Ar gardumu tirdziņu un svētku tradīcijām Valmiermuižā daudzinās Meteņdienu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Sagaidot pirmās pavasara vēsmas, ar jestrām izdarībām 4.februārī no plkst. 11.00 līdz 15.00 Valmiermuižas klēts pagalmā sabrauks kupls tirgotāju pulks, vedot līdzi pašus gardākos labumus un amatniecības meistardarbus svinībām un tirdziņam «Ar gardu muti Valmiermuižā». Meteņi ir ciemos braukšanas laiks, kuros pieņemts ierasties arī bez aicinājuma, tamdēļ Valmiermuižas saime godam uzņems ikkatru viesi, dodot garšot jaunbrūvējumus, iesaistot dažādās tradīciju darbnīcās, kā arī gatavojot īpašu Meteņdienas mielastu.

Mājražotāju un amatnieku labumu tirdziņš «Ar gardu muti Valmiermuižā»

Valmiermuižas klēts pagalmā sabrauks tirgotāji no visas Latvijas un pat no kaimiņvalstīm. Līdzi tie vedīs dažnedažādus gardumus - kūpinājumus, maizi, sieru, medu un citus labumus, ko celt galdā Meteņdienas mielastā. Būs dažādi amatnieku meistardarbi, kas ar lielu rūpību izgatavoti garajos ziemas vakaros - cepures, cimdi, kalumi, pinumi un citi darinājumi. Šajās svinībās viesosies arī garšu meistarklases #zemesgarša šefpavārs Ingmārs Ladigs (restorāna «Ostas skati» šefpavārs), kurš galdā cels neierastas garšu kombinācijas no citkārt tik zināmā plūmju kompota.

Tirgotāji aicināti pieteikties tirdziņam līdz 31. janvārim: info@gardumuti.lv vai pa tālr. 27337798.

Latvisko Meteņdienas tradīciju izzināšana

Svētku gaisotni radīs Valkas folkloras kopa «Nāburgi», kas ar jestrām dziesmām, rotaļām un muzicēšanu palīdzēs izzināt, kā Meteņdiena svinama. Būs arī tradīciju darbnīcas - lupatu deķu aušana, skaņu rīku darināšana un pērļošanas māksla. Nevieni gadskārtu svētki nav iedomājami bez Valmiermuižas staļļa saimes, kas izvizina zirgu mugurās kā lielus, tā mazus.

«Valmiermuižas alus» jaunbrūvējumu un Meteņdienas gardumu baudīšana

Valmiermuižas alus darītava baudīšanai un vērtēšanai izrādīs jauno proves Vasaras alu No.6, savukārt garškopju kustība Gardu muti cels galdā rabarberu zeltera provi No.2. Izsalkušie varēs mieloties ar alus virtuvē tapušajiem Meteņdienas gardumiem - kviešu un miežu plāceņiem, kas pildīti ar smeķīgu cūkgaļu.

Jaunumi Valmiermuižas alus virtuvē

Lai paslēptos no tirdziņa burzmas un ieturētu brangāku maltīti, viesi aicināti izbaudīt un novērtēt jauno Valmiermuižas alus virtuves konceptu. Latvisku garšu meistars, šefpavārs Dzintars Kristovskis, izmantojot Latvijas zemē un gadalaikos sakņotas garšas, turpina kopt tradīcijas, radot mūsdienīgu garšu piedzīvojumus uz šķīvja.

/Ieeja bez maksas/

METEŅDIENAS SVINĪBU PROGRAMMA

4.februārī

TIRDZIŅŠ «AR GARDU MUTI VALMIERMUIŽĀ»

TIRGOŠANĀS

11.00 - 15.00 Mājražotāju gardumu un amatnieku labumu tirdziņš

MIELOŠANĀS

11.00 - 15.00 Valmiermuižas alus virtuves sarūpētie Meteņdienas gardumi

12.00 - 14.00 Garšu meistarklase #zemesgarša ar šefpavāru Ingmāru Ladigu

LUSTĒŠANĀS

11.30 - 13.30 Meteņdienas tradīciju izzināšana, dziesmas, rotaļas un muzicēšana ar folkloras kopu «Nāburgi»

DARBOŠANĀS

11.00 - 13.30 Skaņu rīku veidošana

11.00 - 15.00 Lupatu deķu aušana stellēs kopā ar TLMS «Valmiera»

11.00 - 15.00 Zirgu izjādes Valmiermuižas pils parkā

11.30 - 13.30 Pērļošanas darbnīca

/Ieeja bez maksas/

Nākamie svētki - Pavasara saulgriežu svinības un tirdziņš «Ar gardu muti Valmiermuižā» 18. martā!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu