Eiropas profesionālās leļļu mākslas festivāls

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

8.-11.septembrī, Rīgā Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā būs aplūkojami 110 izcilu mākslinieku darbi no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, ASV, Japānas, Nīderlandes, Krievijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Kipras, Spānijas, Francijas, Kazahstānas, Slovākijas, Čehijas, Vācijas! Festivāla tēma – KINO.TEĀTRIS.MŪZIKA

Jau trešo gadu pēc kārtas septembrī Rīga kļūs par Eiropas profesionālās leļļu mākslas centru. Izstādes saturs šoreiz dos iespēju iepazīt daudzu mākslas nozaru mākslinieku autordarbus no klasikas līdz avangardam, kā arī ļaus ieskatīties kino un teātra tērpu mākslinieku un scenogrāfu darbu aizkulisēs.

Godināsim un pieminēsim izcilas personības Latvijas teātra un kino mākslā – aktrises Viju Artmani un Veru Singajevsku, tērpu mākslinieci Večellu Varslavāni. Teiksim sirsnīgu paldies Rozei Stiebrai un Ansim Bērziņam par mīļumu, ko daudzu gadu garumā bērnu sirsniņās radīja animācijas studijas «Dauka» filmas. Interesantas un iedvesmojošas festivāla dalībnieku no ASV( E J Taylor), Japānas (Tomoharu un Akiko Morishige), Nīderlandes (Marlaine Verhelst), Latvijas (Indra Sproģe), Ukrainas (Tamāra Pivņuk) prezentācijas atklās daudz interesanta ne tikai māksliniekiem, bet arī tiem, kuri vēlas par tādiem kļūt.

Kas vieno mūsu festivāla goda viesi – izcilu personību pasaules leļļu mākslā E.J.Teiloru, kurš ir dzimis ASV, ar izcilu personību pasaules baleta un teātra mākslā Mihailu Barišņikovu, kurš ir dzimis Rīgā, jūs uzzināsiet, apmeklējot konferenci un noklausoties Tailora kunga aizraujošo stāstu!

Mēs atklāsim jums, cik daudzveidīgs ir materiālu klāsts, ko mākslinieki izmanto radot mākslas darbus –porcelāns, plastika, stikls, koks, filcs, tekstils, papjēmašē, māls, metāls un citi materiāli.

Festivāla apmeklētājus gaida interesanta un aizraujoša kultūras programma – vairāk par to var uzzināt mājas lapā: www.dollart.lv, www.liveriga.lv, www.kultura.lv-festivālikā arī sekot jaunumiem Facebookā.

Rīkojot šo izstādi, mēs gadu no gada pārliecināmies, cik leļļu māksla var būt daudzveidīga –noslēpumaina, nopietna, provokatīva, maiga, jautra, sirsnīga, jutekliska, kliedzoša, dažkārt ne visiem saprotama un pieņemama, un tomēr tā ir ieņēmusi savu stabilu vietu mākslas pasaulē un atklāj arvien jaunas iespējas mākslinieku radošai izaugsmei! Autorleļļu māksla vairs nav tikai savrupa mākslas nozare – arvien biežāk lelles kā mākslas priekšmeti ienāk mūsu sadzīvē, veidojot īpašu noskaņu telpu interjeros, iepriecina vai pārsteidz kino un teātra izrādēs.

Lai katram no mums izdodas satikt savu Meistaru un pateikt viņam paldies par iedvesmu, par talantu un īpašo prasmi radīt darbus, kas bagātina mūsu emocijas, iztēli un ļauj nedaudz ieskatīties mākslinieka dvēselē, bet mēs vēlamies pateikt sirsnīgu paldies visiem māksliniekiem, Rīgas domei, LIVE RIGA, KKF, Krievijas kultūras fondam»Kukli Mira»( Pasaules lelles) un ikvienam atbalstītājam – pateicoties jums, septembrī Rīga kļūs par Eiropas profesionālās leļļu mākslas centru un ikvienam ļaus piedzīvot patiesi skaistu un aizraujošu kultūras NOTIKUMU!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu