskolas «Varavīksne» deju kolektīvi. Ar dziesmām priecēs folkloras kopas «Vēlava» un «Saknes», vokālā studija «Tonis», bērnudārzu «Sprīdītis» un «Liepiņa» vokālie ansambļi.

Kuldīgā Lieldienu svinēšana notiks no plkst.12 Pilsētas dārzā. Pasākumā varēs izgatavot krāšņus dekorus, krāsot un ripināt olas, dziedāsim, dancot, iet rotaļās un noskatīties nebēdnīgu izrādi «Kā zaķis Cibricis Lieldienas gaidīja». Uzstāsies folkloras kopa «Nārbuļi» un bērnu un jauniešu teātris «Focus».

Zemgale

Jelgavas pils parkā notiks tradicionālā «Lieldienu pastaiga», kura ilgs no plkst.11 līdz 15. Interesenti varēs nokrāsot olas Jelgavas pils parkā lielā katlā ar sīpolu mizām. Tāpat ikviens aicināts līdzi ņemt arī mājās nokrāsotas olas, lai padižotos ar tām un piedalītos olu kaujās. Arī šogad «Lieldienu pastaigas» dalībniekus priecēs trušu un citu mazo mājas dzīvnieku izstāde, kā arī Lieldienu gardumu tirdziņš.

Savukārt pils pagalmā jau no plkst.11.30 uzstāsies vidējās paaudzes deju kolektīvs «Laipa», tautas deju ansamblis «Lielupe» un folkloras kopa «Dimzēns», bet plkst.12 Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS) sveiks 94 mazos jelgavniekus - tostarp vienu dvīņu pāri -, kas dzimuši laikā no 5.janvāra līdz 19.martam.

Aizkrauklē Lieldienu svinēšana tiek organizēta muzejā «Kalna ziedi», savukārt Dobelē notiks pasākums «Oliņ-boliņ joku dienā». Lieldienu skatuves programmu paredzēts atklāt no plkst.11.30 ar iluzionista Robija Trankaļa jokiem un maģiskiem trikiem, pēc tam notiks aktivitātes kopā ar animatoriem.

Plkst.12.30 būs vērojamas dejas un dziesmas koncertā «Raibu raibais jampadracis». Koncertā piedalīsies Dobeles pirmsskolas izglītības iestādes «Zvaniņš» audzēkņi, kultūras nama deju studija «DPKN» un viesi no Jelgavas - bērnu popgrupa «Noslēpums».

Netālajā Tērvetes dabas parkā šodien norisināsies pasākums «Krāsainās Lieldienas». Rūķus sētā no plkst.11 darbosies Rūķu saimes pārstāvji, aicinot radoši darboties ar koksnes materiāliem un radīt pavasara vēstnesi - taureni -, doties rotaļās un iepazīt Rūķu sētas pūkainos iemītniekus. Bet plkst.12 gan lieli, gan mazi dabas draugi aicināti uz koncertuzvedumu «Lieldienu zaķa skola».

Rūķu pilsētā «Čiekurē» saimniekos nerātnais Zaķis un citi pasaku tēli, savukārt plkst.14 paredzēta sadziedāšanās ar folkloras kopu «Leimaņi».

Tukuma novada Pastariņa muzejā, kur dzīvojis un strādājis folklorists Anss Lerhis Puškaitis, plkst.12 norisināsies pavasara festivāls «Lieldieniņa». Mazos apmeklētājus sagaidīs pasaku tēli - zaķis un viņa draugi. Apmeklētājus aicinās izzināt Lieldienu tradīcijas, iepazīstot Puškaiša un viņa skolnieka Luda Bērziņa savāktās mīklas un māņus. Ar dabas materiāliem varēs krāsot olas un meklēt tās Pasaku dārzā, kur notiks arī olu kaujas. Pasākums norisināsies Pasaku dārzā, nelabvēlīgos laikapstākļos - muzeja telpās.

Savukārt Džūkstes Pasaku muzejā, kas veltīts rakstniekam Ernestam Birzniekam Upītim, no plkst.13 apmeklētāji aicināti meklēt atbildi uz mūžseno jautājumu, kāpēc tieši zaķi Lieldienās cilvēkiem nes olas. Zaķu darbnīcā būs iespēja krāsot olas un veidot Lieldienu dekorus. Azartiskākie apmeklētāji aicināti piedalīties orientēšanās sacensībās muzeja dārzā un spēlēt spēli «Olings».

Bauskā svinētāji aicināti pulcēties no plkst.12 kultūras centra pagalmā, kur notiks pasākums «Viesošanās zaķa olā». Līdzi jāņem skaistākā un stiprākā ola.

Lieldienu svinēšana notiks arī Jaunmoku pilī, kur aktīvākie dosies izzinošā orientēšanās spēlē pils parkā, lai uzzinātu, kā šos svētkus svin pasaulē un kurā valstī ir atļauts garāmgājējiem uzgāzt spaini ūdens. Notiks arī olu ripināšanas sacīkstes un ligzdiņu gatavošanas meistarklase, ikviens interesents varēs iegūt hennas zīmējumu un radīt savu unikālo olas dizainu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu