Kā sabiedrībā mīlēti Mārtiņi šogad svin Mārtiņdienu?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts

10.oktobrī tiek svinēti Mārtiņi jeb Mārtiņdiena, kas ir seni latviešu ziemas sagaidīšanas svētki. Vadoties pēc saules kalendāra, Mārtiņdiena iezīmē viduspunktu starp rudens saulgriežiem – Miķeļiem un ziemas saulgriežiem – Ziemassvētkiem. Kā Mārtiņdienu svin tautā iemīļoti Mārtiņi – aktieris Mārtiņš Kalita, televīzijas personība, pasākumu vadītājs, modelis Mārtiņš Kapzems, dziedātājs Mārtiņš Jātnieks un politiķis Mārtiņš Bondars?

Foto: Lita Krone/LETA

Liepājas teātra aktieris Mārtiņš Kalita atzīst, ka šogad liela svinēšana nesanāks, jo Mārtiņdienā jāspēlē divās izrādēs.

«Tā ka pavadīšu dienu ar saviem kolēģiem un skatītājiem. Nav sliktākā kompānija,» piemetina Mārtiņš.

Foto: Rudīte Stiebre

Televīzijas personība, pasākumu vadītājs, vienmēr šarmantais Mārtiņš Kapzems atzīst, ka viņam vārdadienas kā tādas patīk svinēt un tajās sveikt draugus, gluži kā dzimšanas dienās.

«Kad biju mazāks, tad kopā ar draugiem Mārtiņi tika svinēti 10.novembrī, bet nākamajā dienā parasti tika svinēts kopā ar radiem un tika nošauti 2 zaķi ar vienu šāvienu: Mārtiņdiena + Lāčplēšdiena - svecīšu nolikšana krastmalā,» atceras Mārtiņš.

Bērnībā Mārtiņa vecmāmiņa sarūpēja zosi, bet mamma tematikai atbilstoši gatavoja svētku mielastu.

«Atgriežoties mūsdienās kā tradīcija gadiem ilgi ir 10.novembrī svinēt svētkus mājās ar ģimeni, bet nākamajās dienās kārtīga Mārtiņdienas balle, pagājušogad bija Melnās piektdienas, 13.datuma svinības, visi ieradās melnā,» smejas Mārtiņš.

Gadiem ejot televīzijas personībai sāk pietrūkt tradīciju – beidzamajos gados uz galda Mārtiņš zosi nav cēlis, jo to piemeklēja slinkums un aizņemtība darīja savu.

«Šodien esmu apņēmies agri no rīta doties uz tirgu pēc zoss vai sliktākajā gadījumā pīles un dienas pirmajā daļā sākšu visu šmorēt, lai vakarā kopā ar saviem vecākiem, māsu un mīļoto draudzeni varētu notiesāt Mārtiņdienas zosi. Centīšos, cik vien manos spēkos, - esmu Mārtiņš, bet ne Mārtiņš Rītiņš,» joko Mārtiņš.

Svētki ir laiks, kad visa ģimene var sanākt kopā, piemēram, Ziemassvētkos sabrauc radi, tiek dziedātas Ziemassvētku dziesmas, skaitīti pantiņi, dalītas dāvanas, un neiztikt bez kopīgas pārēšanās.

Foto: Kaspars Meinerts

Dziedātājam Mārtiņam Jātniekam vārdadienas svinības vienmēr asociējušās ar lielu svētku galdu un gaiļa cepeti, kā jau tas ir visur parasti minēts, runājot par tradīcijām.

«Ģimeniskas vakariņas vai svinības draugu lokā, bet šogad nedaudz savādāk viss notiks, sākumā satikšos ar diviem citiem Mārtiņiem - Mārtiņu Ruski un Mārtiņu Pūpolu, un tad jau kopā izdomāsim, ko darīsim mūsu svētku dienā!» svinēšanas plānus atklāj Mārtiņš.

Dziedātājs atceras: kad bija mazs, skolās norisinājās jauki Mārtiņdienas tirdziņi un ķekatās bija jāiet.

Foto: Kaspars Meinerts

Toties politiķis Mārtiņš Bondars Mārtiņdienā kā jau ierasts gadiem ejot no mammas saņems svētku zosi. Politiķa mamma atradusi Leišmalē kundzi, kura meža vidū audzē zosis, protams, nereti tās mēģina paēst lapsas un citi meža zvēri, bet sievietei izdodas izaudzēt zosis arī svētku galdiem.

«Jau daudzus gadus no mammas Mārtiņdienas dāvanā saņemu zosi tieši no tās Leišmales saimnieces, pirms tam arī, protams, saņēmu cepeti, bet putni nāca no citām saimniecībām,» stāsta Mārtiņš.

Cepeti vienmēr cep pati māmiņa, bet Mārtiņa sieva, māksliniece Ieva Bondare gatavos ķirbi, kuru izaudzējis Mārtiņš, to pasniegs kopā ar malto brieža gaļu.

Vakarā ciemos brauks ģimene un draugi, kuri arī ir jau kā ģimenes sastāvdaļa un sēžot pie svētku galda tiks sagaidīts Mārtiņdienas vakars.

«No vienas puses žēl, ka šogad Mārtiņdiena nav brīvdienā, bet no otras puses ir lieliski - ceturtdienas vakarā Mārtiņdiena, piektdienas vakarā Lāčplēšdiena un priekšā visa nedēļas nogale,» smaida Mārtiņš.

Ceturtdiena tiek aizvadīta apdarot ikdienišķos darbus un saņemot apsveikumus, laba vēlējumus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu