Aicina uz Lielās dienas svinēšanu Rīgā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Sagaidot pavasara saulgriežus Rīgā, folkloras kopas aicina iedzīvotājus uz Lielās dienas svinībām svētdien, 19.martā, Arkādijas parkā, Līvu laukumā un kultūras centrā «Ritums». Svinību laikā ikvienam būs iespēja iepazīt un līdzdarboties tradicionālajos pavasara atnākšanas rituālos - saullēkta sagaidīšanā, kopīgā dziesmu dziedāšanā, šūpoļu pušķošanā, olu krāsošanā un ripināšanā, kā arī spēlēs un rotaļās.

Lielās dienas svinības sāksies svētdienas rītā plkst.6.00, kad Arkādijas parkā ikviens interesents tiek gaidīts uz Lielās dienas saullēkta sagaidīšanu. Līdz plkst. 8.00 folkloras kopu pavadībā pasākuma dalībnieki varēs iepazīt un piedalīties tradicionālajos, tautas folklorā balstītos veselības un skaistuma veicināšanas rituālos, kas raksturīgi Lielās dienas svinībām.

No plkst.13.00 līdz pat plkst.16.00 pēcpusdienā Lielās dienas svinības notiks Līvu laukumā, kur svinību dalībnieki aicināti piedalīties šūpoļu pušķošanā, olu krāsošanā un ripināšanā, dziesmu dziedāšanā, kopīgās rotaļās un sadancošanā. Līvu laukumā būs iespēja arī šūpoties. Lielās dienas sagaidīšanu un svinēšanu vadīs Rīgas folkloras kopas - «Grodi», «Garataka», «Skandinieki», «Savieši», «Lāns», «Krulla», «Dandari», «Berendejka», «Vilcenes», «Vilkači», «Rija», «Laiva», Rīgas Danču klubs un ciemiņi no Latvijas novadiem - «Iļjinskaja Pjatņica», «Bārbeles», Katlakalna folkloras kopa «Rāmupe» un folkloras kopa «Tīrums».

Lielās dienas svinību rīkotāji aicina pasākuma dalībniekus svētku noskaņas radīšanai paņemt līdzi pūpolus un izplaukušus bērzu zarus, kārklu šautriņas, vilnas dzīparus, dzērvenes, kā arī krāsainas dzijas pīnītes šūpoļu rotāšanai un, protams, krāsotas olas, lai varētu piedalīties Lielai dienai raksturīgās spēlēs, rotaļās un olu kaujās.

Savukārt no plkst. 11.00 Lielās dienas svinības «Saule kāpj debesīs» notiks arī Kultūras un tautas mākslas centra «Ritums» filiāles pagalmā, Ieriķu ielā 43 A. Visiem pasākuma apmeklētājiem kopā ar tautas mūzikas grupu «Teikas muzikanti» būs iespēja ne tikai dziedāt, dejot un iet rotaļās, bet arī uzzināt, kas ir nozīmīgākās Lielās dienas tradīcijas, kā arī pašiem piedalīties darbībās, kas senajiem latviešiem nozīmēja auglības veicināšanu. Notiks olu ripināšanas sacensības, kuras nodrošina tautas lietišķās mākslas studija «Dzīne». Tas vēl nav viss – pasākuma apmeklētāji būs aicināti pārbaudīt savu atjautību mīklu minēšanā. Tas veicinās cilvēkiem lielāku izpratni par Lielās dienas tradīcijām un to nozīmi mūsdienās, kā arī līdzi darbošanās prieku.

Lielās dienas pasākumus atbalsta Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments (RD IKSD), tos rīko Latvijas Folkloras biedrība un Kultūras un tautas mākslas centrs «Ritums».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu