Rīgas Krievu teātrī tapuši trīs jauniestudējumi

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Ar iestudējumiem «Bzik!» un «Kaka - Bjaka un pavasaris» Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris tieksies uzrunāt līdz šim piemirsto bērnu un jauniešu auditoriju, preses konferencē sacīja teātra valdes locekle Dana Bjorka.

Viņa sacīja, ka pēdējo gadu laikā Rīgas Krievu teātris pret bērnu un jauniešu auditoriju izturējies smērā pasīvi, kā arī nav pilnvērtīgi izmantota eksperimentālā skatuve. «Līdz šim teātra eksperimentālā skatuve bija tukša. Skatuve ar visu tehniku te ir jau piecus gadus, un tajā var uzņemt 70 cilvēkus. Tas ir noziegums, ka mēs līdz šim to neesam izmantojuši,» sacīja Bjorka, norādot, ka pašlaik Rīgas Krievu teātra mērķis iedibināt jaunas mākslas platformas, kuras iespējamas realizēt jau esošās telpās.

Teātra vadītāja uzsvēra, ka divu jauniestudējumu veidošana bērniem un jauniešiem nozīmē nevis teātra auditorijas maiņu, bet gan tās paplašināšanu. «Latvijā ir ļoti daudzveidīga auditorija vecuma un nacionalitātes iedalījumos. Tādēļ, lai attīstītos, mūsu uzdevums ir katru šo auditoriju uzrunāt savā valodā. Kaut kā jauna uz eksperimentālās skatuves ir tieši tas, kam tā ir paredzēta,» pauda teātra vadītāja.

Līdzās režisora Jāņa Znotiņa izrādei ģimenēm «Kaka - Bjaka un pavasaris» un Jurija Djakonova ķīmijas un fizikas eksperimentālajam bērnu un jauniešu iestudējumam «Bzik!», Rīgas Krievu teātra mazajā zālē no 6. aprīļa būs skatāms režisora Vadima Grosmana darbs «Fufa - divas sirdis», kas tapis pēc Aleksandra Obrascova lugas motīviem.

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieris Vladislavs Šavlovskis piedalās preses konferencē, kurā informē par pavasara jauniestudējumiem Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī
Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieris Vladislavs Šavlovskis piedalās preses konferencē, kurā informē par pavasara jauniestudējumiem Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī Foto: Zane Bitere/LETA

Iestudējums ir cieņas apliecinājums Obrascovam un 20. gadsimta aktrisei Fainai Raņevskai. Grosmans preses konferencē skaidroja, ka viņa jaundarbs traktējams vairāk kā fantasmagorija, nekā dokumentāla vai biogrāfiska izrāde. Fufa bija aktrises Raņevskas iesauka, ko viņai piedēvēja skolotājas un draudzenes Paulas Vulfas dēls par pastāvīgu smēķēšanu. Savukārt otra izrādes varone ir Liļa - tā savulaik Raņevska sauca savu skolotāju Vulfu.

Preses konferences noslēgumā Bjorka sacīja, ka pēc tikšanās ar Eduarda Smiļģa teātra muzeja vadītāju Jāni Siliņu, panākta vienošanās par teātra studijas izveidi. Muzeja telpās no šī gada septembra plānotas bērnu un jauniešu teātra nodarbības, kas notiks katru sestdienu un svētdienu no septembra līdz jūnijam.

Pirmā atvērto durvju diena plānota maijā, kad Rīgas Krievu teātra vadība prezentēs iecerēto mācību programmu, studijā iesaistītos pedagogus, kā arī telpas, kurās tiks aizvadītas mācības. Paredzēts, ka mācības studijā būs sertificētas, sniedzot bērniem un jauniešiem papildu pienesumu tās apmeklēšanā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu