Uz lielā ekrāna «Zelta globusa» ieguvējs, emocionāls trilleris par neonacismu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 9. marta uz lielā ekrāna, arī kino «Splendid Palace», sāks demonstrēt turku un vācu izcelsmes režisora Fatiha Akina trilleri «Aus dem Nichts» («In the Fade», «Izzūdošie») - stāstu par kādu sievieti, kas vēlas atriebt neonacistu sarīkotā bumbas sprādzienā nogalināto vīru un dēlu. Šo filmu Vācija bija izvirzījusi «Oskara» balvai.

«Ģimeni zaudējušas sievietes loma man ir ļoti tuva – filmēšanas laikā nomira mans patēvs. Biju satriekta gan emocionāli, gan psiholoģiski. Tas manā dzīvē bija tumšs un sāpīgs laiks. Dažās epizodēs nebija jātēlo – jutos tieši tāpat kā filmas varone,» sacījusi Diāna Krīgere, kura Kannu kinofestivālā atzīta par labāko aktrisi par tēlojumu šajā filmā.

Diez vai viņa nojauta, ka mūža lomu nāksies gaidīt tik ilgi. Holivudā pazīstamā aktrise savu slavas stundu piedzīvoja, kad jau bija pārkāpusi 40 gadu slieksni.

Dramatiskajā trillerī «Izzūdošie», ko piektdien, 9. martā, sāks rādīt Latvijas kinoteātros, Krīgere tēlo Katju, kuras dzīve sabrūk, kad viņas vīrs Nuri un dēls Roko iet bojā teroraktā Hamburgā. Katju nepamet doma, ka ir jānoskaidro bezjēdzīgās nāves iemesls un jāatrod vainīgie. Vīra labākais draugs Danilo ir advokāts, tādēļ piekrīt Katju pārstāvēt tiesā. Galvenie aizdomās turamie – jauns neonacistu pāris. Taču tiesa ne vienmēr visu atrisina.

Šī ir pirmā D. Krīgeres filma vācu valodā. 16 gadu vecumā viņa devās prom no Vācijas un sāka modeles karjeru, vēlāk kļuva par aktrisi un Holivudā sekmīgi kāpa pa karjeras kāpnēm.

Līdz šim viņa ir tēlojusi kopā ar daudzām kinozvaigznēm. Ar Bredu Pitu Volfganga Pētersona eposā «Troja», kā arī izdaudzinātajā Kventina Tarantīno kinolentē «Bēdīgi slavenie mērgļi». Ar Liamu Nīsonu D. Krīgere spēlējusi asa sižeta filmā «Nezināmais» (rež. Haume Koljē Serra), ar Nikolasu Keidžu – piedzīvojumu drāmā «Nacionālie dārgumi» (rež. Džons Turteltaubs). Tikai turku izcelsmes vācu režisora F. Akina filmā «Izzūdošie» pilnībā atklājies viņas talants, un kritiķi šo lomu droši sauc par labāko visā aktrises karjerā.

D. Krīgere ļoti rūpīgi gatavojās jaunajai lomai. Pirms filmēšanās viņa Vācijā sešus mēnešus tikās ar teroristu uzbrukumos un citos nežēlīgos noziegumos cietušām ģimenēm, runāja ar mātēm, kuras zaudējušas bērnus.

«Filma ir vienlīdz aktuāla gan Vācijā, gan ASV un Lielbritānijā. Terorisms iesakņojies un var izpausties jebkurā valstī. Iet bojā simtiem cilvēku, bet blakus ir daudz tādu kā filmas varone Katja, kura meklē taisnību savā veidā, jo likums acīmredzot nav uzdevuma augstumos,» saka D. Krīgere.

«Izzūdošie» – jaunākais F. Akina mēģinājums atgriezties pie tā, ko viņš prot vislabāk – ievilkt skatītāju reālistiskos spraiga sižeta pinekļos. Kritiķi šo filmu salīdzina ar līdz šim visaugstāk vērtēto režisora darbu «Ar galvu sienā», kura 2004. gada Berlīnes kinofestivālā ieguvusi galveno balvu «Zelta lācis».

Šā gada sākumā notikušajā «Zelta globusa» apbalvošanas ceremonijā filma «Izzūdošie» atzīta par labāko filmu svešvalodā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu