Bolderājas cietokšņa mūros trāpījusi «Komēta»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Bolderāja ir viens no nomaļākajām Rīgas nostūriem, faktiski pat ģeogrāfiski to negribētos pieskaitīt Rīgai - tā ir kā maza, autonoma pilsētiņa ar savu raksturu, vaibstiem un savdabīgu infrastruktūru. Jau 80. gadu sākumā performanču mākslinieks Hardijs Lediņš Bolderāju bija izvēlējies saviem mākslinieciskajiem mērķiem, organizējot leģendāros gājienus uz šo Rīgas daļu, bet 2016. gadā jaunu kultūras elpu Bolderājai un tās spilgtākajam kultūras piemineklim - Daugavgrīvas cietoksnim, cenšas iepūst jaunizveidotā tautas mūzikas un ekoloģiskās domāšanas festivāla «Komēta» rīkotāji.

Ceturtdienas vakarā aiz pussabrukušā Daugavgrīvas cietokšņa (Birzes iela 2) sienām pulcējās vairāki simti interesentu, lai apmeklētu gan paša cietokšņa teritoriju, kas sākotnēji būvēts 17. gadsimtā, gan lai klausītos mūziku, lekcijas un skatītos kino.

Festivāls, ko rīko Dāvis Kaņepe, Kaņepes Kultūras centra (KKC) ļaudis un «Bolderājas grupa», šo daudzus gadus pamesto teritoriju, kas atrodas uz salas, ko ieskauj kanāls zvaigznes formā, iespēju robežās sakopis. Protams, ko darīt, lai šī vieta būtu drošs un pievilcīgs tūrisma objekts, ir vairāk nekā atsevišķu entuziastu iespējas, taču viens no festivāla virsuzdevumiem ir iezīmēt Bolderāju un Daugavgrīvas cietoksni Rīgas tūrisma kartē. Šo teritoriju attīstot, ieguvēji būtu ne tikai bolderājieši, bet visi rīdzinieki.

Festivāls norisinās četras dienas, un katru vakaru iecerēti vairāki koncerti. Muzikāli akcents likts uz pasaules mūziku, īpaši tuvajiem Austrumiem un Ziemeļāfriku. Diemžēl pirmajā vakarā iecerētā festivāla lielākās zvaigznes - sīriešu kāzu mūziķa Omāra Solejmana (viņš uzstājies Glastonberijā, par viņu raksta «Pitchfork.com») koncerts tā arī nenotika. Kā vēsta fotogrāfa Mārtiņa Grauda foto no lidostas - Omārs nav spējis ierasties.

Tomēr pirmais «Komētas» vakars bez kvalitatīvas mūzikas nepalika. Viens no vakara spilgtākiem māksliniekiem, ar Izraēlas vēstniecības atbalstu, bija grupa Yemen Blues, kas apvieno jemeniešu un Rietumāfrikas mūzikas tradīcijas, kuras tiek brīvi interpretētas fanka un mambo stilistikā. Interesantu priekšnesumu sniedza Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmijas divu nodaļu – etnomuzikoloģijas un džeza – studenti, kas apvienojušies projektā «JVLMA Ethno Jazz Combo», kā arī, protams, mūsu elektroniskās mūzikas spīdeklis «Domenique Dumont». Līdztekus deju zālēs, kas iekārtotas cietokšņa patversmes tipa telpās - «Galaktika», «Marss» un «Venēra» līdz pat rīta gaismai spēlēja dažādi dīdžeji.

Paralēli kino (teritorijā darbojas kinoteātris «Mēness», kurā tiek demonstrēta 72 stundu Vensāna Mūna (Vincent Moon) kino retrospekcija, klātesot arī pašam režisoram) un mūzikai, festivāla apmeklētājiem ir iespēja arī izglītoties, klausoties dažādu pasaules lektoru idejās. Par lekciju saturu, protams, domas var dalīties («Ilgtspējas reinkarnācija»? «Šamanisms»?), taču noteikti katrs no piedāvāto tēmu klāsta varētu atrast ko noderīgu arī sev. Īpaši vērtīgas šķiet zaļā, ekoloģiskā dzīvesveida tēmas.

Izteikti nekomerciālais festivāls, kurā daudz kas izveidots pašu rokām (oriģināla pieeja dušām) turpinās arī šodien.

Duša
Duša Foto: TVNET

Aplūko foto no vakardienas.

Biļetes uz festivālu var iegādāties internetā, kā arī pie festivāla ieejas Daugavgrīvas cietoksnī.

Biļetes šeit


KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu