«Dovlatovs» - filma par viltus ziņām 70. gadu PSRS

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: commons.wikimedia.org

Berlīnes kinofestivālā neatkarīgo kritiķu specbalvu saņēmusi Alekseja Germana juniora jaunākā filma par padomju rakstnieku un žurnālistu Sergeju Dovlatovu (1941-1990) - «Довлатов».

Filmā atainotas sešas dienas ebreju/armēņu izcelsmes krievu rakstnieka Sergeja Dovlatova dzīvē 1971. gadā PSRS, kad rakstnieks saskaras ar padomju cenzūru. Nespēdams iekļūt Rakstnieku savienībā, viņš strādā par žurnālistu. Kino kritiķi pēc filmas noskatīšanās vilkuši paralēles ar mūsdienām, piebilstot - «ja vēlaties redzēt reālas viltus ziņas, tad noskatieties šo filmu».

Berlin competition 2018: DOVLATOV by Alexey German Jr. from Silversalt PR on Vimeo.

Atgādinām, ka Dovlatovs piederēja slavenākajai sešdesmito gadu Ļeņingradas literātu grupai, kurā ietilpa arī nākamais Nobela prēmijas laureāts Josifs Brodskis, kurš arī tiek portretēts šajā filmā. Dovlatovs kādu laiku dzīvojis arī Tallinā, kur, lai iegūtu pierakstu, vienlaikus strādāja par kurinātāju un avīzes «Padomju Igaunija» korespondentu.

1978. gadā viņš emigrēja uz ASV, kur sāka publicēt izdevumu «Jaunais amerikānis» («Новый американец»). Vēlāk publicējās arī «Partisan Review» un «The New Yorker». Diemžēl, nesagaidot starptautisku atzinību, 1990. gadā viņš mirst ar sirdstrieku. Dovlatova vārdā nosaukta iela Ņujorkā.

Krievijā uz lielā ekrāna filma iznāk marta sākumā. Galvenajā lomā Milans Maričs.

Atgādinām, ka Berlīnes kino festivāla galveno balvu «Zelta lāci» ieguva rumāņu režisores Adinas Pintilijes dokumentālā drāma «Touch Me Not».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu