Atklās projektu «Romans Suta - 120. Universālā mākslas formula»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LNMM

Godinot izcilu latviešu mākslinieku Romanu Sutu viņa 121. dzimšanas dienā, 2017. gada 28. aprīlī Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ar lielu vērienu atklās projektu «Romans Suta - 120. Universālā mākslas formula», kas norisināsies divos muzeja departamentos - LNMM galvenajā ēkā (Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1) un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20), informē Nataļja Sujunšalijeva, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, preses centra vadītāja.

Romans Suta (1896-1944) ir viena no modernisma laikmeta centrālajām figūrām Latvijā - unikāla radošā personība, kuras erudīcija, neordināra spriestspēja, mākslinieciskais talants un neizsīkstošais entuziasms pārsteidza laikabiedrus. Mākslinieka jubilejas izstāde «Romans Suta - 120. Universālā mākslas formula» notiks paralēli Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja (DMDM) izstāžu zālēs. Ar šīm divām saistītajām ekspozīcijām muzejs vēlas jaunā gaismā akcentēt Romanu Sutu kā daudzšķautnainu sava laikmeta un jaunās Latvijas valsts personību, atklāt meistaru ne tikai kā gleznotāju un grafiķi, mākslas teorētiķi un pedagogu, bet arī kā vienu no tiem, kas veidoja Latvijas dizaina pamatus.

Romana Sutas pašportrets
Romana Sutas pašportrets Foto: LNMM

Plkst. 17.00 no Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja uz Latvijas Nacionālo mākslas muzeju izstādes viesus pavadīs teatrāla procesija ar ormani, mūziķu un aktieru piedalīšanos, kas ļaus atdzīvoties Romana Sutas mākslas darbiem Rīgas ielās. Gājienam visi pulcēsies pie DMDM ēkas Skārņu ielā, tad ies pa Kaļķu ielu, apstāsies pie «Laimas» pulksteņa un gar Brīvības pieminekli virzīsies tālāk pa Raiņa bulvāri līdz viesnīcai «Rīdzene», pēc Kalpaka bulvāra šķērsošanas apstāsies pie Raiņa pieminekļa un beidzot nonāks pie LNMM ēkas Rozentāla laukumā.

Pieturu vietās procesijas dalībniekus sagaidīs aktieru grupas, kas attēlos īsas intermēdijas. Tajās tiks apspēlēti Romana Sutas mākslas darbu sižeti - ainas no Rīgas 20. gadsimta 20.-30. gadu dzīves. Autora daiļrades personāžos iejutīsies Latvijas Kultūras akadēmijas studenti. Procesijas priekšgalā būs ormanis ar ekipāžu - Romana Sutas darbu iemīļotais tēls. Ekipāžā brauks pats maestro (Latvijas Nacionālā teātra aktieris Ainārs Ančevskis) ar akordeonu un spēlēs skaņdarbus, kas piepildīs pilsētas ielas, sekmējot pacilātu svētku noskaņojumu.

Teatrāla procesija norisināsies sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju un Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa teātra muzeju.

Plkst. 18.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Lielajā izstāžu zālē tiks atklāta otra ekspozīcijas sadaļa, kas iepazīstinās ar Romana Sutas darbību stājmākslas un scenogrāfijas nozarē, ļaujot tuvāk iepazīt arī paša mākslinieka neordināro personību - harizmātisku, temperamentīgu, aizrautīgu, pretrunīgu.

Atklāšanas dienā izstādes viesiem - gan lielajiem, gan mazajiem - tiks dāvināta iespēja pašiem pirmajiem izmēģināt sadarbībā ar zīmolu «TAADA.AADA» īpaši radītu īslaicīgo mini tetovējumu, kas tapis, iedvesmojoties no Romana Sutas darbnīcā «Baltars» apgleznotā porcelāna šķīvja «Kāzas» (1927). Tetovējumā izmantots fragments ar dejojošu pāri, ko Suta bieži attēloja arī citos mākslas darbos, variējot par seno latviešu kāzu tēmu.

Romana Sutas daiļrades pilna retrospekcija ir 2017. gada centrālais notikums LNMM plānoto pasākumu programmā. Izstāde būs apskatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā no 29. aprīļa līdz 18. jūnijam, LNMM galvenajā ēkā - no 29. aprīļa līdz 9. jūlijam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu