Mels Gibsons sajūsmina ar jaunu vēsturisku drāmu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Latvijas kinoteātros var vērot Mela Gibsona režisēto biogrāfisko kara drāmu «Kauja par Heksoridžu» («Hacksaw Ridge»). Venēcijas kinofestivālā leģendārā aktiera jaunākais veikums režisora amatā izpelnījās 10 minūtes ilgas ovācijas.

Biogrāfiskā kara drāma «Kauja par Heksoridžu» vēsta par brīvprātīgo amerikāņu kareivi, Otrā pasaules kara varoni Desmondu Dosu. Viņš frontē izglāba desmitiem savu kaujas biedru, ne reizi nepieskaroties ieročiem vai kādu nogalinot. Būdams dedzīgs adventists, Doss uzskatīja, ka karš ir pamatots, taču cilvēku nonāvēšanai nav attaisnojuma. Par spīti militārismā valdošajiem stingrajiem noteikumiem, Klusā okeāna baseina izšķirošo cīņu vadoņi izlēma ļaut jaunajam censonim doties frontē bez ieroča. Pēc savas gluži vai neticamās misijas Desmonds Doss par nopelniem valsts labā saņēma augstāko ASV militāro apbalvojumu Goda medaļu, ko izsniedz par drosmi un bezbailību cīņā ar ienaidnieku. Viņš ir pirmā persona, kurš, par spīti savai antimilitāriskajai nostājai, ir saņēmis tik augstu apbalvojumu.

Mels Gibsons
Mels Gibsons Foto: AP/ScanPix

Episkā kara drāma «Kauja par Heksoridžu» ir pasaulslavenā aktiera Mela Gibsona atgriešanās režisora ampluā pēc 10 gadus ilga klusuma perioda, kurā piedzīvojis gan smagu cīņu pret alkoholismu, gan nopietnas krīzes attiecībās ar sievietēm. Ar savas jaunākās filmas scenāriju viņš iepazinies 2014. gadā. «Es lasīju scenāriju un raudāju. Šī apbrīnojamā kareivja vienīgais ierocis bija viņa ticība. Ticība nenogalināt un palīdzēt cilvēcei. Es ienīstu karus, taču nav stāsta, kurš mani būtu iedvesmojis vēl vairāk,» aizkulišu intervijās medijiem uzsvēris Mels Gibsons.

Varonīgā Desmonda Dosa lomu Mels Gibsons piešķīra aktierim Endrjū Garfildam, kurš atzinis, ka ir pagodināts strādāt ar tik talantīgu režisoru. «Mels Gibsons nodrošināja filmēšanas laukumā sirds gaišumu. Viņš neļāva mums pārāk dziļi ieiet tumsā, ko sev līdzi nes kara un ciešanu tematika. Patiesībā mēs visi nonācām pie secinājuma, ka Desmonds Doss ir labākais pierādījums tam, ka, neatkarīgi no tā, kādu ideoloģiju atbalsti, ir jāļauj citiem dzīvot savu atšķirīgo dzīvi,» atklājis Endrjū Garfilds.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu