Lāce: Latvijai ir laba iespēja tikt pie Laikmetīgās mākslas muzeja

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Apvienojot privāto ieinteresētību ar noteiktu valsts atbalstu, pastāv laba iespēja Latvijai tikt pie Laikmetīgās mākslas muzeja, intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» teica Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore (LNMM) Māra Lāce, kura ir arī Kultūras ministrijas (KM) deleģētā eksperte tā izveidē Skanstes ielas apkaimē.

Komentējot bažas, vai valsts mākslas mantojums nevarētu nonākt privātās rokās, viņa stāstīja, ka topošā muzeja kolekcijai ir bijuši divi finansējuma avoti. Viens ir «ABLV» banka, un, kamēr nav lemts citādāk, šie darbi ir bankas īpašums. Savukārt otra kolekcijas daļa ir veidota par valsts līdzekļiem, un tā patlaban ir nodota glabāšanā LNMM.

«Saliekot abas šīs kolekcijas kopā, es gribētu teikt, ka neveidojas pilnīgs pārskats, bet veidojas gana labs ieskats laikmetīgās mākslas procesos. Valsts kolekcija paliek valsts īpašums, tas ir pavisam skaidri. Valsts savas kolekcijas var deponēt pēc saviem ieskatiem tur, kur vēlas,» uzsvēra Lāce.

Komentējot fonda «Mākslai vajag telpu» ideju veidot Laikmetīgās mākslas muzeju Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) ēkā, vairāk orientējot kolekciju uz pēckara mākslu un mūsdienu mākslu, Lāce atzina, ka viņu ideja uzrunā.

Taču ir jautājums par finansējumu, jo fondam «Mākslai vajag telpu» iecere vairāk bāzejas uz ideju panākt, ka to dara valsts. Un tās ir diametrāli pretējas nostādnes.

Ja valsts kādā brīdī būtu gatava uzņemties šādu kultūrpolitisku atbildību, tad to varētu īstenot.

Runājot par RTU ēku, viņa norādīja, ka nopietni jāizsver visi aspekti - ēkas, finansējuma un tas, kas veidos kolekcijas pamatu.

Lāce izglītību mākslas vēsturē un zinātnē ieguva Latvijas Mākslas akadēmijā. Viņas pētniecisko interešu lokā ir muzeja vēsture. Lāce LNMM strādā kopš 1973. gada - bijusi gide, grafikas kolekcijas glabātāja, zinātniskā sekretāre, direktora vietniece, bet direktores amatā ir kopš 2001. gada. Muzeja direktore ir KM deleģētā eksperte Laikmetīgās mākslas muzeja izveidē, darbojas KM vizuālās mākslas padomē, Latvijas Muzeju padomē. Apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni un vairākiem ārvalstu apbalvojumiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu