«Mikrofona ieraksti» aicina uz grandiozu 20 gadu jubilejas koncertu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

9. novembrī Arēnā Rīga «Mikrofona ieraksti» kopā ar populārākajiem divu gadu desmitu māksliniekiem sniegs vērienīgu jubilejas lielkoncertu «20 gadi latviešu mūzikā». Savu dalību koncertā apstiprinājuši tādi mākslinieki kā Prāta vētra, Laima Vaikule, Labvēlīgais tips, Līvi un Buks, grupa «bet bet», Menuets, Pērkons, Musiqq, Lauris Reiniks, Uldis Marhilēvičs, Ieva Akurātere, Aija Andrejeva, Olga Rajecka, Relicseed. Mākslinieku saraksts aizvien tiek papildināts.

Latvijas pazīstamākā mūzikas ierakstu kompānija «Mikrofona ieraksti» šogad atzīmē savu 20 gadu jubileju. Šai laikā ar «MicRec» zīmi izdoti vairāk kā 550 latviešu mūzikas albumi un dziesmu apkopojumi dažādos skaņu nesējos, sākot ar vinila platēm, audiokasetēm, kompaktdiskiem, minidiskiem un DVD un beidzot ar digitālajiem lejupielādes un tiešsaistes izdevumiem, tādējādi sniedzot ievērojamu devumu Latvijā tapušās mūzikas fondā. Bet kā tas viss sākās? Piedāvājam nelielu ceļojumu vēsturē:

1996. gads «Mikrofona ieraksti»

Šis ir īpašs gads mūsu kompānijai. Dibināšanas gads. Jaunu cerību, jaunu mērķu un jaunu iespēju sākums. Kompānijas dibinātāji ir Elita Mīlgrāve, profesionāla žurnāliste un koncertu organizatore, un mūziķis un dzejnieks Guntars Račs. Abi jau vairākus gadus, plecu pie pleca strādājuši Latvijas Radio leģendārā raidījuma un dziesmu aptaujas «Mikrofons» redakcijā, jau tad aktīvi uzsākot arī mūzikas izdošanu un izplatīšanu. Taču ir pienācis laiks kļūt pastāvīgiem un ar pilnu sparu veltīt sevi tikai mūzikas ierakstu izdošanai, TV un radio programmu producēšanai sadarbībā ar pirmajām privātajām radiostacijām un, protams, jaunu un jau pazīstamu mākslinieku karjeras attīstībai. «Mikrofons» laiks ir izdzīvots, lai dzīvo «Mikrofona ieraksti»! Kompānija noslēdz savstarpējās pārstāvniecības līgumu ar pasaules ierakstu gigantu «EMI Records» un jauna, un skaista dzīve var sākties!

Visveiksmīgākais albums 1996. gadā kļūst grupas «Menuets», no jauna pārskaņoto Imanta Kalniņa dziesmu apkopojums «In Memoriam», kurā patiesi ir iekļautas visas tās dziesmas, kuras klausītāji jau tāpat zināja no galvas, taču nekad iepriekš nebija apkopotas vienā albumā. Pie ieraksta procesa rūpīgi strādāja jaundibinātās ierakstu studijas «G.E.M» (Gatis, Edijs, Mikrofons) producents Gatis Gaujenieks. Albuma ieraksta process bija sarežģīts un darbietilpīgs, taču bezgala veiksmīgs, pat neskatoties uz to, ka līguma parakstīšana ar Menuetu bija tik sarežģīta, ka noslēdzās tā laika Ministru kabineta juridiskajā daļā.... Tādi bija laiki. Pieprasījums pēc šī albuma pārsniedza visas lielākās izdevēju cerības un palīdzēja kompānijai stabili nostāties uz kājām. Albuma vāciņš bija melns un grūti pārkopējams tā laika tirgus «biznesmeņiem», kas negaidīti nospēlēja par labu izdevējiem.

1996. gads ir laiks, kad kompānija laiž klajā vienu no visu laiku visveiksmīgākajiem bērnu mūzikas dziesmu albumiem «Piena ceļš», kurā tolaik jaunus Maestro Raimonda Paula un Guntara Rača hitus izpilda «Dzeguzīte». Tajā iekļautās dziesmas kļūst par bērnu mūzikas «evergrīniem» un tiek atskaņotas atkal un atkal visus šos gadus, kamēr pastāv «Mikrofona ieraksti». Tās ir dziesmas «Piena ceļš», «Kapteinis Reinis», «Āzītis», «Lācis» , «Mafija, mafija..» un «Aiz horizonta». Albums izrādās arī ļoti pieprasīts.

Šis gads ir arī sākums «MicRec» sadarbībai ar tolaik jau plašu atpazīstamību visā pasaulē ieguvušo dziedātāju Laimu Vaikuli, ar kuru sadarbībā, tiek izdots albums «Viss nāk un aiziet tālumā», kurā atrodami gan pazīstamu dziesmu pārlikumi, gan arī pilnīgi jaunas Maestro dziesmas, kuras rakstītas īpaši šim albumam. Par radio hitiem kļūst dziesmas «Nesteidzies», «Kapteinis» un , protams, dziesma «Negribas vairāk nekā» jeb «Mēness blūzs». Sadarbība ar Laimu ar jaunu sparu atsākas tikai 2013.gadā, kad klajā nāk albums «Atkal mājās». Albums kļūst ļoti pieprasīts un ir pieprasīts vēl daudzus gadus pēc tā izdošanas.

Roberts Gobziņš ir izdauzījies ar dažādiem saviem solo projektiem un nonācis līdz jaunam kolektīvam, kuram dots nosaukums «Dzidriņas megasistēma». Viņu pirmais un vienīgais oficiālais albums nāk klajā 1996. gadā un iegūst dalītu klausītāju atsaucību. Ir, kas saskata tajā zināmu muzikālu briedumu, bet ir, kas saka, ka «vecais, labais» Gobziņš bija labāks. Albuma pārdošana sokas ar mainīgām sekmēm. Lai to kompensētu, pēc laika tiek izdots Roberta 20 labāko dziesmu apkopojums. Taču arī tas vairs nesasniedz vēlamos rezultātus, taču ir lielisks šī mākslinieka radošo izpausmju apkopojums.

Šis ir gads, kad «Mikrofona ieraksti» laiž klajā arī grupas «Jauns Mēness» albumu «Sirdspukstu intervāls», kurš tā arī paliek MicRec katalogā kā vienīgais šīs grupas albums, un tam ir savi iemesli. 1996. gadā par kompānijas «Mikrofona ieraksti» mārketinga direktoru strādā, neviens cits, kā pats Ainars Mielavs. Pēc tam, kad Ainars ir apguvis mūzikas izdošanas iemaņas pie «MicRec», viņš nolemj dibināt pats savu izdevniecību «Upe», un, saprotams, ka visi pārējie šīs grupas albumi jau iznāk viņu apgādā.

Ar grupu «Jauns Mēness», kas jau ir ieguvusi solīdu atbalstītāju pulciņu, joprojām konkurē grupa «Līvi», kas būdami savā, kā daudzi uzskata, zelta sastāvā, laiž klajā jaunu studijas albumu «K.M.K.V.P.», kurā ir tādi mega hiti, kā «Kādā brīnišķā dienā», «Es karājos tavā bizē» un «Zelta sirds». Sastāvā darbojas brāļi Virgas, Brīze, Mucenieks, Grodums un Kleins. 2016.gadā albums ir izdots atkārtoti un papildināts ar 4 dziesmām.

Savu trešo albumu «Kā tev iet?» izdod 90. gadu sākuma laika latviešu deju mūzikas supergrupa «100. debija», kas dažus gadus pirms tam, uzstādīja mūzikas pārdošanas rekordus. Tomēr pieprasījums pēc latviešu deju mūzikas 1996. gadā ir krietni vien krities un pārsteigt klausītājus kļūst arvien grūtāk. Neskatoties pat uz grupas lieliskajiem starptautiskajiem panākumiem, kad viņu dziesma «Day By Day» tika izdota Japānā un realizēta 250 000 kopiju tirāžā. Dziesmu «MicRec» producē Zviedrijas EMI studijā, jo tieši ar EMI Records ir uzsākta sadarbība un parakstīts savstarpējās pārstāvniecības līgums. 1998. gadā vēl nāk klajā « 100. debija» albums «Kā viņa mani mīl», bet jau dažus gadus pēc šī albuma grupa pārtrauc aktīvu darbību.

Savu kārtējo veiksmīgo albumu «Pilots Antons Šmits» izdod «Labvēlīgais tips», super veiksmīgu izlases albumu «Nekad, nekad» izdod grupa «bet bet», kura ar to pārtrauc savu 3 gadus ilgušo radošo pauzi un pilnvērtīgi atgriežas mūzikas tirgū. Iznāk mazliet dīvains un līdz galam nenovērtēts albums «Helvijs un meitenes», kura galvenais varonis ir komponists Helvijs Stengrēvics un LTV šovā «Meklējam solistus» pamanītās dziedātājas. Tiek izdotas veiksmīgas un pieprasītas jau pazīstamo grupu «Opus Pro» un «Eolika» izlases, kā arī viens no visu laiku vispieprasītākajiem izlases albumiem «Visu laiku labākās latviešu Rokbalādes». Viens no vissaturīgākajiem un interesantākajiem izlases albumiem ir Latviešu kino simtgadei veltītais dubultalbums «Skaņu filma kino simtgadei», kas kļūst par vienu no kompānijas kataloga zelta izdevumiem, kuru ir interesanti klausīties arī šodien. Izdevums ir papildināts ar informāciju par filmām un to izdošanas gadiem.

Valkas populārās mūzikas grupa «Bumerangs» apkopo un izdod dziesmu izrādes «Skroderdienas Silmačos» dziesmas. Albums kļūst pieprasīts tikai ar laiku.

Kompaktdiska formātā tiek laists klajā dziesminieka Valda Atāla albums «Piektā debess puse», kurā ir iekļautas arī dziesmas no iepriekš tikai audiokasetē izdotā albuma «Piektā debess puse», kas bija kļuvis par vienu no tā laika lielākajiem pārsteigumiem. Neviens pirms tam nebija pat iedomājies, ka šī dziesminieka dziedātās dziesmas var būt pieprasītas tik lielā daudzumā. Par to ir patīkami pārsteigti arī paši izdevēji un uzskata to par vienu no «laimīgajām lozēm».

Turpinot apkopot «Pērkona» arhīvus, tiek laista klajā grupas otrā dziesmu izlase «Izlase #2», kurā iekļauti albumi «Labu vakar» un «Klusā daba ar perspektīvu».

1996. gads ir ļoti ražīgs un veiksmīgs, pat neskatoties uz apkārt plaukstošo mūzikas pirātismu un valsts nespēju un arī nevēlēšanos cīnīties ar tiem, kuri dzīvo uz citu cilvēku darba rēķina. Bet tas jau ir cits stāsts. Stāsts par bailēm, draudiem un nenovīdību. Par to tad nākamreiz, jo turpinājums sekos pēc nedēļas.

www.bilesuparadize.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu