Aktieris Gunārs Placēns: Mūsdienās teātrī noturēties ir grūtāk

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/Edijs Pālens

Latvijā vecākais spēlējošais aktieris Gunārs Placēns, kurš 31. augustā svinēs savu 90. dzimšanas dienu, intervijā pastāstījis, ka mūsdienās darbs teātrī krasi atšķiras no tā, kā bija agrāk.

«Kad sāku darboties teātrī, bija šādi likumi: ja aktieris labi uzvedās, regulāri apmeklēja visus mēģinājumus un ieguva lomas, tad viņu no darba nevarēja atlaist, jo arodbiedrība viņu sargāja. Mūsdienās ir savādāk un teātrī noturēties ir grūtāk. Agrāk jaunie aktieri iesāka ar masu skatiem un tikai pēc tam ieguva lielās lomas. Tagad jaunie aktieri ātrāk iegūst galvenās lomas,» žurnālam «Vakara Ziņas» skaidro Dailes teātra aktieris.

Placēns izdevumam apgalvo, ka kādreiz nedrošākie un bailīgākie, kam bija klusāka balss, palika pēdējā plānā, kamēr centīgie un skaļie ar katru izrādi ieguva nozīmīgākas lomas – aktierim pašam nav nācies daudz piestrādāt pie sevis, jo viņam bijis dabas dots talants un skaļa balss, ko varēja dzirdēt pat pēdējās rindās sēdošie.

Viņa 31 gadu jaunākā dzīvesbiedrene Ruta Bāgante žurnālam «Vakara Ziņas» pastāstīja, ka mūsdienās ir ne tikai lielāka konkurence, bet arī izvēle, kur aktieriem spēlēt – tagad iespējams filmēties arī seriālos.

Kā zināms, Dailes teātris skolas sākumu 1. septembrī atzīmēs ar izrādēm «Toma Sojera piedzīvojumi» un «Jērādiņa». Savukārt šīs sezonas pirmais jauniestudējums 20. septembrī būs Bulgārijas viesrežisora Aleksandra Morfova traģikomēdija «Svinības».

Jaunajā sezonā Dailes teātra aktieru pulkam pievienojušies jauni aktieri - Anete Krasovska, Ieva Florence un Niklāvs Kurpnieks.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu