Īpašās Ziemassvētku vakariņās iepazīstina ar piecu dažādu valstu Ziemassvētku ēdieniem

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publiciātes foto

Ko likt Ziemassvētku vakariņu galdā, ar kādiem jauniem un neparastiem ēdieniem pārsteigt un iepriecināt savus tuvākos un draugus – šādi jautājumi pirms svētkiem nodarbina gandrīz katru. Jaunu, brīnumgardu un interesantu ēdienu receptes, kā arī iespēju tos nobaudīt pirms Ziemassvētkiem bija sarūpējis «Borjomi»: Ziemassvētku pirmssvētku nedēļā restorānā «Restorāns 3» vairāku Rīgas restorānu šefpavāri iepazīstināja ar piecu dažādu tautu tradicionālajiem Ziemassvētku ēdieniem. Borjomi Ziemassvētku vakariņās klātesošajiem tika dāvāta unikāla iespēja klātienē satikt piecu dažādu nacionālo restorānu šefpavārus, kuri pastāstīja par tradīcijām Ziemassvētkos katrs savā zemē, atklāja savas Ziemassvētku ēdienu receptes un piedāvāja nobaudīt ēdienu no meksikāņu, itāļu, krievu, gruzīnu un grieķu virtuves.

Restorāna «Restorāns 3» šefpavārs Juris Dukaļskis iepazīstināja ar itāļu virtuvi un ēdieniem Ziemassvētkos, galdā pasniedzot Itālijā iecienītu uzkodu – antipastu, savukārt gruzīnu virtuves restorāna «Alaverdi» šefpavārs Šota Mudžirišvili piedāvāja Gruzijā tradicionālu auksto uzkodu Ziemassvētkos - sacivi.

Otrajā ēdienā krievu virtuves restorāna «Tēvocis Vaņa» šefpavārs Vitālijs Smirnovs pārsteidza ar pildītu piena sivēnu, štovētiem kāpostiem un kartupeļiem, savukārt meksikāņu restorāna «El Santo X» šefpavāri Javier Garcia un Hose Karlos Gonzalez Žagars pagatavoja tradicionālu Meksikas Ziemassvētku ēdienu pēc senas autentiskas receptes – tamales.

Desertā grieķu virtuves restorāna «Spitaki. Greek Deli Cafe» šefpavārs Anastasios Kolliopoulos atklāja grieķu Ziemassvētku deserta - melomakarona pagatavošanas recepti, savukārt Juris Dukaļskis pasniedza itāļu tiramisu.

Lai pēc tik daudzu garšīgu ēdienu nobaudīšanas atgūtu viegluma sajūtu, viesiem bija iespējas neierobežoti baudīt dabīgās izcelsmes Gruzijas minerālūdeni «Borjomi».

Pasākuma laikā tika prezentēta mājaslapa «Borjomi Ziemassvētku vakariņas», kurā ikviens, kurš nav atradis iedvesmu svētku galdam, var smelties idejas un iepazīties ar oriģinālām receptēm no gruzīnu, itāļu, grieķu, meksikāņu un krievu virtuves.

Piecu restorānu šefpavāri stāsta par piecu valstu Ziemassvētku virtuvi un ēdieniem

«Kopš seniem laikiem Krievijā daudzi cilvēki, kuri ir ticīgi, līdz Ziemassvētkiem ievēro gavēni. Cilvēki līdz tam laikam neēd daudzus ēdienus, tostarp arī zivis un gaļu, tāpēc pēc gavēņa beigām, Ziemassvētkos, galds tiek klāts ļoti bagātīgi un grezni, ar visdažādākajiem zivju un gaļas ēdieniem. Galdā tiek celti pīļu, zosu, vistas, tītara, sivēna cepeši, dažādu meža dzīvnieku gaļa, pīrāgi un daudz kas cits. Protams, daudzi, kas neievēro gavēni, arī Jaunajā gadā uz galda liek visdažādākos ēdienus,» stāsta Vitālijs Smirnovs, Krievu virtuves restorāna «Tēvocis Vaņa» šefpavārs.

«Meksikā uz svētku galda tiek likts mazāk ēdienu nekā Latvijā. Meksika ir kukurūzas zeme, tāpēc liela daļa ēdienu tiek gatavoti tieši no kukurūzas. Tradicionāli galdā tiek likts tītars, tamales, gucamole un daudz kas cits. Viss ir atkarīgs no ģimenes stāvokļa, finansiālās situācijas un arī no tā, ko katrs ēd. Tamales tiek gatavotas no kukurūzas mīklas, kurā iekšā tiek pildīta vistas fileja un meksikāņu zaļā mērce. Tradicionāli šis ēdiens tiek pasniegts uz banānu un kukurūzas lapām,» stāsta meksikāņu restorāna «El Santo X» šefpavārs Javier Garcia.

«Ar itāļiem ir mazliet savādāk nekā ar latviešiem, jo viņiem nav konkrētu svētku ēdienu. Galdā liek to, ko ēd ikdienā, taču ēdiens atšķiras dažādos Itālijas reģionos. Viens no klasiskajiem ēdieniem Itālijā ir antipasta, kas ir ļoti viegli pagatavojama no produktiem, kas parasti visiem ir mājās, - marinēti dārzeņi, sēnes, sieri un vītinātas desas. Savukārt saldajam tika izvēlēts viens no populārākajiem itāļu desertiem – tiramisu. Šīs un vēl citas itāļu virtuves receptes var atrast ziemassvetki.borjomi.lv,» par itāļu virtuvi stāsta «Restorāna 3» šefpavārs Juris Dukaļskis.

Gruzīnu virtuves restorāna «Alaverdi» šefpavārs Šota Mudžirišvili: «Gruzijā nav ļoti izteiktas Ziemassvētku svinēšanas un kādas īpašas Ziemassvētku ēdienkartes, taču visi Gruzijas ēdieni tiek uzskatīti par svētku ēdieniem, jo gruzīnu virtuve ir ļoti bagātīga. Viens no šādiem ēdieniem ir sacivi, kurš tiek gatavots gan Jaunā gada, gan Ziemassvētku svinību galdam. Sacivi ir aukstā uzkoda un tiek gatavota no vistas vai tītara gaļas, un tiek pasniegta kopā ar riekstu mērci un gruzīnu garšvielām.»

«Arī Grieķijā tradicionāli svin Ziemassvētkus, un mūsu svētku galds tiek klāts ļoti dažādi. Tradicionālie Ziemassvētku ēdieni Grieķijā ir feta psiti – ceptais feta siers, horiatiki – grieķu ciema salāti, melitzanosalata – Baba Ghanoush, kourabiedes – mandeļu sniega bumbas, ryzogalo – rīsu pudiņš un pildīti baklažāni. Šodien es prezentēju desertu melomakarona, kurš ir tradicionālais grieķu cepums ar patīkamu medus un riekstu garšu, un tas tiek gatavots no 13 sastāvdaļām,» par grieķu virtuvi stāsta restorāna «Spitaki. Greek Deli Cafe» šefpavārs Anastasios Kolliopoulos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu