Nacionālajā bibliotēkā viesosies režisors Gints Grūbe

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) 10. janvārī plkst.18 notiks saruna ar režisoru Gintu Grūbi par topošo dokumentālo filmu «Lustrum», informēja Nacionālā kino centra (NKC) pārstāve Kristīne Matīsa. Kinolente «Lustrum», kuras pirmizrāde paredzēta šī gada augustā, stāsta par pagātnes izvērtēšanu atjaunotā valstī. Filmā tiek mēģināts rast atbildi uz jautājumu, vai 90. gados nenotikusī lustrācija var izrādīties bīstama Latvijas tālākai pastāvēšanai.

Pēc sarunas ar Grūbi pasākuma apmeklētāji varēs noskatīties dokumentālo filmu «Vairāk nekā dzīve» (2013), kurā atainota teātra režisora AIvja Hermaņa darba metode, izsekojot viņa iestudēto izrāžu tapšanai Latvijā un Vācijā. Filma meklē atbildi uz jautājumu, vai dzīve realitātē ir interesantāka par tās transformāciju teātrī un kāpēc režisors nolemj atteikties no paša radītās teātra metodes.

Kā ziņots, par godu Latvijas valsts simtgadei pērnā gada oktobrī LNB, NKC un Latvijas Nacionālais arhīvs uzsāka 16 sarunu kino ciklu «Simtgade un vēl».

Nākamais sarunu cikla pasākums notiks 17.janvārī plkst.18, kad LNB par spēlfilmu «Tēvs Nakts» stāstīs režisors Dāvis Sīmanis. Filma par Žani Lipki un viņa ģimeni, kas Otrā pasaules kara laikā no nāves izglāba vairāk nekā 60 ebrejus, kinoteātros tiks izrādīta oktobrī.

Pēc tikšanās ar Sīmani būs skatāma dokumentālā filma «Pēdējā tempļa hronikas» (2012). Tās laikā skatītāji izzinās stāstu par to, kā tapa LNB jaunā ēka - leģendārā arhitekta Gunāra Birkerta (1925-2017) izsapņotā Gaismas pils.

Savukārt 31.janvārī tiks apspriesta režisores Dzintras Gekas topošā dokumentālā filma «Kurts Fridrihsons», kuras pirmizrāde gaidāma septembrī. Filmas scenārija autore ir rakstniece Gundega Repše, kura kopā ar režisori risina personisku stāstu par Fridrihsonu - mākslinieku, garīgo skolotāju, ieslodzīto un nonkonformistu Latvijas vēstures līkločos.

Savukārt pēcāk skatāmā dokumentālā filma «Dieva putniņi» (2015) stāstīs par 150 000 cilvēku došanos bēgļu gaitās, kad Otrā pasaules kara beigās Latvijai tuvojās Sarkanā armija. Filma pievēršas tiem, kuri nokļuva Rietumos un pirmos gadus pavadīja nometnēs kā deportētās personas jeb «displaced persons», iegūstot poētisko apzīmējumu «dieva putniņi».

Sarunas ar režisoriem programmā «Simtgade un vēl» turpināsies arī 7.februārī, 14.februārī un 28.februārī, kurās piedalīsies režisori Edmunds Jansons, Gatis Šmits un Roze Stiebra. Savukārt sarunu programmas noslēguma pasākums paredzēts 7.martā, kad LNB viesosies Anna Viduleja.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu