Konkurss «Eirovīzijas gada koris» visdrīzāk notiks reizi divos gados

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Konkurss «Eirovīzijas gada koris» visdrīzāk notiks reizi divos gados, sacīja LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle.

Viņa skaidroja, ka pašreizējais plāns ir šo konkursu organizēt reizi divos gados, taču, ja šogad būs pietiekami liels ārvalstu skatītāju skaits, netiek izslēgta iespēja to pārveidot par ikgadēju pasākumu.

Par pašu ideju veidot šādu konkursu Rozentāle sacīja, ka tā parādījās pēc koncerta «Dzimuši Rīgā», kas notika 2014.gadā, kad Rīga bija Eiropas kultūras galvaspilsēta. «Eiropas Raidorganizāciju apvienība (ERA) ļoti labi toreiz novērtēja projektu, un mums iznāca piesaistīt Eiropas interesi. Ideja ERA tika pasniegta pirms pusotra gada, un pēc tam vēl pieslēdzās organizācija organizācija «Interkultur» no Vācijas. Tad arī manās rokās nodeva uzdevumu izdomāt, kā konkurss varētu izskatīties,» teica Rozentāle.

Viņa arī skaidroja, ka konkursa laikā nenotiks skatītāju balsojums, jo vairākas ārvalstu raidorganizācijas ir izvēlējušās veikt translēšanu ar laika nobīdi, nevis tiešraidē. «Mēs to [konkursu] veidojam vairāk kā skaistu koncertu, kurā amatieru kori ar dziesmām, tērpiem un kustībām rādīs, kā viņi kormūziku dzied savā zemē,» sacīja Rozentāle.

Konkursa uzvarētājus noteiks žūrijas balsojums, taču Rozentāle norādīja, ka laika gaitā, ja projekts būs veiksmīgs, varētu tikt ieviesta arī skatītāju balsojuma sistēma. Latvijas koris «Spīgo» dalībai konkursā tika izvēlēts konkursā «Latvija dzied!», kurā rezultātu noteica gan žūrijas, gan arī skatītāju balsojums.

Rozentāle sacīja, ka ERA konkursa organizēšanai sniegusi finansējumu aptuveni 100 000 eiro apmērā. Tāpat pasākumu finansiāli atbalsta Rīgas dome un kultūras organizācija «Interkultur».

Kā ziņots, «Nāciju Grand Prix Rīga 2017» un 3. Eiropas koru olimpiādes laikā 22. jūlijā notiks jauns televīzijas konkurss amatieru koriem «Eirovīzijas gada koris 2017». Konkursā deviņu Eiropas valstu amatieru kori izpildīs sešas minūtes garu izvēles programmu bez pavadījuma.

Pasākumā piedalīsies Latvijas koris «Spīgo», Austrijas koris «Hard - Choir Linz», Beļģijas koris «Les Pastoreaux», Vācijas koris «Jazzchor Freiburg», Slovēnijas koris «Carmen Manet», Lielbritānijas koris «Cor Merched Sir Gar», kā arī Bēlas Bartoka vīru koris no Ungārijas, Igaunijas Televīzijas meiteņu koris un Orhūsas Akadēmiskais koris no Dānijas.

Dalībnieku sniegumu vērtēs britu komponists Džons Raters, Latvijas mecosoprāns Elīna Garanča un šveiciešu diriģents Nikolass Finks. Konkursu vadīs «Grammy» balvas laureāts Ēriks Vitekers.

Sadarbībā ar Eiropas Raidorganizāciju apvienību un vācu kultūras organizāciju «Interkultur» pasākums tiešraidē tiks translēts arī pārējās astoņās konkursa dalībvalstīs.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu