«Jumavai» varētu liegt dalību Londonas grāmatu tirgū

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Par nelicencētu Džoannas Džo Roulingas sarakstīto Harija Potera grāmatu tirgošanu Latvijā izdevniecībai «Jumava» varētu liegt dalību šajā pavasarī plānotajā Londonas grāmatu tirgus Latvijas stendā. Apsvērt tādu soli ir gatava Latvijas Grāmatizdevēju asociācija, otrdien vēstīja LNT rīta ziņu raidījums «900 sekundes».

«Tomēr šajā gadījumā izvērtēt, vai izdevniecība, kura ir pieteikusies kā stenda dalībnieks un kurai ir šī reputācija ne pārāk gaiša šajā situācijā, vai viņi tomēr ir tiesīgi? Un [vai] lietderīgi būtu, ka viņi parādās līdzās izdevniecībām, kas strādā korekti?» saka Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas pārstāve Renāte Punka.

Šobrīd gadījums ar Potera grāmatām tiek minēts kā plašākais skandāls Latvijas grāmattirdzniecībā. Ņemot to vērā, tiek pieļauta arī iespēja veidot grāmatizdevēju sarakstu, kurā ārvalstu aģenti varētu pārliecināties par Latvijas izdevēju goda prātu.

Potera grāmatu tirdzniecību bez licences atklāja izdevniecības «Zvaigzne ABC» darbinieki, veicot pārrunas ar Potera autores Roulingas aģentiem. «Zvaigzne ABC» ir izdevusi Roulingas sarakstītos detektīvromānus, kas tiek tirgoti ar autores pieņemto pseidonīmu Roberts Galbraits. Kādā sarunā Roulingas aģenti «Zvaigznei ABC» piedāvāja nopirkt tiesības arī uz Potera jaunākajām un senāk sarakstītajām grāmatām, lai tās tirgotu Latvijā. «Mēs bijām patiešām dziļi izbrīnīti. [...] Dabiski, ka mūsu cilvēki, kas strādā ar šo aģentūru teica: «Kā mēs pirksim, ja grāmatas jau ir pārdošanā Latvijā?»,» stāsta «Zvaigzne ABC» valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka.

Potera grāmatas Latvijā iespiedusi izdevniecība SIA «J.L.V». Tās saimnieki būtībā ir tie paši, kas izdevniecībai «Jumava». Izdevniecības «J.L.V» juridiskā adrese arī ir tajā pašā ēkā, kur atrodas «Jumava». Neviens īsti nezina, cik ilgi grāmatas ir tirgotas bez licences un tieši cik ir pārdotas. Tiek pieņemts, ka sākotnēji grāmatas tika izdotas likumīgi, bet, kad līgums beidzās, pārdošana bija jāpārtrauc, taču grāmatu tirdzniecība turpinājās. Uzzināt plašākas ziņas par notikušo diemžēl neizdevās, jo «Jumavas» pārstāvji LNT Ziņu dienestam komentārus nesniedza. Potera autores Roulingas pārstāvjus aģentūru «The Blair Partnership» sazvanīt izdevās. Viņi atzina, ka problēmas ir, taču plašākus komentārus nesniedza.

Šī nav pirmā reize, kad ar «Jumavas» vārdu tiek saistītas šaubas par godīgu uzņēmējdarbību. Kā piemērs tiek minēts arī gadījums ar vācu rakstnieces Katrīnas Teilores izdotajām grāmatām Latvijā. Tās «Jumava» izdeva ar mainītu autores vārdu - Katarīna Reda. Tajā reizē izdevniecībai izdevās iztikt bez tiesu darbiem un smagām sekām. Kā būs šajā reizē, pašlaik nav zināms.

Lasītājiem skandāls nozīme, ka jaunākās Potera grāmatas – «Fantastiskās būtnes» un «Nolādētais bērns» – iespējams, tik drīz neredzēsim. Roulinga un viņas aģenti grāmatu tirdzniecību uztver ļoti nopietni, norāda Latvijas Grāmatu izdevēju asociācijā. Turklāt, ja ziņas par Potera tirdzniecību bez licences izskanēs starptautiski, tad arī citu autoru aģenti pret visām izdevniecībām Latvijā izturēsies īpaši piesardzīgi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu