Jaunajā Rīgas teātrī top Kafkas «Procesa» iestudējums

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) 18. janvārī pirmizrādi piedzīvos režisora un scenogrāfa Mārča Lāča iestudējums «Process», kas tapis pēc Franca Kafkas nepabeigtā romāna motīviem, informē JRT reklāmas un sabiedrisko attiecību speciāliste Dagnija Grīnfelde.

Iestudējuma scenogrāfi ir Lācis un Artūrs Arnis, kostīmus veidojis uzņēmums «Mareunrol's», gaismu mākslinieks ir Lauris Johansons, savukārt muzikālā noformējuma autors ir Toms Auniņš. Jozefa K. lomā iejutīsies Toms Veličko, kuram šī ir pirmā sezona JRT, bet pārējās lomas atveidos Andris Keišs, Ivars Krasts, Reinis Boters, Ģirts Krūmiņš, Klāvs Mellis, Jevgēnijs Isajevs, Sandra Kļaviņa, Jana Čivžele, Inga Tropa un Anna Nele Āboliņa.

«Kafka mums gudri un vienlaikus nežēlīgi atgādina par nepārtraukti klātesošu varu, kas šai gadījumā realizējas caur valsts birokrātisko aparātu. Tā ir daudzgalvaina ierēdņu armija, mafija, klans, kas, aizbildinoties ar likumu, akli un bez emocijām spriež un lemj cilvēku likteņus,» gaidāmo izrādi raksturoja režisors un Lācis.

Grīnfelde skaidroja, ka pēc saderināšanās 1914. gadā Kafka rakstīja, ka jūtas sasaistīts kā noziedznieks. Savas attiecības ar līgavu mākslinieks sāka uztvert kā cietumu - mēnesi vēlāk Kafka atsauca saderināšanos un pievērsās rakstīšanai.

«Kafka visus savus darbus gribēja iznīcināt - gan dzīves laikā nedaudzos publicētos stāstus, gan līdz lasītājam nekad nenonākušos manuskriptus, tostarp romānu fragmentus «Amerika», «Pils» un «Process«. Lai savu dvēseli atbrīvotu no spokiem, kā viņš pats mēdza teikt. Viņa tuvākais draugs, rakstnieks Makss Brods, kuram Kafkas testamentā bija uzticēts iznīcināt visus viņa dzīves laikā nepublicētos darbus, to neizdarīja. Tieši otrādi - viņš atstātos rokrakstus sakārtoja un sagatavoja publicēšanai,» Kafkas radošos darbību aprakstīja Grīnfelde.

Kā ziņots, šis romāns, kas ir viens no visvairāk tulkotajiem vācu literatūras darbiem, atspoguļo galvenā varoņa Jozefa K. centienus izbeigt tiesas procesu, kas pret viņu sākts, lai arī viņš neko nav noziedzies. Viņam tā arī netiek paskaidrots, par ko viņu grasās tiesāt.

Kafka sāka rakstīt šo romānu 1914. gadā, kad viņš pārdzīvoja kopdzīves izjukšanu ar Feliciju Baueri.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu