Piecu restorānu šefpavāri stāsta par piecu valstu Ziemassvētku virtuvi un ēdieniem
«Kopš seniem laikiem Krievijā daudzi cilvēki, kuri ir ticīgi, līdz Ziemassvētkiem ievēro gavēni. Cilvēki līdz tam laikam neēd daudzus ēdienus, tostarp arī zivis un gaļu, tāpēc pēc gavēņa beigām, Ziemassvētkos, galds tiek klāts ļoti bagātīgi un grezni, ar visdažādākajiem zivju un gaļas ēdieniem. Galdā tiek celti pīļu, zosu, vistas, tītara, sivēna cepeši, dažādu meža dzīvnieku gaļa, pīrāgi un daudz kas cits. Protams, daudzi, kas neievēro gavēni, arī Jaunajā gadā uz galda liek visdažādākos ēdienus,» stāsta Vitālijs Smirnovs, Krievu virtuves restorāna «Tēvocis Vaņa» šefpavārs.
«Meksikā uz svētku galda tiek likts mazāk ēdienu nekā Latvijā. Meksika ir kukurūzas zeme, tāpēc liela daļa ēdienu tiek gatavoti tieši no kukurūzas. Tradicionāli galdā tiek likts tītars, tamales, gucamole un daudz kas cits. Viss ir atkarīgs no ģimenes stāvokļa, finansiālās situācijas un arī no tā, ko katrs ēd. Tamales tiek gatavotas no kukurūzas mīklas, kurā iekšā tiek pildīta vistas fileja un meksikāņu zaļā mērce. Tradicionāli šis ēdiens tiek pasniegts uz banānu un kukurūzas lapām,» stāsta meksikāņu restorāna «El Santo X» šefpavārs Javier Garcia.
«Ar itāļiem ir mazliet savādāk nekā ar latviešiem, jo viņiem nav konkrētu svētku ēdienu. Galdā liek to, ko ēd ikdienā, taču ēdiens atšķiras dažādos Itālijas reģionos. Viens no klasiskajiem ēdieniem Itālijā ir antipasta, kas ir ļoti viegli pagatavojama no produktiem, kas parasti visiem ir mājās, - marinēti dārzeņi, sēnes, sieri un vītinātas desas. Savukārt saldajam tika izvēlēts viens no populārākajiem itāļu desertiem – tiramisu. Šīs un vēl citas itāļu virtuves receptes var atrast ziemassvetki.borjomi.lv,» par itāļu virtuvi stāsta «Restorāna 3» šefpavārs Juris Dukaļskis.