Zināms, kad Valters Frīdenbergs dosies uz klīniku Vācijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/Edijs Pālens

Trešo adventi un, iespējams, arī Ziemassvētkus, mūziķis un «Latvijas Televīzijas» (LTV) raidījuma «Gudrs, vēl gudrāks» vadītājs Valters Frīdenbergs sagaidīs «Šaritē» klīnikā Berlīnē, ziņoja «Panorāma».

Vācu ārsti ir noteikuši, ka 14. decembrī ar vēzi slimajam mūziķim tur jāierodas uz izmeklējumiem. Tie ietver arī operāciju un pārbaudes - atlabšana var ilgt desmit dienas un ilgāk.

LTV žurnāliste Aija Kince intervijā ar Frīdenbergu noskaidroja, ka viņš Latvijā no jebkādām zālēm un ķīmijterapijas atteicies, lai vēl vairāk nesagrautu jau tā vājo organismu - tās ārstēšanas metodes un zāles, ko Latvija var atļauties, viņam nepalīdz: «Ir labās dienas, ir sliktās dienas. Ir, kad ir vairāk spēka, kad mazāk. Kad var pagulēt, kad nevar pagulēt. Tie, kas ir saskārušies ar šo slimību, zina, par ko es runāju. Tie, kas nav, var vienkārši iedomāties, ka ir gulētas divas stundas pa nakti - pareizinām ar četri vai pieci, un tad aptuveni zināsi, kāda ir tā sajūta.»

Viņš atklāja, ka atšķirībā no Latvijas, «Šaritē» klīnikā pacientiem pieeja ir daudz individuālāka: «Viena no būtiskajām lietām pilnīgi noteikti ir izmeklējums, lai saprastu, vai tas [vēzis] ir iedzimts vai iegūts dzīves laikā, jo no tā atšķiras ārstēšana un medicīna, ko izmanto. Jāsaka, ka, diemžēl, Latvijā tam nepievērš uzmanību, jo ir vēža saslimšana, pareizāk sakot - audzējs, un pēc tam tas ir labdabīgs vai ļaundabīgs, un tad skatāmies.»

Tikai pēc izmeklējumiem būšot skaidrs tālākais ārstēšanas plāns un precīzākas izmaksas.

Sarunā ar LTV mūziķis atklāja, ka viņam trūkst vārdu, lai aprakstītu pārsteidzošo cilvēku atsaucību: «Vienkārši kaut kas neiedomājami pozitīvs. [..] Arī šobrīd ejot pa ielu, nāk vienkārši cilvēki klāt ar uzmundrinājumiem, ka viss būs labi, mēs tev ticam, turam īkšķus. [..] Adventes laikā ir vienkārši jādomā labas domas. Vienalga, par ko tas būtu, vai pašam par sevi vai kādu citu. Vienkārši sūtīt šīs labās domas kaut kur kosmosā. Kas zina, varbūt tās materializēsies un kādam iedos pozitīvu lādiņu, palīdzēs,» priecājas TV seja.

Kopš 21. novembra portālā ziedot.lv Valteram ir savākti jau teju 117 tūkstoši eiro.

Kā jau ziņots, mūziķim vēzi diagnosticēja pirms gada. Tika veikta operācija un trīs ķīmijterapijas kursi. Rezultāti bija labi un radās cerība, ka slimību izdosies uzveikt - tomēr šovasar slimība atgriezās, tika atklātas metastāzes limfvados un saslimšana strauji progresēja, kas ārstiem atkal lika pieņemt lēmumu uzsākt ķīmijterapiju.

Kopš tā laika ir izieti vēl pieci ķīmijterapijas kursi, kas kopā gada laikā sastāda jau astoņus ķīmijterapijas kursus un operāciju. Pašlaik ar Latvijā pieejamajām ārstēšanas metodēm un medikamentiem izdodas tikai stabilizēt esošo situāciju, bet vēža šūnas ārstēšanai nepadodas.

Pirmajam posmam, kas ietver specifisku diagnostiku un sākotnējo terapiju, sākotnēji nepieciešami 17 500 eiro. Pēc šī kursa klīnika sastādīs konkrētu ārstniecības plānu un aprēķinās kopējās terapijas izmaksas, kas var sasniegt vēl vairākus desmitus tūkstošus eiro.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu