Bailes un to pārvarēšana. Filma «Pirmdzimtais»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

24. augustā norisinājās Aika Karapetjana trešās pilnmetrāžas filmas «Pirmdzimtais» pirmizrāde. Filma ir par to, kā pēc naksnīgas aplaupīšanas uz ielas pusmūža arhitekta Franča mierīgā dzīve sagriežas kājām gaisā. Gribēdams sievai pierādīt, ka spēj rīkoties vīrišķīgi, viņš dodas nokārtot rēķinus ar varmāku, un situācija kļūst nekontrolējama. Ar laiku galvenajam varonim sāk šķist, ka pastāv saikne starp uzbrucēju un sievas pēkšņo grūtniecību, turklāt jaunās ģimenes idilli izjauc noslēpumains šantāžists, kurš mēģina Franci piespiest izdarīt noziegumu. Iedomas un realitāte savijas spriedzes pilnu notikumu virknē, kas noved pie negaidītām sekām.

Filmas galvenajās lomās ir Kaspars Znotiņš un Maija Doveika. Producents Roberts Vinovskis stāsta, ka Kaspars Znotiņš tika izvēlēts jau tad, kad tika rakstīts filmas scenārijs. Savukārt režisors Aiks Karapetjans uzskata, ka Maijai Doveikai piemīt pretrunīgas izskata, kā arī iekšējās enerģijas īpašības, tādēļ nolēma uzaicināt piedalīties filmā.

Roberts Vinovskis uzskata, ka filmai nav moralizējoša vēstījuma, bet tā ir domāta, lai skatītājs tālāk uzdotu jautājumus. Ir svarīgi, lai auditorija apdomā šos jautājumus, jo ne vienmēr filma spēj sniegt precīzas atbildes. Filmā «Pirmdzimtais» tiek atainotas dažādas dilemmas, izvēles, kuras cilvēkam ir jāizdara, tas ļauj katram skatītājam situācijas attiecināt uz sevi. Un, ja filma ļauj identificēties un spēj radīt jautājumus, tad tās mērķis ir sasniegts.

Aiks Karapetjans uzsver, ka filma nav par sievietes un vīrieša attiecībām, bet parāda, kā vīrietis uztver to, kā sieviete saprot viņu. Kinolentē vīrietis cīnās ar savām bailēm un vainas sajūtu. Šīs bailes nepārtraukti mainās. Kad cilvēks pārvar vienas bailes, to vietā nāk citas.

Filmu «Pirmdzimtais» no 29. septembra demonstrēs visā Latvijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu