Zelta kadri: Streiča kungs ar savām daiļajām aktrisēm

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Jau ziņots, ka šī gada Rīgas pilsētas svētki godāja kino tēmu! Par godu izcilā latviešu kinorežisora, scenārista, aktiera, rakstnieka un gleznotāja Jāņa Streiča 80 gadu jubilejai pēdējā svētku dienā notika vairāku sabiedrībā zināmo aktrišu randiņš ar Jāni Streiču.

2016.gadu Nacionālais Kino centrs un Rīgas Kino muzejs ir pasludinājuši par Jāņa Streiča kino gadu, un Randiņš arJāni Streiču Daugavmalā bija krāšņa ieskaņa Meistara 80. jubilejas pasākumu virtenei, kas sāksies septembrī, līdz ar režisora dzimšanas dienu. Kinorežisors Jānis Streičs ir uzņēmis ne tikai filmas Limuzīns Jāņu nakts krāsā (1981) un Mans draugs - nenopietns cilvēks (1975), bet vēl divdesmit citas, un to šobrīd vislabāk zina kinokritiķe Daira Āboliņa, kura raksta grāmatu par visām 22 Streiča spēlfilmām.

Tāpēc grāmatas Jāņa Streiča maģiskais reālisms autore Daira Āboliņa un redaktore Kristīne Matīsa uz Randiņu ar Jāni Streiču aicināja krāšņu buķeti – aktrises, kuru spēlētās lomas ir svarīgs elements Streiča filmu pasaulē. Dagniju, Olitu un Lāsmiņu pazīst visi, bet arī citas filmas un citas aktrises bija randiņa uzmanības centrā - tātad, ne tikai Limuzīna komanda, bet arī Rēzija Kalniņa, Agnese Zeltiņa, Mirdza Martinsone, Akvelīna Līvmane, Ināra Slucka, Katrīna Pasternaka, Indra Burkovska, Maija Doveika, Lāsma Kugrēna, Regīna Razuma un daudzas citas, kopā gandrīz tikpat, cik filmu Jāņa Streiča filmogrāfijā. Dažas dziedāja, dažas bučoja, un katrai aktrisei bija savs spilgts stāsts par sadarbību ar Jāni Streiču.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu