Kinoteātros sezonas skaistākā un pārsteidzošākā drāma

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šonedēļ pirmizrādi Latvijas kinoteātros piedzīvos prestižos kinofestivālos iemīļotā itāļu režisora Lukas Gvadanjīno jaunākā filma «Sauc mani savā vārdā» («Call Me by Your Name»). Tā pasaulē jau paguvusi izpelnīties skatītāju un kinokritiķu atzinību. Piemēram, Ņujorkas filmu festivālā publika pēc seansa, stāvot kājās, aplaudēja desmit minūtes.

«Viena no gada labākajām filmām», «neaizmirstama ikkatrā tās izpausmē», «izjusti kinematogrāfisks stāsts, kurā saplūst maigums, melanholija un aristokrātiskums» - tie ir tikai daži no epitetiem, kurus šobrīd drāmai «Sauc mani savā vārdā» velta kinokritiķi ietekmīgākajos Eiropas preses izdevumos.

Filmas «Sauc mani savā vārdā» scenārijs ir veidots pēc Andrē Asimana romāna motīviem. Drāma saviļņo ar emocionālu dziļumu un hipnotiski skaistu kino valodu, tās darbība norisinās 1983. gada vasarā Ziemeļitālijā. Tur, klausoties klasisko mūziku, iepazīstot sava tēva, Senās Romas un Senās Grieķijas kultūru eksperta, plašo bibliotēku un flirtējot ar draudzeni Marciju, gleznainā villā vasaru pavada 17 gadus vecais Elio. Rāmais ikdienas plūdums sašūpojas, kad villā ierodas Elio tēva doktorants Olivers, kurš ir septiņus gadus vecāks par Elio. Lai gan sākotnēji ne Elio, ne Olivers neizrāda savstarpēju pieķeršanos, abu attiecības vasaras laikā kļūst arvien tuvākas un arī sāpīgākas.

Foto: Publicitātes

Režisors Luka Gvadanjīno ir viens no iecienītākajiem režisoriem daudziem kino estētiem. Viņš atpazīstamību ieguva ar 2009. gadā iznākušo filmu «Es esmu mīlestība» («I Am Love»). Savukārt savu izcilnieka reputāciju režisors vēl vairāk nostiprināja ar 2015. gada eleganto drāmu «Saules apžilbinātie» («A Bigger Splash»), kurā galvenās lomas atveidoja tādas ievērojamas kino personības kā Tilda Svintone un Ralfs Fainss.

Drāmu «Sauc mani savā vārdā» režisors Luka Gvadanjīno uzskata par simbolisku noslēgumu savam pētījumam par cilvēku vēlmēm. «Ja manas triloģijas pirmajos darbos - filmās «Es esmu mīlestība» un «Saules apžilbinātie» - cilvēka vēlmes noveda pie nožēlas, nicinājuma un brīvības alkām, tad «Sauc mani savā vārdā» es vēlējos pētīt jaunības idilli,» aizkulišu intervijās ir uzsvēris Luka Gvadanjīno. «Šajā drāmā man izdevās noformulēt to, kas dzīvē var šķist pārsteidzošs: tā vietā, lai iežņaugtu sevi pašnoteiktās robežās, savstarpējās attiecībās ar cilvēkiem vienmēr ir vērts būvēt tiltus. Tā mēs kļūstam labāki,» saka Luka Gvadanjīno.

Filmā «Sauc mani savā vārdā» galvenās lomas atveido aktieri Timotijs Šalamē un Ārmijs Hamers. Tā jau ir nominēta vairāk nekā simts dažādiem kino jomas apbalvojumiem, tai skaitā prestižajam «Zelta globusam», un dažādās kategorijās atzīta par labāko 42 reizes.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu