7. kino, mākslas un mūzikas festivāls «RojaL»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Jau pēc divām nedēļām viena no skaistākajām piejūras pilsētiņām Roja pārvērtīsies par visas Latvijas kultūras galvaspilsētu. No 27. līdz 29. jūlijam norisināsies jau septītais kino, mākslas un mūzikas festivāls RojaL.

Kā ierasts, programmā iekļauts gan kino, gan mūzika un māksla. Kustīgo bilžu mākslu pārstāvēs jau tradicionālā konkursa skate, latviešu kinematogrāfistu jaunākais veikums un klasika, Eiropas Kinoakadēmijas labākās īsfilmas, programmas bērniem un «2ANNAS» īsfilmas, kā arī plaša franču kino programma.

Pirmizrādi Rojā piedzīvos Astras Zoldneres īsfilma «Melleņu gars», un no jaunākajām latviešu filmām būs iespējams noskatīties arī Matīsa Kažas «Vienu biļeti, lūdzu!», dokumentālās filmas «Savējie sapratīs» otro daļu, Uģa Oltes un norvēģu multimākslinieka Mortena Trovika dokumentālo lenti «Atbrīvošanas diena», kā arī Nila Skapāna plastilīna animācijas filmu «Mūsu ome rullē!». Latviešu kino klasiku pārstāvēs 1969.gadā tapusī lente «Līvsalas zēni», ko uzņēmuši Ēriks Lācis un Jānis Streičs un ko demonstrēs Dundagā, un jubilāra Rolanda Kalniņa nepabeigtā lente «Piejūras klimats», kuras filmēšanu 1974.gadā pārtrauca, bet no safilmētā materiāla režisors 1992.gadā izveidoja 34 minūtes ilgu īsfilmu.

Šogad kino akcents likts uz daudzveidīgu programmu, ko palīdzējis sarūpēt Francijas Institūts Latvijā, un Rojā izskanēs Žaka Demī leģendārais mūzikls «Šerbūras lietussargi» (1964), Žana Lika Godāra «Muļķa Pjero» (1965) un animācijas klasika «Karalis un lakstīgala», kā arī tiks izrādītas filmas «Cēzars un Rozālija» (1972), komēdijas «Kaprīze» (2015) un «Drīz būšu atpakaļ» un Mišela Oslo animācijas filma «Nakts stāsti» (2011). Savukārt sestdienas vakarā, noslēdzot festivālu, pludmalē uz lielā ekrāna demonstrēs šogad sešus Oskarus ieguvušo Demjana Šazelles mūziklu «La La Land: Kalifornijas sapņi», kurā galvenās lomas atveido Emma Stouna un Raiens Goslings.

Pāri Rojai izskanēs ģitāru trio AG3 ar Aivaru Hermani priekšgalā spēlētās mūzikas skaņas, bet, saulei rietot, sestdienas vakarā pludmalē muzicēs viens no Latvijas talantīgākajiem vijolniekiem Sandis Šteinbergs duetā ar akordeonistu Artūru Noviku. Savukārt ar izstādēm pilsētas iedzīvotājus un arī, protams, viesus lutinās metālmākslinieks Ivars Miķelsons, Talsu mākslinieks Andris Vikainis, tekstilmākslas klasiķis Egīls Rozenbergs un Edgars Vērpe, kurš atgriežas kā gleznotājs – viņa izstāde būs RojaL mākslas sadaļas kulminācija.

Septītā kino, mākslas un mūzikas festivāla RojaL norisi atbalsta Valts kultūrkapitāla fonds, Kurzemes plānošanas reģions, Rojas novada dome, Francijas Institūts Latvijā, Eiropas Kinoakadēmija, kā arī «Tritone Studio», «Krasivo Limited», Latvijas filmu maratons un mākslas departaments, informatīvais atbalsts: Diena, Rīgas laiks, IR, Talsu vēstis un Banga.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu