Atklās laikmetīgās mākslas izstādi «Omega3»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Igaunijā no jūlija līdz augustam būs skatāma starpdisciplināra laikmetīgās mākslas izstāde «Omega3», kurā piedalīsies arī mākslinieki no Latvijas, informē viens no izstādes kuratoriem un «Totaldobže mākslas centra» vadītājs Kaspars Lielgalvis. Latviju izstādē pārstāvēs Aija Bley, Inga Erdmane, Voldemārs Johansons, Daiga Krūze, Anda Lāce, Kaspars Lielgalvis, Reinis Naļivaiko, Laura Prikule, Ilze Vanaga, Eva Vēvere un Krišjānis Zeļģis. Izstādē piedalīsies arī mākslinieki no Igaunijas, Somijas, ASV, Lielbritānijas un Nīderlandes.

Izstādes dalībnieki tika aicināti izstādīt savus jau iepriekš izveidotus mākslas darbus vai radīt jaunus saistībā ar Mostes sēklu šķirošanas fabrikas dažādajiem eksistences aspektiem.

Izstādes pirmsākumi meklējami 2014. gada rudenī, kad «Totaldobže mākslas centra» vadītājs Lielgalvis organizēja rezidencē «MoKS» pirmo «Melno caurumu radošo darbnīcu», kuras dalībnieki māksliniece Prikule un starpdisciplinārais horeogrāfs Eds Shoutens no Nīderlandes vienā no savām vietējās vides izpētes ekspedīcijām apmeklēja Mostes sēklu šķirošanas fabriku un dokumentēja to.

Pirmo reizi ieraudzījis fabrikas fotogrāfijas, Lielgalvis nolēma, ka fabrika varētu būt gana iedvesmojošs objekts, ap kuru veidot kādu mūsdienu mākslas notikumu. Viena no «MoKS» vadītājām Evelīna Grziniča atzina, ka šāda doma viņai radusies jau sen, bet nav bijis pietiekoši agresīva iemesla, lai šo domu sāktu šķetināt. 2015. gada rudenī rezidencē «MoKS» tika organizēta vēl viena «Melno caurumu radošā darbnīca», kuras dalībnieki komponistes Linda Leimane, Mariana Līka no Igaunijas un mākslinieki Voldemārs Johansons un Tāvis Suisals no Igaunijas tika aicināti radīt idejas saviem jaunajiem darbiem saistībā ar šo fabriku. Diemžēl no iecerētā tiks realizēta tikai daļa, taču darbnīcas laikā tika izveidota izstādes koncepcija.

«Totaldobže mākslas centrs» un «MoKS» ir mūsdienu mākslas platformas ar atšķirīgām attīstības pieredzēm, taču ar vairākām būtiskām līdzībām - abas ir mākslinieku izveidotas, abas nodrošina sadarbības iespējas dažādu mākslas disciplīnu, nozaru un kultūru pārstāvjiem, kā rezultātā eksperimentos bieži tiek radīti arī inovatīva rakstura mākslas darbi. «MoKS» pamatdarbība ir saistīta ar starptautisku mākslas rezidenci Mostē, Igaunijā, kamēr «Totaldobže» - ar dažāda veida mūsdienu kultūras notikumu organizēšanu Rīgā un citur.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu