Augustā Latvijā notiks laikmetīgā cirka izrādes dažādos žanros

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Augustā Rīgā un citviet Latvijā notiks laikmetīgā cirka izrādes dažādos žanros, informē laikmetīgā cirka festivāla «Re Rīga!» pārstāvji. Vairākas žanra ieskaņas izrādes būs skatāmas Piena svētkos un Rīgas svētkos augusta pirmajā pusē, bet no 23. augusta līdz 25. augustam Rīgā notiks laikmetīgā cirka festivāls «Re Rīga!»; kopā augustā tiks izrādītas astoņpadsmit laikmetīgā cirka izrādes.

6. augustā un 7. augustā notiekošajos Piena svētkos Lucavsalā būs skatāmi divu solo mākslinieku darbi: spāņu/amerikāņu izcelsmes mākslinieka Aleksandra Veibela izrāde «Lūzumpunkts» un Francijas mākslinieka Sebastjana Vojdana jeb «Circus Galapiat» izrāde «Maratons». «Lūzumpunktā» mākslinieks pēta spriedzi, kas veidojas cilvēka gaidas pretstatot reālai saskarei ar dažādiem materiāliem un ikdienas priekšmetiem, kad tie tiek izmantoti kā cirka rīki. Veibels ir ne tikai cirka mākslinieks, bet arī mūziķis. Savukārt solo izrādē «Maratons» Vojdans runā par mākslinieka nepieciešamību pēc vientulības, ko viņš meklē ritualizētās kustībās un fiziskā pārpūlē. Izrādes autors ir cirka mākslinieks, žonglieris, akrobāts un mūziķis.

6. augustā Piena svētkos un 7. augustā Ventspils pilsētas svētkos ar izrādi «Maiņa» uzstāsies māksliniece Roksana Kuvena no Vācijas. Izmantojot cirka izteiksmes līdzekļus - akrobātiku statiskajā trapecē, žonglēšanu ar rokām un kājām, kā arī performances mākslas elementus, Kuvena veido dzejisku, bet mazliet pašironisku un komisku stāstu.

Foto: publicitātes

Augusta otrajā nedēļas nogalē Rīgas svētku laikā, 13. augustā, Kalnciema kvartālā, kur laikmetīgais cirks viesojies jau iepriekšējos gados, būs skatāma «En Diciembre» izrāde «Purpusii». Silvija Kapella, kuras cirka disciplīna ir gaisa šūpoles, īpaši šai izrādei apguvusi un demonstrēs cirka ratu un ķīniešu kārti - sarežģītas, bet reizē arī estētiski skaistas disciplīnas.

Alternatīvajā kamermūzikas festivālā «Sansusī» Aknīstē 13. augustā kopā ar latviešu mūziķiem uzstāsies igauņu cirka māksliniece Grete Grosa ar izrādi «Confines».

Savukārt festivāls «Re Rīga!» notiks no 23. augusta līdz 25. augustam, un tajā ar dažādo un intensīvo repertuāru plānots skatītājiem atgādināt, ka laikmetīgais cirks nozīmē daudzveidību, pārsteigumu, bet pāri visam - labu stāstu, kas pa spēkam, ņemot vērā cirka valodas sarežģītību, ir tikai augstas klases profesionāļiem. Festivālā iekļautas dažāda formāta izrādes - sākot no īpašām izrādēm nedaudziem un arī gados jauniem skatītājiem līdz publiskām, liela mēroga ielu izrādēm pilsētvidē.

Foto: publicitātes

Festivāla galvenais viesis būs cirka trupa «Svalbard» no Zviedrijas, kas Kongresu namā uzstāsies ar izrādi «Visi - ģēniji. Visi - idioti». Izrādē tiks pārvērtēti ierastie priekšstati par to, kas ir cirks. Latvijas Kultūras akadēmijas teātra telpā Zirgu pasts būs skatāma «Cie Non Nova» no Francijas izrāde «Vējainā pēcpusdiena». Tajā ar astoņu ventilatoru radītas vēja plūsmas un plastmasas maisiņu palīdzību tiks uzburta autonoma pasaule, kurā neiespējamais kļūst iespējams, sola festivāla organizatori. Pirms katras izrādes skatītāji aicināti apmeklēt meistarklasi un apgūt trikus ar lakatiņiem.

Rīgas centrā pie Kongresu nama iedzīvotāji varēs vērot iespaidīgus akrobātikas trikus, kas būs riskanti un metīs izaicinājumu cilvēka ķermeņa spējām. Tās būs dedzīga humora un dzejas spēka apvienotas Beļģijas trupas «15FT6» rādītas divas publiskās bezmaksas izrādes pilsētvidē «Dinamīts un dzeja». Trupā apvienojušies četri jauni mākslinieki - izbijis vieglatlēts, mākslas vingrotāja, kas strādājusi «Cirque du Soleil», un divi augstākās cirka mākslas skolas ESAC Beļģijā absolventi. Mākslinieki pasniegs arī cirka meistarklases Latvijas Kultūras akadēmijā.

Festivālu atbalsta Rīgas dome un Valsts kultūrkapitāla fonds. Biļetes uz izrādēm var iegādāties mājaslapā «bilesuserviss.lv».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu