Radio koris ieraksta jaunu albumu «Sviridovs: Lūgšanas un dziedājumi»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Diriģents Sigvards Kļava un Latvijas Radio koris svētā Jāņa baznīcā ieraksta albumu «Sviridovs: Lūgšanas un dziedājumi», kurā iekļautas krievu komponista Georgija Sviridova (Гео́ргий Свири́дов) maz zināmi skaņdarbi, informē kora sabiedrisko attiecību speciāliste Dagne Indāne.

Sviridova (1915 - 1998) kompozīcijas kļuvušas par savdabīgu 21.gadsimta garīgās mūzikas atklājumu un krievu pareizticīgo dziedājumu tūkstošgades vainagojumu. Komponists pie šī cikla strādājis mūža nogalē - pēdējā gadu desmitā, apvienojot tajā savas radošās pieredzes esenci un apcerot 20.gadsimta laikmeta zīmes.

Līdz ar to komponista daiļradē «Dziedājumi un lūgšanas» ieņem īpašu vietu ne tikai tādēļ, ka tas ir komponista pēdējais darbs, vienlaikus tas ir loģisks 30 gadu ilga radošā ceļa noslēgums.

«Līdzīgi kā Sergejs Rahmaņinovs, arī Sviridovs bija iecerējis izveidot apjomīgu «Visasnakts liturģiju», taču cikla ideja nerealizējās, vairums dziedājumu tika atstāti bez secīga izkārtojuma, dodot brīvas rīcības iespējas izdevējiem un interpretiem. Pateicoties komponista māsas dēla Aleksandra Beloņenko zināšanām un atbalstam, latviešu mūziķiem ir iespēja piekļūt tuvāk Sviridova garīgās mūzikas saturiskajam slānim, klausoties komponista paša veiktus dokumentālus ierakstus un precizējot nošu rakstā atstātās remarkas,» albuma tapšanu aprakstīja Indāne.

Albumu «Sviridovs: Lūgšanas un dziedājumi» plānots laist klajā šī gada pavasarī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu