Izdots Kārļa Kazāka albums ar dziesmām latviešu valodas izloksnēs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no personiskā arhīva

Decembra sākumā tirdzniecībā nonāk īpašs mūziķa Kārļa Kazāka albums «Dzirdi balsis». Ierakstā apkopotas septiņas dziesmas septiņās latviešu valodas izloksnēs. Mūziķis visas jaunajā albumā atrodamās dziesmas un to vārdus radījis, dzīvojot katrā no paša izvēlētajām Latvijas vietām, ieklausoties vietējo cilvēku sarunās un izzinot attiecīgās izloksnes īpašo skanējumu un izcelsmi.

«Jau pāris gadus mani nelika mierā sapnis par ieskanēšanos mūsu valodas dažādajās skaņās. Un tagad, kad sapnis ir realizējies septiņās dziesmās, septiņos neatkārtojamos piedzīvojumos, es esmu pārsteigts par to, cik daudz šajā procesā esmu ieguvis,» stāsta dziesmu autors.

Kārļa Kazāka ideja, pateicoties Dāvim Doršam un «Epata Studio», gada laikā pārauga televīzijas raidījumu ciklā un sasniedza skatītājus LTV1 programmā 2017. rudenī. Katra raidījuma «Dzirdi balsis ar Kārli Kazāku» sērijā tiek stāstīts par kādu no Kārļa paša izvēlētām latviešu valodas izloksnēm, to runātājiem un par valodas pārvēršanos dziesmā. Visus raidījumus noslēdz attiecīgajā izloksnē radītā dziesma. Šobrīd visas dziesmas ir apkopotas mūzikas albuma formātā.

Pieraksti.com veidotajā albuma informatīvajā bukletā atrodami visu iekļauto dziesmu vārdi, Dāvja Dorša fotogrāfijas un Kārļa Kazāka emocionāli apraksti par katru no izloksnēm un attiecīgajā Latvijas pusē pieredzēto.

«Es esmu dzimis un audzis latviešu literārās valodas vidē. Un, protams, bez vietējo izlokšņu runātāju palīdzības pie šīm dziesmām nebūtu ticis. Es saku paldies visiem, kas palīdzēja, pamācīja un paskaidroja,» - ir skaidrs, ka Kārlim par «Dzirdi balsis» radīšanas procesu ir daudz stāstāmā.

Albuma ierakstā iespējams saklausīt enerģiskāku un bagātāk, nekā Kazāka albumos ierasts, aranžētu mūziku. Tās tapšanā iesaistījušies ģitārists Gints Sola, bundzinieks Juris Kroičs, Kaspars Tobis ar akordeonu, skaistās balss īpašniece Anete Kozlovska un Kārlis Kazāks. Ieraksta producenti – Gints Sola un Kārlis Kazāks. Albums izdots ar Mārtiņa Knipša atbalstu.

Ierakstā «Dzirdi balsis» atrodamas dziesmas Ziemeļlatgales (Baltinavas), Lejaskurzemes (Rucavas), Vidzemes lībiskajā (Salacgrīvas), malēniešu (Alūksnes), tāmnieku (Talsu), sēļu (Zasas, Dignājas) un Dienvidlatgales (Andrupenes) mēlē. Albums ir iegādājams labākajās mūzikas ierakstu tirdzniecības vietās un ekase.lv

«Dzirdi balsis» ir Kārļa Kazāka piektais solo ieraksts, kas seko albumiem «uz manām plaukstām» (2007), «16 stundas» (2011), «Gultnes» (2013), «un Viņa» (2015). Ar autora dziesmām un līdzdalību ir izdoti šūpuļdziesmu albumi – Līgas Priedes un Kārļa Kazāka iedziedātais «Mēness ceļu rādīs miega peles vezumam» un ar sabiedrībā pazīstamu tēvu ierakstītais «Tēti dzied šūpuļdziesmas». Kopš 2012. gada Latvijas attālākos nostūrus sasniedz Kārļa Kazāka radītais un organizētais Velomūzikas brauciens, kura dalībnieki (Māris Bīmanis, Juris Kroičs, Kaspars Tobis, Karīna Tatarinova, Arturs Krūzkops, Kaspars Zvīgulis un citi) sniedz koncertus apmaiņā pret naktsmājām – piecu gadu laikā ar velosipēdiem nobraucot 3500 kilometrus un sniedzot vairāk nekā 50 koncertus tādās Latvijas vietās kā Ērģeme, Oleri, Sauka, Subate, Malta, Murmastiene, Īdeņa, Rancāni, Rugāji, Korneti, Reņģe, Ukri, Embūte, Rucava, Bārta, Cīrava, Padure, Mazirbe, Pāce, Vandzene, Kazdanga, Pilsrundāle, Skaistkalne, Sunākste, Dviete, Kaldabruņa, Kaplava un daudzās citās. Tieši Velomūzikas braucienos piedzīvotais ir kļuvis par galveno iedvesmu jaunākajam mūziķa veikumam – albumam «Dzirdi balsis».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu