80 gadus vecais džeza saksofonists Čārlzs Loids laiž klajā jaunu plati

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

29. jūnijā izdevniecības «Blue Note» apgādā jaunu albumu kopā ar grupu «The Marvels» laidis klajā pieredzējušais 80 gadu vecais amerikāņu mūziķis un komponists Čārlzs Loids (Charles Lloyd).

Albums ir kopdarbs ar amerikāņu roka un folkmūzikas dziedātāju Lusindu Viljamsu (Lucinda Williams, 65).

Savukārt minēto pavadošo grupu «The Marvels» veido tādi mūziķi kā Bils Frisels (Bill Frisell), Gregs Leiszs (Greg Leisz), Rubens Rodžerss (Reuben Rogers) un Eriks Harlands (Eric Harland).

Albumā iekļautas desmit kompozīcijas, trīs Viljamsas dziesmu «Dust», «Ventura» un «Unsuffer Me» jaunas versijas, džeza pianista Teloniusa Monka (Thelonious Monk) «Monk’s Mood», Džimija Hendriksa (Jim Hendri) «Angel» un trīs jaunas Loida instrumentālas kompozīcijas.

1938. gadā dzimušais Loids (Charles Lloyd) uz džeza mūzikas pjedestāla atrodas jau vairāk nekā 50 gadu, spēlējot kopā ar vislielākajām zvaigznēm - B.B.Kingu, Howlin’ Wolf, Džeraldu Vilsonu (Gerald Wilson), Čiko Hemiltonu (Chico Hamilton), Kenonbolu Ederliju (Cannonball Adderley), Herbiju Henkoku (Herbie Hancock) un daudziem citiem mūziķiem, kuru vārdi pasaules vēsturē ierakstīti ar zelta burtiem.

Jau 1966. gadā Čārlzs Loids nodibināja savu pirmo kvartetu, kurā līdz ar viņu spēlēja Kīts Džarets (Keith Jarrett), Sesils Makbī (Cecil McBee) un Džeks Dežonete (Jack DeJohnette). Kvarteta mūziku raksturoja neparasta postbopa, 50., 60. gados aktuālā frīdžeza un souldžeza sintēze. Īpaši veiksmīgs bija albums «Forest Flower», kas atnesa arī komerciālus panākumus, tomēr 1968. gadā grupa izjuka un Čārlzs Loids uz laiku nozuda no džeza mūzikas skatuves, 70. gados muzicējot un dodoties koncertturnejās ar sērfroka grupu The Beach Boys, vēlāk darbojoties to pašu pludmales zēnu grupā «Celebration», paralēli visnotaļ nopietni pievēršoties transcendentālajai meditācijai.

2007. gadā Loids uzstājās Rīgā.

Foto: Publicitātes
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu